Ένα εορταστικό ριζότο που θα κάνει πολύ καλή παρέα στο γιορτινό τραπέζι δίπλα στην ψητή γαλοπούλα.
ΥΛΙΚΑ: ( Για 4-6 μερίδες )
1 πακέτο ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα ή ψητά
100 γρ. ξανθές σταφίδες μουλιασμένες και στραγγισμένες σε νερό με 2 κ.σ. κονιάκ
1 ποτ. λευκό κρασί μοσχάτο ή ροδίτη
3 κύβους κοτόπουλου κατά προτίμηση βιολογικούς, διαλυμένους σε 1 κούπα ζεστό νερό
Αλάτι
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 βραστήρα με ζεστό νερό
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τη μία κουταλιά από το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
Συνεχίζουμε με το ρύζι και το φέρνουμε και αυτό μερικές βόλτες. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Κατόπιν συμπληρώνουμε λίγο λίγο το ζεστό νερό ίσα που να καλύπτει το ρύζι. Συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο πριν να είναι έτοιμο προσθέτουμε τα κάστανα και τις σταφίδες.
Το ρύζι πρέπει να είναι μαλακό απ έξω και στο δόντι να κρατάει λίγο. Πρέπει επίσης να είναι κάπως ρευστό. Η διαδικασία αυτή κρατάει 18-20 λεπτά ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα και συνεχώς. Αφού σας φανεί έτοιμο λοιπόν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε την άλλη κουταλιά του βουτύρου, την παρμεζάνα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε κατευθείαν!
Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…