ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΣΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΙ ΣΤΟ TUMMY TIME; NO WORRIES!

Ακόμη και για το πιο “πεισματάρικο” μικρούλι!

               Με το που θα φέρουμε το μωράκι μας σπίτι, η πρώτη μας σκέψη είναι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να συμβάλλουμε στην ανάπτυξή του. Μία από τις οδηγίες των ειδικών είναι το tummy time, δηλαδή μικρά χρονικά διαστήματα όπου το μωρό βρίσκεται σε πρόσθια θέση. Στόχος είναι να ενδυναμωθούν οι μύες του αυχένα και του κορμού ώστε σταδιακά το μωρό να μπορεί να γυρίζει μπρούμυτα κι ανάσκελα, να καθίσει ανεξάρτητα και λίγο αργότερα να μπουσουλήσει, να σταθεί όρθιο και να περπατήσει. Όλα αυτά είναι “στόχοι” (τα λεγόμενα milestones) που αναμένονται μέσα στον πρώτο χρόνο του παιδιού.

               Τι γίνεται, όμως, όταν το μικρό μας, όπως το δικό μου το βλαστάρι… απλά δε “γουστάρει” το tummy time;

Από τη μία θέλουμε να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί κι από την άλλη δε θέλουμε να το κάνουμε να αισθανθεί πως το ταλαιπωρούμε. Γιατί, όμως, κάποια μικράκια δείχνουν να το αντιπαθούν;

               Τα βρεφάκια μένουν ως επί το πλείστον σε ύπτια θέση – είτε είναι στο κρεβάτι τους, είτε στο κάθισμα του αυτοκινήτου και το καρότσι είτε όταν τα έχουμε στο πάτωμα και παίζουμε μαζί τους. Και για αυτά είναι μία θέση άνετη που τους επιτρέπει να προσαρμοστούν με όσα ξεκινούν να παρατηρούν στον κόσμο έξω από την κοιλίτσα της μαμάς! Η αλλαγή θέσης για tummy time απαιτεί επιπλέον προσπάθεια από μέρους τους προκειμένου να στηρίξουν το κεφαλάκι τους κόντρα στη βαρύτητα αλλά και να το γυρίσουν ώστε να περιεργαστούν το χώρο και τα ερεθίσματα γύρω τους. Αυτό πολλές φορές μπορεί να τους προκαλέσει δυσφορία.

               Αν, λοιπόν, το μωράκι σας εκνευρίζεται κάθε φορά που το γυρίζετε μπρούμυτα, πρώτον μην απελπίζεστε. Όπως και με εμάς τους ενήλικες, έτσι και τα μωρά μας χρειάζονται χρόνο να προσαρμοστούν. Επίσης, το tummy time πρέπει να είναι διασκεδαστικό για αυτά, οπότε είναι στο χέρι μας να φροντίσουμε για αυτό.

               Πώς μπορούμε, λοιπόν, να πείσουμε το μωρό μας πως το tummy time έχει πλάκα;

               Αρχικά μπορούμε να τοποθετήσουμε το μωρό σε μία ελαφριά κλίση με τη βοήθεια ενός μαξιλαριού ή μία κουβερτούλας ή πετσέτας που θα έχουμε τυλίξει σε ρολό και θα έχουμε τοποθετήσει κάτω από τα χεράκια του. Αυτό θα μειώσει τη βαρύτητα για το κεφάλι του.

               Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε παιχνίδια του μωρού, φωτογραφίες ατόμων που το μωρό γνωρίζει ή καθρεφτάκια που είναι σχεδιασμένα για αυτόν το σκοπό. Όλα αυτά τα αντικείμενα λειτουργούν ως αντιπερισπασμός και το μωρό, αντί να γκρινιάξει, θα προσπαθήσει να τα δει. Ακόμη, μπορούμε να του βάλουμε να ακούσει μουσική και φυσικά δεν ξεχνάμε να το ενθαρρύνουμε με απαλή φωνή όταν καταφέρνει να σηκώσει το κεφαλάκι του.

               Κι αν το μωρό μας ακόμη δυσανασχετεί, υπάρχουν εναλλακτικές!

               Βεβαίως! Μία εναλλακτική είναι να ξαπλώσουμε εμείς σε ελαφριά ανάκλιση και να κρατήσουμε το μωρό μας αγκαλιά στο στήθος μας στηρίζοντας τον κορμό του. Στην προσπάθειά του να μας αντικρίσει, το μωρό θα κάνει την προσπάθεια να σηκώσει το κεφαλάκι του. Για το συγκεκριμένο μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά πως βοηθάει!

Ακόμη, μπορούμε να κρατήσουμε το μωρό αγκαλιά στο στήθος μας στηρίζοντας τον κορμό του, όμως χωρίς το πρόσωπό του να είναι σε εμάς, ώστε να το προ(σ)καλέσουμε να παρατηρήσει όσα συμβαίνουν γύρω του. Σταδιακά, όσο αποκτά δύναμη στον αυχένα, μπορούμε να κάνουμε “αεροπλανάκι”, κρατώντας το στον αέρα σε πρόσθια θέση (let’s play Superman, δηλαδή!).

Μία ακόμη ιδέα είναι να γυρίσουμε το μωρό μπρούμυτα αφότου έχουμε αλλάξει την πάνα του και να το παρουσιάσουμε σαν παιχνίδι. Όπως επίσης, μετά το μπάνιο, μπορούμε να το γυρίσουμε για να το στεγνώσουμε, αλλά και να του κάνουμε απαλό μασάζ. Αυτό θα το χαλαρώσει και θα δει με διαφορετικό μάτι τη δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση… μην πελαγώσετε!

Μην ξεχνάτε πως κάθε μωρό είναι διαφορετικό και, κατ’ επέκταση, θα μεγαλώσει διαφορετικά. Δεν είναι απαραίτητο να πάτε με τα “πρωτόκολλα” που ορίζουν πόσο χρόνο πρέπει να περνάει μπρούμυτα το μωράκι σας σε ημερήσια βάση. Αντίθετα, δώστε του χρόνο και επιτρέψτε του να προσαρμοστεί με το δικό του ρυθμό. Σύντομα θα διαπιστώσετε πως θα προσπαθεί από μόνο του να γυρίσει μπρούμυτα ή μπορεί ακόμη και να… γκρινιάζει για να το βοηθήσετε να γυρίσει έστω για λίγο για να αλλάξει παραστάσεις!

Just remember to enjoy the tummy (play) time!

Πηγή: Very Well Family

Featured image: @polinatankilevitch/pexels.com

You may also like