Μία ισορροπημένη διατροφή βασίζεται κυρίως στις ποσότητες των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση. Εκτός, αυτού, όμως, εξίσου βασικό ρόλο παίζουν κι οι συνδυασμοί που δημιουργούμε στα καθημερινά μας γεύματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι διατροφολόγοι ανά τον κόσμο μας συμβουλεύουν το πιάτο μας να έχει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Κάπου εδώ είναι που βοηθάνε οι σαλάτες. Περιέχουν μία ποικιλία τροφών και που μπορούν να εγγυηθούν μία επαρκή πρόσληψη των ημερησίων αναγκών μας σε βιταμίνες και αλλά θρεπτικά συστατικά. Αν δεν έχεις ακόμη αρχίσει να προσθέτεις τις σαλάτες στη ρουτίνα σου… Μάθε τι θα συμβεί στο σώμα σου λίγο αφότου ξεκινήσεις.
01 Ο οργανισμός απορροφά περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.
Αν η σαλάτα σου περιέχει ποικιλία (από λαχανικά και όσπρια μέχρι ξηρούς καρπούς) και κάνεις διαφορετικούς συνδυασμούς συχνά, τότε ενισχύεις τον οργανισμό σου με μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Το δε λάδι στη σαλάτα σου βοηθά το σώμα να απορροφήσει λιποδιαλυτές ενώσεις όπως οι βιταμίνες Α, Εκαι Κ, όπως και β-καροτένη και λυκοπένιο.
02 Διατηρείς ένα ιδανικό βάρος επειδή αποφεύγεις ανθυγιεινές τροφές.
Η δράση των φυτικών ινών που προσλαμβάνουμε από φρούτα, λαχανικά, όσπρια κ.ο.κ. είναι γνωστή σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του βάρους. Συγκεκριμένα, επιβραδύνουν την πέψη προσφέροντάς μας ένα αίσθημα κορεσμού με μεγαλύτερη διάρκεια. Αυτό, κατ’ επέκταση, σημαίνει λιγότερες ατασθαλίες με τροφές και σνακ πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη, αντίστοιχα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες δημιουργούν ένα υγιές περιβάλλον για το μικροβίωμα του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, σε μία έρευνα του 2004, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση μίας μικρής σαλάτας πριν το γεύμα οδηγούσε σε κατανάλωση λιγότερων θερμίδων κατά 7%, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 12% αν η μερίδα της σαλάτας ήταν μεγαλύτερη.
03 Ενισχύεται η νοητική λειτουργία.
Στη διάρκεια μίας μελέτης το 2018 παρατηρήθηκε πως η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας από ηλικιωμένους βελτίωνε τη μνήμη τους κάνοντάς την (υπό μίαν έννοια) νεότερη έως κι 11 χρόνια! Ακόμη και μισό μπολ σαλάτας αρκεί για να μειώσει την νοητική μετάπτωση. Μάλιστα, οι ειδικοί εικάζουν πως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά σε μία σαλάτα, όπως οι λαχανίδες και το σπανάκι πρέπει να είναι οι πρώτες επιλογές για νοητική ενδυνάμωση.
04 Ίσως, όμως, αισθάνεσαι περισσότερες καούρες.
Κύριος ένοχος για καούρες δεν είναι τόσο τα συστατικά της σαλάτας όσο το dressing. Πόσο μάλλον αν αυτό έχει ως βάση το ξύδι. Αν, μάλιστα, το μπολ της σαλάτας είναι γενναιόδωρο, οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσεις περισσότερο ξύδι αυξάνονται. Με αποτέλεσμα το αίσθημα καούρας να “κλειδώνει”. Ακόμη, συστατικά όπως η ντομάτα και το τυρί είναι πιο όξινες και πιθανώς να μας προκαλέσουν δυσφορία. Σε τέτοιες περιπτώσεις περιορίζουμε το dressingκαι στρεφόμαστε σε πιο “ευγενικά” toppingsόπως όσπρια και ξηρούς καρπούς.
05 Πιθανώς να προκληθεί φούσκωμα.
Αν, παρ’όλο που ένιωσες να ευχαριστιέσαι τη σαλάτα σου, νιώθεις φουσκωμένος, ίσως να το παρακάνεις με τη μερίδα της σαλάτας. Ιδίως αν αυτή αποτελείται από πράσινα φυλλώδη όπως kale. Αυτή η κατηγορία λαχανικών είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Μία μικρότερη σαλάτα μπορεί να λύσει το πρόβλημα, για να “εκπαιδεύσεις” το σώμα σου στα νέα διατροφικά δεδομένα. Ξεκίνα να συνοδεύεις τα γεύματά σου με μικρότερες μερίδες για μερικές μέρες μέσα στην εβδομάδα. Σταδιακά θα μπορείς να κάνει τις ακατάλληλες αλλαγές. Από την άλλη, όμως, οι αδιάλυτες ίνες “προσκαλούν” περισσότερο νερό, διευκολύνοντας τις τροφές να κινηθούν στην πεπτική οδό κι άρα η λειτουργία του εντέρου γίνεται πιο τακτική και ομαλή. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως θα αρχίσουμε τις υπερβολές μόλις το σώμα συνηθίσει την κατανάλωση σαλάτας.
06 Η συνήθεια εγγυάται μακροζωία!
Δεν είναι λίγες οι μελέτες που επιβεβαιώνουν πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε διάφορους συνδυασμούς συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη ενός μεγάλου φάσματος παθήσεων. Ας δούμε τους αριθμούς μίας μελέτης του 2017. Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας μπορεί να μειώσει το ρίσκο καρδιακών νοσημάτων κατά 24%, τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 33%, την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 28% και την εμφάνιση οποιουδήποτε τύπου καρκίνου κατά 13%. Αν μη τι άλλο, τα ποσοστά μας προσκαλούν να βάλουμε τη σαλάτα πιο τακτικά στη ζωή μας.
Φυσικά όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται μόνο υπό την προϋπόθεση πως δεν τρώμε μόνο έναν τύπο σαλάτας...Αλλά αντίθετα “παίζουμε” με χρώματα, γεύσεις κι υφές. Εφόσον ακολουθούμε τις συμβουλές ενός ειδικού , η επίτευξη ενός πιο υγιεινού διατροφικού lifestyle μπορεί να γίνει σύντομα… παιχνιδάκι!
Πηγή: Eat This, Not That
Featured image: @phanhfank/ unsplash.com