Εμείς, αλλά έχουμε επτά κολπάκια για να το κάνουμε σωστά!
Tώρα που χειμωνιάζει κι οι μέρες μικραίνουν, τόσο πιο πολύ “τρέμουμε” την ιδέα του να ξυπνάμε μέσα στην “άγρια νύχτα”. Και μπορεί ακόμη να μην είναι αισθητή η διαφορά, όμως αυτή θα έρθει ειδικά όταν αλλάξει κι η ώρα στο χειμερινό της πρόγραμμα και ξεκινήσει να μειώνεται κι η θερμοκρασία. Τότε είναι που οι περισσότεροι από εμάς θα σκεφτόμαστε ξανά και ξανά πόσο καλά είναι στο κρεβατάκι μας. Η καθημερινότητά μας, όμως, δε χαμπαριάζει από αυτό, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να “επαναπρογραμματιστούμε”. Αλλά σας έχω νέα: αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, αρκεί να το κάνουμε έξυπνα! Πώς;
01 “Απεταξάμην το ξυπνητήρι”.
Μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αλλά o δυνατός κι απότομος ήχος του ξυπνητηριού μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση προκαλώντας μεγαλύτερο αίσθημα στρες. Το “καλό” με τα ξυπνητήρια στα κινητά τηλέφωνα είναι πως μπορούμε να επιλέξουμε από μία ευρεία γκάμα ήχων που προσφέρουν μία ήπια αφύπνιση. Ακόμη καλύτερη, όμως, είναι η επένδυση σε ένα ξυπνητήρι – φωτιστικό που μιμείται την ανατολή του ήλιου, προετοιμάζοντας αρμονικά το σώμα για να ξυπνήσει.
02 Μην κάνεις απότομες αλλαγές στο πρόγραμμά σου.
Η συνήθεια είναι αποτέλεσμα μίας “εκπαίδευσης” του σώματος και το ίδιο ισχύει και για τον ύπνο. Όταν διατηρούμε μία σταθερή ώρα κατάκλισης κι αφύπνισης όλο το χρόνο, τότε το σώμα αυτόματα “μαθαίνει” να ξυπνάει από μόνο του – ακόμη κι όταν έξω είναι “πίσσα” σκοτάδι!
03 No matter what… μην αγγίζεις το snooze.
Αχ, πόσο το έχουμε αγαπήσει το snooze! Κοινή αλήθεια! Εντούτοις, αυτή η “μαγική” προσθήκη σε κάθε ξυπνητήρι δε μας βοηθάει να ξυπνήσουμε όσο αρμονικά θέλουμε. Εκτός από την πιθανότητα να ακυρώσουμε εντελώς το ξυπνητήρι και να μας ξαναπάρει ο ύπνος… Η λειτουργία του snooze διαταράσσουμε τη φυσική διεργασία που γίνεται στο σώμα κατά την αφύπνιση. ΑΝ πάλι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία, μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε ώστε στο χρόνο μέχρι την επόμενη ειδοποίηση να οργανώσουμε τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της μέρας μας.
04 Πρωινή γυμναστική κανείς;
Μπορεί τώρα να σου ακούγεται πρόκληση που δεν τη χρειάζεσαι, όμως όπως είπαμε, κάθε συνήθεια θέλει επιμονή. Αν ξεκινήσεις να κάνεις έστω ένα μικρό σετ ασκήσεων όταν ξυπνάς, το σώμα θα αρχίσει να αναζητά αυτή τη δραστηριότητα και σταδιακά θα μπορείς να τη διαμορφώνεις ώστε η μέρα σου να ξεκινά με ενέργεια!
05 Το πρωινό ντους κάνει θαύματα.
Ναι, πιθανώς το να πηγαίνεις για ντους έχοντας βγει από το ζεστό κρεβατάκι να σε κάνει να πιστεύεις πως δε θα σε ξυπνήσει. Ένα πρωινό ντους όμως θα σε χαλαρώσει και θα σε “ξυπνήσει” παράλληλα. Το μυστικό είναι να ξεκινήσεις με ζεστό νερό και μετά να το γυρίσεις σε πιο δροσερή θερμοκρασία, κάτι που θα τονώσει την κυκλοφορία του αίματος. Θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου και φυσικά θα μειώσει το άγχος για τη μέρα που ξεκινάει. Κι επειδή φαντάζομαι πως η λέξη “δροσερή” ήδη σε έκανε να ριγήσεις στην ιδέα,… Θα σου επαναλάβω απλά πως κι αυτό θέμα εκπαίδευσης είναι!
06 Ετοίμασε μία to-do list για να είσαι έτοιμος για όλα.
Μία μέρα που έχει σχεδιαστεί από το βράδυ της προηγούμενης είναι μία μέρα με λιγότερο άγχος και περισσότερη παραγωγικότητα. Και μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις check όσο ακόμη απολαμβάνεις το ζεστό σου καφέ.
07 Να είσαι ευγνώμων για τη μέρα που ξεκινάει.
Όσο cheesy κι αν ακούγεται, όταν ξεκινάμε τη μέρα μας εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας για όσα καλά έχουμε στη ζωή μας … Μπορεί να μας κάνει να ξεκινήσουμε ακόμη πιο αισιόδοξα τη μέρα μας – κι αυτό σημαίνει κίνητρο, περισσότερη ενέργεια και παραγωγικότητα.
Λοιπόν… Ξυπνήήήήσατεεεε;;;
Πηγή: Elite Daily
Featured image: unsplash.com/@yogendras31