ΤΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΦΑΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

από τη Μελαδάκη Δήμητρα Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, MSc, μέλος του nannuka.gr

Αρχικά, είναι πολύ βασικό το παιδί να καταναλώνει πρωινό πριν πάει στο σχολείο. Το ξέρατε ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό έχουν καλύτερη επίδοση; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να καθιερώσετε αυτή τη συνήθεια, άλλωστε το πρωινό γεύμα είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για την οικογένεια να γευματίσει μαζί.

Να δώσω κάτι στο παιδί μου ή να πάρει κάτι από το κυλικείο;

Δυστυχώς, στα περισσότερα σχολεία τα κυλικεία στερούνται καλών επιλογών για σνακ στο σχολείο, οπότε είναι προτιμότερο το παιδί να έχει κάτι από το σπίτι μαζί του. Για να έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η διαδικασία της προετοιμασίας του κολατσιού, αφήστε το παιδί να συμμετέχει σε αυτήν, τόσο επιλέγοντας όσο κ συμμετέχοντας στην προετοιμασία.

Και τι να του δώσω;

Αυτό εξαρτάται βέβαια από το ωράριο και τις προτιμήσεις του παιδιού κυρίως. Κάποιες ιδέες είναι οι παρακάτω :

  • Το πιο σύνηθες σνακ είναι κάποιου είδους σάντουιτς, και τις πιο πολλές φορές ο γνωστό τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα και τυρί. Αλλά μην μένετε σε αυτό, δοκιμάστε και παραλλαγές χρησιμοποιώντας διαφορετικό είδος ψωμιού (κομμάτι μπαγκέτας, τορτίγια κ.ά.) και διαφορετικά υλικά (λευκό τυρί, λαχανικά, λίγο κοτόπουλο κ.ά.).
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης /Κριτσίνια/ κράκερς. Εναλλακτική του σάντουιτς, αλλά με συνοδεία τυριού για πρόσληψη πρωτεΐνης. Υπάρχουν στο εμπόριο τυράκια σε συσκευασία μεριδούλας που είναι πιο εύκολα στη μεταφορά.
  • Φρούτα. Συμπληρωματικό συνήθως σνακ.
  • Ξηρούς καρπούς. Μία χούφτα ξηρούς καρπούς που μπορεί να περιέχουν κ αισταφίδες ή άλλα ξερά φρούτα.
  • Λαχανικά, όπως στικς από αγγουράκ.
  • Σπιτικά κέικ/ μπισκότα. Τέτοιου είδους προϊόντα, ακόμα κ όταν είναι σπιτικά, αποτελούν πλούσιες πηγές λίπους και ζάχαρης και άρα δεν θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Ωστόσο, μπορεί το παιδί να πάρει μαζί του κάτι τέτοιο όταν υπάρχει στο σπίτι.

Πολύ βασική είναι η ευκολία στην κατανάλωση, οπότε προτιμήστε επιλογές που δεν δυσκολεύουν το παιδί (π.χ. μπανάνα αντί για πορτοκάλι, όχι υλικά που μπορεί να “πέφτουν” από το σάντουιτς).

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στην αγορά και πολύ ενδιαφέρουσες και παιχνιδιάρικες συσκευασίες για το κολατσιό που θα εκτιμήσουν οι μικρότεροι της παρέας.

Σημαντική είναι και η ποικιλία οπότε πειραματιστείτε ελεύθερα, αν και τα παιδιά δεν βαριούνται κάποιο τρόφιμο τόσο εύκολα όσο οι ενήλικες. Ρωτήστε, τέλος,  το παιδί σας αν τελικά του άρεσε, πότε πείνασε, αν χόρτασε κ αν κατανάλωσε το κολατσιό του χωρίς δυσκολίες και με βάση το τι θα πει το παιδί διαμορφώστε του το κολατσιό του αναλόγως.

Η κυρία Μελαδάκη είναι μέλος του nannuka.gr, της πρώτης πλατφόρμας αναζήτησης, εύρεσης και αξιολόγησης επαγγελματιών για το παιδί από 16 διαφορετικές ειδικότητες. Ασχολείται με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των γονέων για θέματα διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά και την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας με επισκέψεις κατ’οίκον. Μπορείτε να κλείσετε άμεσα ραντεβού μαζί της ή με άλλους ειδικούς για το παιδί της επιλογή σας, ηλεκτρονικά, μέσω της Nannuka.

Featured image: unsplash.com/@gettyimages

You may also like