Tech neck: “Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΥΧΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ Ή ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ”

Και πώς να προστατευτείς

               Καλώς ή κακώς, η χρήση συσκευών όπως οι υπολογιστές και το κινητό μας τηλέφωνο γίνεται σε καθημερινή βάση… Και για πολλή ώρα. Όταν, λοιπόν, έρχεται η ώρα να φέρουμε το κεφάλι μας “στα ίσια του”… Αισθανόμαστε τον αυχένα μας να αδυνατεί να το συγκρατήσει. Και κάπως έτσι ερχόμαστε αντιμέτωποι με το tech neck.

               Πρόκειται για έναν όρο που περιγράφει την ταλαιπωρία που υφίσταται ο αυχένας όταν κρατάμε το κεφάλι σκυμμένο για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκειμένου να σκρολάρουμε στο smartphone μας, ή όταν πληκτρολογούμε στον υπολογιστή. Αυτό  κατ’ επέκταση μπορεί να κάνει τον αυχένα να αισθάνεται πιασμένο… Ενώ ευνοεί φλεγμονές στην περιοχή αλλά και την κακή στάση του σώματος.

               Για την ακρίβεια, όταν “κρεμάμε” το κεφάλι μας για να χρησιμοποιήσουμε το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή μας, αναγκάζουμε το σώμα να καμπουριάσει. Αυτή η στάση που παίρνει το σώμα εμποδίζει την ευθυγράμμισή του. Με αποτέλσμα να δημιουργεί επώδυνες φλεγμονές στον αυχένα αλλά και στους ώμους. Τα προβλήματα, όμως, δε σταματούν εκεί μια που, αν δε φροντίζουμε να διορθώνουμε τη στάση του σώματος και δεν εκτελούμε ασκήσεις που θα εμποδίσουν το πιάσιμο στην περιοχή… Αργότερα οι πονοκέφαλοι γίνονται συχνότεροι, είμαστε πιο ευάλωτοι σε πόνους στη μέση ενώ αυξάνεται και το ρίσκο εμφάνισης δισκοκήλης.

Τι κάνουμε για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος;

               Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σετ ασκήσεων που θα μειώσουν τις επιπτώσεις του tech neck. Είναι πανεύκολες κι οι περισσότερες μπορούν να εκτελεστούν ανά πάσα στιγμή.

01. Σε καθιστή ή όρθια θέση και με το κεφάλι όρθιο, “τραβάμε” το κεφάλι μας ελαφρώς προς τα πίσω χωρίς το πηγούνι να  χάσει παράλληλη με το έδαφος θέση του. Στην ουσία, προσπαθούμε να κάνουμε ένα “διπλοσάγονο”. Κρατάμε τη θέση για πέντε δευτερόλεπτα κι επαναλαμβάνουμε.

02. Σε καθιστή θέση και με τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία υψώνουμε τους ώμους προς τα αυτιά χωρίς να καμπουριάσουμε. Στη συνέχεια οδηγούμε τις ωμοπλάτες προς τα πίσω και κάτω. Ολοκληρώνουμε την περιστροφή κι επαναλαμβάνουμε.

03 . Σε όρθια ή καθιστή θέση, φέρνουμε το κεφάλι μας προς το δεξιό μας ώμο και το δεξί μας χέρι πάνω στο αριστερό μας αυτί. “Τραβάμε” το κεφάλι προς τον ώμο απαλά και κρατάμε για πέντε δευτερόλεπτα. Απελευθερώνουμε κι επανερχόμαστε αργά στην αρχική θέση για να επαναλάβουμε για την αριστερή πλευρά.

04. Στεκόμαστε όρθιοι και τοποθετούμε το δεξί μας χέρι στο μέτωπο με τα δάχτυλά μας να “κοιτούν” προς τα αριστερά. Πιέζουμε απαλά το μέτωπο ενώ την ίδια στιγμή πιέζουμε το κεφάλι μας κόντρα στο χέρι. Το κεφάλι μας δεν πρέπει να μετακινηθεί, αλλά η κίνηση γίνεται για να νιώσουμε την αντίσταση των δύο κινήσεων. Κρατάμε για πέντε δευτερόλεπτα.

05. Η Child’s Pose της yoga είναι επίσης μία καλή άσκηση που ανακουφίζει από το ζόρισμα που υφίστανται οι ώμοι.

Ναι, αλλά δεν κάνει κακό κι η πρόληψη

Μπορεί η χρήση συσκευής να μην είναι δυνατό να αποφεύγεται πάντα (αλλά ας το παραδεχθούμε, κάποιες φορές μπορεί!), όμως αυτό δε σημαίνει πως δε μπορούμε να κάνουμε τη χρήση τους πιο ανώδυνη. Αρχικά μπορούμε να ξεκινήσουμε να φέρνουμε το κινητό μας τηλέφωνο στο ύψος των ματιών μας, το οποίο όταν καθόμαστε σε καρέκλα είναι πιο εφικτό.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του υπολογιστή μας ξεκινάμε προσαρμόζοντας την οθόνη του επίσης στο ύψος των ματιών μας (είτε με τη χρήση μίας βάση ή με μερικά βιβλία) και κρατάμε την απόστασή της από το κεφάλι μας για 20 έως 30 εκατοστά. Στη συνέχεια, ενόσω καθόμαστε, το κεφάλι, η σπονδυλική στήλη και οι γοφοί μας πρέπει να είναι σταθερά, οι καρποί να είναι ευθυγραμμισμένοι και οι αγκώνες μας σε γωνία 90 μοιρών. Τα δε γόνατα πρέπει να είναι επίσης σε ορθή γωνία και στο ίδιο ύψος με τους γοφούς μας.

Φυσικά δεν ξεχνάμε να σηκωνόμαστε από τη θέση μας και να κινούμαστε!

Αν και θεωρείται “μάστιγα της εποχής”, το σύνδρομο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί όχι μόνο να γίνεται συνειδητά η χρήση των οθονών αλλά και να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να “παρασυρθεί”.

Πηγή: Health

Featured image: pexels.com/@ola-dapo

You may also like