Πριν κοιμηθείτε τσεκάρετε τα mail σας από το laptop ή το κινητό, περνάτε αρκετή ώρα σερφάροντας και για να σας πάρει ο ύπνος μπορεί και να βάλετε μια ταινία να παίζει στη τηλεόραση. Ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέντρου Έρευνας Φωτισμού του Πολυτεχνείου Rensselaer στη Νέα Υόρκη, η έκθεσή μας στo φως των οθονών ηλεκτρονικών συσκευών για ένα διάστημα δυο ωρών προ του ύπνου είναι ικανή να προκαλέσει την καταστολή παραγωγής της ορμόνης μελατονίνης. Ποιος ο ρόλος αυτής της ορμόνης;
Η μελατονίνη ελέγχει το «ρολόι» του οργανισμού και εκκρίνεται από τον ενδοκρινή αδένα που ονομάζεται επίφυση μετά την δύση του ήλιου. Ο ρόλος της είναι να στέλνει «σήματα» στο σώμα, ενημερώνοντάς το για την ώρα της ημέρας. Έτσι, από τη στιγμή που εκτιθέμαστε σε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα σε φως μικρού μήκους κύματος όπως αυτό που βγάζουν οι οθόνες, είναι πολύ πιθανό να διακόψουμε την έκκριση της ορμόνης αυτής.
Στην συγκεκριμένη έρευνα, φάνηκε πως ενώ μια ώρα έκθεσης σε φωτεινή οθόνη δεν επηρεάζει τα επίπεδα της χημικής αυτής ουσίας, δύο ώρες και πάνω μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην μείωσή της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έφηβοι λόγω της υπερβολικής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών π.χ. smartphones και ηλεκτρονικών υπολογιστών, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιρρεπείς στα εν λόγω προβλήματα ύπνου.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι μια δίωρη έκθεση στο φως αυτόφωτων οθονών ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να οδηγήσει στην καταστολή της παραγωγής μελατονίνης κατά 22%», λέει η επικεφαλής της έρευνας Mariana Figueiro και προσθέτει: «Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές λίγο πριν κοιμηθούν, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου».
Μέχρι οι κατασκευαστές να αναπτύξουν πιο «φιλικές» προς την ποιότητα του ύπνου ηλεκτρονικές συσκευές, η Figueiro προτείνει να μειώνουμε την φωτεινότητα των συσκευών αυτόν τις βραδινές ώρες όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την καταστολή της μελατονίνης.