Thessaloniki Food Festival: γνωρίζοντας την πόλη και νέες γεύσεις

Κάτι για το οποίο είναι γνωστός ο Έλληνας είναι η σχέση του με το φαγητό. Δε μιλάω για μία καταχρηστική σχέση, μην ανησυχείτε! Μιλάω για τη διάθεση του Έλληνα να δοκιμάζει, να πειραματίζεται και να δημιουργεί στην κουζίνα. Να ακολουθεί μικρές συμβουλές της μεσογειακής κουζίνας για να αναδείξει παραδοσιακά πιάτα ή να ψάχνει νέες γεύσεις από κάθε γωνιά της γης ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να το μοιραστεί. Άλλωστε, αυτή είναι κι η μαγεία της μαγειρικής. Το μεράκι κι η φαντασία, δύο βασικά συστατικά, προκειμένου να ικανοποιήσει οικογένεια και φίλους.

Κάπου εκεί βασίζεται κι η νοοτροπία που διακατέχει το Thessaloniki Food Festival, το οποίο συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά με επιτυχία από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Πού διενεργείται; Σ’ όλην την πόλη! Ακριβώς!

Στη διάρκεια ενός μήνα, πλήθος δραστηριοτήτων γύρω από το φαγητό κι ο,τιδήποτε σχετικό μ’ αυτό λαμβάνει χώρα σε γνωστούς πολιτισμικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους δρόμους της. Masterclasses μαγειρικής με γνωστούς σεφ, διαδραστική μαγειρική για μικρούς και μεγάλους (ενδεικτικά αναφέρουμε το «Τhe Food Project» το οποίο έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Hyatt στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2012), εκθέσεις τοπικών προϊόντων, street food και ξεναγήσεις στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε μουσεία, ξενοδοχεία, κινηματογράφους και χώρους εστιάσης «σήματα κατατεθέν» της πόλης είναι ενδεικτικά κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες.

 


Σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι η αναζήτηση της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, μίας πόλης στην οποία για πολλά συμβιώσανε μαζί με τους Έλληνες άνθρωποι διαφορετικών καταγωγών και θρησκειών για πολλά χρόνια. Που – κατά κάποιον τρόπο – αναμείχθηκαν, δίνοντας έτσι στη Θεσσαλονίκη την πολυπολιτισμική της αύρα που τη χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα. Ακόμη η διοργάνωση μίας τέτοιας εκδήλωσης μπορεί να θεωρηθεί ως ένα θέλγητρο προκειμένου να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σ’ έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό, όπου ο πολιτισμός συνδυάζεται αρμονικά με τις γεύσεις. Επίσης μέσω των δραστηριοτήτων του φεστιβάλ στόχος είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας με τη βοήθεια των επαγγελματιών του κλάδου της γαστρονομίας, γιατί, όπως είπαμε και προηγουμένως, ένα τραπέζι που στρώθηκε με αγάπη και καλή διάθεση, μόνο να ενώσει μπορεί τους ανθρώπους!

Θα ήταν μεγάλη αμέλεια να παραλείψω το project του Φεστιβάλ «Κάθε Τρίτη τρώμε έξω με 10 €», ένα project το οποίο υιοθέτησε κι ο Δήμος Αθηνών μετά την επιτυχή του έκβαση. Σ’ αυτό συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμών εστιατορίων της πόλης, τα οποία κάθε Τρίτη προσφέρουν γευστικά μενού με ένα πολύ προσιτό κόστος. Μία τέτοια κίνηση μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί, όχι μόνο για τα τουριστικά οφέλη της πόλης, αλλά και για το χώρο της εστίασης, καθώς μία θεωρητικά «νεκρή» μέρα, ειδικά εν μέσω μίας δύσκολης οικονομικής περιόδου για όλους, αυξάνεται η κινητικότητα στην αγορά. Μπορείτε να βρείτε τα ρεστοράν που συμμετέχουν στο «Κάθε Τρίτη τρώμε έξω με 10€» πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο του Thessaloniki Food Festival: http://foodfestival.thessaloniki.gr/tuesdays/#.UOg2HORg-1s

Μια που αναφέραμε τις δυσκολίες των καιρών, οφείλω να αναφέρω και την επιθυμία των διοργανωτών να δώσουν και φιλανθρωπική χροιά στην εκδήλωση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, κο Σπύρο Πέγκα, μας ενημέρωσε πως ο Δήμος με τη βοήθεια χορηγών συνεισέφερε με έξτρα συσσίτια. Φέτος, λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, περιορίστηκαν οι δραστηριότητες. Παρ’ όλα αυτά, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη,κατάφεραν να διοργανώσουν ένα πλούσιο υγιεινό πρωινό σε μπουφέ στο εστιατόριο Coq au Zen για 45 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, ενώ στη συνέχεια, τα παιδιά έφτιαξαν Χριστουγεννιάτικα στολίδια με… τι άλλο; Υλικά που έχει μία κουζίνα!

Επίσης μας ενημέρωσε πως η Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει εργαστήρια μαγειρικής, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την καταγωγή και τον τρόπο δημιουργίας παραδοσιακών πιάτων σε συνοδεία με το κατάλληλο κρασί για κάθε πιάτο. Στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση του έντυπου τουριστικού οδηγού «Thessaloniki Gourmet Tours», ο οποίος θα παρέχει στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης τη δυνατότητα να περιπλανηθεί μέσα σε διαδρομές γαστρονομικού ενδιαφέροντος, όπου θα περιλαμβάνονται κι επιχειρήσεις – σήματα κατατεθέν της μαγειρικής και της γευσιγνωσίας, όπως συνεταιρισμοί ή οινοποίεια. Σκοπός του οδηγού είναι να βοηθήσει στην παράταση της διαμονής των επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη, καθώς η μέση χρονική διάρκεια αυτής υπολογίζεται σε 2,5 μέρες.

Το Thessaloniki Food Festival ολοκληρώνεται στα τέλη Ιανουαρίου. Για κάποιες δραστηριότητες στα πλαίσια του Φεστιβάλ σας έχουμε ήδη ενημερώσει εδώ, στο The K-magazine. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την κεντρική ιστοσελίδα του Φεστιβάλ http://foodfestival.thessaloniki.gr/ .

 

Όταν σας παρουσιάστηκα για πρώτη φορά, φίλοι του The K-magazine , σας είχα πει πως προσπαθώ κάθε στιγμή να αφουγκραστώ τους παλμούς της Θεσσαλονίκης. Στην προκειμένη περίπτωση, η αίσθηση της γεύσης είναι αυτή που… «χτυπάει» υπερωρίες! Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, λοιπόν, δεν έχουμε παρά να σεργιανίσουμε στη Θεσσαλονίκη και να αφήσουμε τη γλώσσα μας να χορέψει σε τρελούς ρυθμούς γεύσεων!

You may also like