The smiley face :-) , από την Ασπασία Σπυράτου

emoticon 1

Άραγε να είναι αυτό το πρώτο emoticon που δημιουργήθηκε ποτέ στον κόσμο;

Ένας κριτικός λογοτεχνίας υποστηρίζει ότι το γνωστό σε όλους μας smiley face  :-) ίσως και να υπήρχε γραμμένο σε ένα ποίημα του 17ου αιώνα.

Ta emoticons μαζί με τα emojis αποτελούν σήμερα το νέο τρόπο επικοινωνίας στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κι ενώ πολλοί τα παρομοιάζουν με τα σκαριφήματα που σχεδίαζαν οι πρωτόγονοι στα τοιχώματα των σπηλαίων, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αντιδρούμε στη θέα ενός emoticon με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσαμε αν είχαμε στην πραγματικότητα ένα αληθινό πρόσωπο απέναντι μας. Συγκεκριμένα το δημοφιλές smiley face, η χαμογελαστή φατσούλα δηλαδή, είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό για να δηλώσει τη διάθεσή του ο εκάστοτε αποστολέας που θα το χρησιμοποιήσει, και παράλληλα εύκολο, αφού για να το σχηματίσει αρκεί το χτύπημα δύο μόνο πλήκτρων στον υπολογιστή του. Αλλά τα emoticons είναι εύρημα του σύγχρονου κόσμου ή μήπως προϋπήρχαν εδώ και αιώνες;

Αυτό ακριβώς φαίνεται να υποστηρίζει ο κριτικός λογοτεχνίας και συντάκτης της Chicago Press, Levi Stahl. Καθώς ο τελευταίος μελετούσε το έργο ενός Βρετανού ποιητή του 17ου αιώνα ονόματι Robert Herrick, έπεσε πάνω στο ποίημα του με τίτλο  “Τo Fortune” , πρωτοεκδοθέν το 1648.

Φυσικά αυτά τα δύο σημεία στίξης που στα μάτια μας σήμερα φαίνεται να συνιστούν το γνωστό smiley face θα μπορούσαν να είναι ένα τυπογραφικό λάθος ή απλώς μια άνω κάτω τελεία ανάμεσα στις παρενθέσεις. Αλλά το γεγονός ότι το  emoticon  έχει τοποθετηθεί ακριβώς μετά τη φράση  “smiling yet”  μειώνει τις πιθανότητες να πρόκειται για απλή σύμπτωση. Μπορεί, λοιπόν, να είναι o Robert Herrick o εφευρέτης της δημοφιλούς χαμογελαστής φατσούλας; Το σίγουρο πάντως είναι ότι σε καμία περίπτωση ο Herrick δεν μπορούσε να γνωρίζει τότε ότι αυτό που έγραφε θα αποτελούσε αιώνες αργότερα ορόσημο στη διαδικτυακή επικοινωνία.

Μάλιστα αυτό το πρωτόλειο emoticon προηγείται χρονικά και του μέχρι πρόσφατα αναγνωρισθέντος ως του πρώτου που δημιουργήθηκε ποτέ από τον δέκατο έκτο σε σειρά πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Abraham Lincoln. Στο παρακάτω απόσπασμα από το λόγο του Lincoln δημοσιευμένο στους New York Times τo 1862 θα παρατηρήσετε ότι στη δεξιά άκρη του κειμένου ένα ερωτηματικό και μια παρένθεση μας κλείνουν το μάτι.

abraham

Τυπογραφικό λάθος ή μήπως παιχνίδι επικοινωνίας ενός βαριεστημένου συντάκτη; Όπως και να έχει, αν το κείμενο του Herrick αποδειχθεί αυθεντικό, τότε ο Lincoln θα χάσει την πρωτιά στη ιστορία των emoticons, γεγονός που θα είναι :( γι’ αυτόν!

herrick

You may also like