Toyo Ito… Ο “Νομπελίστας” της Αρχιτεκτονικής

από την Ιωάννα Χαλάτση– αρχιτέκτων*

Το βραβείο Pritzker για το 2013, γνωστό και ως “Νόμπελ” Αρχιτεκτονικής, απονεμήθηκε στον αρχιτέκτονα Toyo Ito, ο οποίος είναι  ο έκτος Ιάπωνας που κερδίζει το βραβείο Pritzker. Ο 71χρονος Ito διακρίθηκε για τα δημιουργικά του σχέδια, καθώς και τα “διαχρονικά” του κτήρια, όπως δήλωσε η κριτική επιτροπή. Μέσα από τον σχεδιασμό του, ο Ito επιδιώκει το συνδυασμό του φυσικού και του εικονικού, την αρμονία μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

Tod’s Omotesando – Tokyo, Ιαπωνία

Tod’s Omotesando – Tokyo, Ιαπωνία

Το κατάστημα της Tod’s στο Τόκυο έχει αναδειχθεί, πέρα από εμπορικό ορόσημο, σε ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Μοντέρνο, ελκυστικό και άκρως λειτουργικό, το κτίριο συντίθεται εξωτερικά με τρόπο που να θυμίζει τις σκιές που δημιουργούνται από τα κλαδιά των δέντρων.

05

Εμπνευσμένος από τις μορφές των δέντρων που κοσμούν τον κεντρικό δρόμο όπου βρίσκεται το κατάστημα, ο Toyo Ito σκιαγραφεί το φυσικό αυτό στοιχείο και το ανασυνθέτει αρχιτεκτονικά στο δημιούργημά του. Ο αρχιτέκτονας κατάφερε να δημιουργήσει, μέσα στο κέντρο του Τόκυο, ένα δάσος από γυαλί και τσιμέντο, που οργανώνεται αρχιτεκτονικά μέσα από διακλαδισμένες δομές, ενώ το βράδυ διαποτίζει με το φως του τους δρόμους της πόλης.

Mediatheque – Sendai, Ιαπωνία

Mediatheque – Sendai, Ιαπωνία

 

O οπτικοακουστική βιβλιοθήκη βρίσκεται σε έναν δρόμο του Τόκυο χαρακτηριστικό για την δενδροστοιχία του. Συνδυάζει βιβλιοθήκη, αρχείο οπτικοακουστικού υλικού, γκαλερί και κινηματογράφο. Η διάφανη όψη του επιτρέπει να γίνονται ορατά από τον δρόμο όλα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του.

08

Το επταώροφο κτίριο δείχνει να αιωρείται στον χώρο. Δεκατρείς χαλύβδινοι πυλώνες, υπό μορφή δικτυωτού πλέγματος, διαπερνούν κάθετα το κτίριο. Τα δομικά αυτά στοιχεία στήριξης, που μοιάζουν με κορμούς δέντρων στο δάσος, κάνουν τους ορόφους του κτιρίου να φαίνονται σαν να αιωρούνται.

Ο Πύργος των Ανέμων – Yokohama, Ιαπωνία

Ο Πύργος των Ανέμων – Yokohama, Ιαπωνία

Μπορεί να σχεδιάστηκε πριν από 20 περίπου χρόνια, ωστόσο διατηρεί ανέπαφο μέχρι σήμερα τον καινοτόμο και σύγχρονο χαρακτήρα του. Ο μπετονένιος αυτός πύργος χτίστηκε τη δεκαετία του ’60 ως δεξαμενή νερού, με στόχο να εξυπηρετήσει τον κλιματισμό του εμπορικού κέντρου, που βρισκόταν ακριβώς από κάτω. Ο Toyo Ito τόλμησε να μετατρέψει αυτόν τον ανώνυμο μονολιθικό όγκο σε ένα θεαματικό στοιχείο.

12

Δημιουργώντας ένα σύστημα φωτισμού, ελεγχόμενο ψηφιακά, ο Πύργος αναδεικνύεται σε ένα show αρχιτεκτονικής του φωτός: η ένταση του θορύβου από το κυκλοφοριακό, ο προσανατολισμός και η ταχύτητα του ανέμου αποτελούν “ηλεκτρικά ερεθίσματα” για τον Πύργο. Το αριστούργημα του Toyo Ito αναδεικνύεται σε ισχυρό σύμβολο της περιοχής, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα αρχιτεκτονικό έργο “ακούει” τον ήχο της πόλης, “συλλέγει” πληροφορίες, τις φιλτράρει και τις απεικονίζει με φωτεινές εκπομπές.

 

*Περισσότερες πληροφορίες για τους pro.plus.ma arkitektones μπορείτε να διαβάσετε και  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like