ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΖΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ;

Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες φαίνεται ότι τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες για διάφορους λόγους, ορισμένους βιολογικούς -όπως ορμονικές διαφορές- και κάποιους συμπεριφορικούς. Οι γυναίκες τείνουν να επισκέπτονται τους γιατρούς πιο συχνά και είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν και να πίνουν υπερβολικά, για παράδειγμα.

Έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι ένας άντρας αναμένεται να πεθάνει περίπου τρία χρόνια νωρίτερα από μια γυναίκα που γεννήθηκε την ίδια μέρα. Η διαφορά στη διάρκεια ζωής παρέμεινε σταθερή ακόμη και σε μνημειώδεις αλλαγές στην κοινωνία. Δείτε στη Σουηδία, η οποία προσφέρει τα πιο αξιόπιστα ιστορικά αρχεία. Το 1800, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ήταν 33 χρόνια για τις γυναίκες και 31 χρόνια για τους άνδρες. Σήμερα είναι 83,5 ετών και 79,5 ετών, αντίστοιχα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι γυναίκες ζουν περίπου 5% περισσότερο από τους άνδρες. Αυτό το αξιοσημείωτα σταθερό πλεονέκτημα επιβίωσης των γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες φαίνεται σε κάθε χώρα κάθε χρόνο για την οποία υπάρχουν αξιόπιστα αρχεία γεννήσεων και θανάτων.

Ούτε είναι εύκολο να αποδείξουμε ότι οι άνδρες κακοποιούν περισσότερο το σώμα τους. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, το ποτό και η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί εν μέρει να εξηγούν γιατί το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ των φύλων ποικίλλει τόσο ευρέως μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, οι Ρώσοι άνδρες είναι πιθανό να πεθάνουν 13 χρόνια νωρίτερα από τις Ρωσίδες, για παράδειγμα, εν μέρει επειδή πίνουν και καπνίζουν περισσότερο.

Αντίθετα, φαίνεται ότι η απάντηση βρίσκεται στην εξέλιξή μας. «Φυσικά, οι κοινωνικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής έχουν σχέση, αλλά φαίνεται να υπάρχει κάτι πιο βαθιά ριζωμένο στη βιολογία μας», λέει ο Tom Kirkwood, ο οποίος μελετά τη βιολογική βάση για τη γήρανση στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί μηχανισμοί, ξεκινώντας από τις δέσμες DNA που είναι γνωστές ως χρωμοσώματα μέσα σε κάθε κύτταρο. Τα χρωμοσώματα έρχονται σε ζεύγη, και ενώ οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, οι άνδρες έχουν ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ.

Αυτή η διαφορά μπορεί να αλλάξει διακριτικά τον τρόπο με τον οποίο γερνούν τα κύτταρα. Έχοντας δύο χρωμοσώματα Χ, οι γυναίκες μπορούν να έχουν διπλά αντίγραφα κάθε γονιδίου. Σημαίνει ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιή γονίδια σε ένα από τα χρωμοσώματά τους Χ. Οι άντρες δεν έχουν αυτό το εφεδρικό πλάνο. Το αποτέλεσμα είναι ότι περισσότερα κύτταρα μπορεί να αρχίσουν να δυσλειτουργούν με τον καιρό, θέτοντας τους άνδρες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες.

M.E.

Featured image: freepik.com/@cookie-studio

You may also like