Tips για ασφαλή κολύμβηση, από τον Χρήστο Μποφίλιο

Είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και για τους περισσότερους τώρα ξεκινούν οι διακοπές… κοντά στη θάλασσα!

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που περιβάλλεται από χιλιάδες χιλιόμετρα πανέμορφων ακτών. Σαν χώρα όμως δυστυχώς καταγόμαστε μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους πνιγμούς.

Οι χαρές της θάλασσας είναι πολλές και μεταξύ αυτών το κολύμπι είναι μια από τις μεγαλύτερες. Παρ όλα αυτά όμως για να απολαύσουμε τις χαρές της θα πρέπει να τηρούμε αυστηρά ορισμένους κανόνες οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να κολυμπάμε με ασφάλεια.

Ορισμένοι από τους κανόνες που δεν θα πρέπει να παραβαίνουμε είναι οι εξής:

Μην κολυμπάτε ποτέ με γεμάτο στομάχι. Πολύ συχνά βλέπουμε τους μεγάλους να φωνάζουν αυτήν την εντολή στα παιδιά αλλά οι ίδιοι τον παραβαίνουν με αποτέλεσμα συχνότερα τα θύματα να είναι μεγάλοι. Το βαρύ στομάχι δρα με πολλούς τρόπους καθιστώντας το κολύμπι επικίνδυνο.

Μην κολυμπάτε όταν δεν αισθάνεστε καλά. Το κολύμπι να θεωρείτε σαν μια ευχάριστη και απολαυστική άσκηση και με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να γίνεται αναγκαστικά ή από υποχρέωση.

Το κολύμπι απαιτεί εγρήγορση και καλή σωματική αλλά και ψυχική κατάσταση για να θεωρηθεί ωφέλιμο. Άτομα τα οποία για οποιονδήποτε λόγο δεν αισθάνονται καλά θα πρέπει να αποφεύγουν την κολύμβηση. Πολλά δυστυχήματα στη θάλασσα έχουν σαν αίτια το γεγονός ότι το άτομο βούτηξε ή μπήκε στη θάλασσα έχοντας κάποιο πρόβλημα (πονοκέφαλο, ζάλη, τάση για λιποθυμία ή για εμετό, δύσπνοια, πυρετό, πόνους στην κοιλιά και στο στήθος κ.ά.).

Να κολυμπάτε πολύ προσεκτικά σε άγνωστες θάλασσες. Πολλά ατυχήματα προκαλούνται από βουτιές σε άγνωστα μέρη ή από κολύμπι σε περιοχές με απότομα βαθιά νερά, ρεύματα κ.λ.π.. Αποφεύγετε να κολυμπάτε σε απομονωμένες και απόμακρες παραλίες τις οποίες δεν γνωρίζετε και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν άλλα άτομα στο χώρο που μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Η υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και ιδιαίτερα στις κολυμβητικές μας ικανότητες συχνά μας οδηγεί σε υπερβολές που δεν έχουν καλή κατάληξη.

Μην αφήνετε να κολυμπούν ποτέ τα παιδιά χωρίς εποπτεία ειδικά αν πρόκειται μικρής ηλικίας και αν είναι άγνωστες οι παραλίες. Παιδιά τα οποία δεν γνωρίζουν κολύμπι ευνόητο είναι ότι χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη επιτήρηση.

Αποφεύγετε το νυχτερινό κολύμπι. Η κολύμβηση στο σκοτάδι ή και υπό το φως της πανσελήνου εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους αφού η ορατότητα είναι περιορισμένη και η επικοινωνία περιορίζεται μόνο με την ομιλία και τις φωνές.

Αποφεύγετε να κολυμπάτε μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Το οινόπνευμα μειώνει σημαντικά τις αντιδράσεις μας και μας κάνει να υποεκτιμάμε τους κινδύνους. Οι εμετοί που συχνά προκαλούνται όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση μέθης ή ημιμέθης επιδεινώνονται με την πίεση που ασκεί το νερό στην κοιλιά και στο στομάχι μας με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πνιγμού να πολλαπλασιάζεται στα άτομα αυτά.

Άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις θα πρέπει πάντα να επισκέπτονται τον γιατρό τους και να ζητούν την άδεια του για κολύμπι.

Αν έχετε επιπλέον απορίες, επικοινωνείστε με τον Χρήστο Μποφίλιο, στο  @cbswimming.gr

You may also like