ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

 Η ακμή, μια κοινή δερματική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μπορεί πολλές φορές να είναι ένα πρόβλημα και να μειώνει την αυτοπεποίθηση ιδίως στην περίοδο της εφηβείας ανεξαρτήτου φύλου. Ενώ διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην ακμή, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, των ορμονικών και την ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, η διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της υγείας του δέρματός σας. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής για την καταπολέμηση της, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας καθαρότερο.Θαεστιάσουμε ποιες τροφές βοηθούν και είναι καλές για το δέρμα με τάση ακμής.

Νερό

Όπως όλοι γνωρίζουμε το νερό είναι το θεμέλιο του υγιούς δέρματος. Η ενυδάτωση βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα σας και υποστηρίζει τη συνολική υγεία του δέρματος. Βάλτε στόχο να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μερικά από τα βασικά θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη της ακμής περιλαμβάνουν:

Τρόφιμα με βιταμίνη Α όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και το σπανάκι . Bοηθούν  στη διατήρηση υγιούς δέρματος αποτρέποντας τους φραγμένους πόρους.

Εσπεριδοειδή με βιταμίνη C, όπως φράουλες, πιπεριές, ακτινίδια. Ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και προάγουν την επούλωση του δέρματος.

Η βιταμίνη Ε σε ξηρούς καρπούς, σπόροι και το σπανάκι.

Ο ψευδάργυρος είναι γνωστό για τις ικανότητές που έχει στην καταπολέμηση της ακμής. Τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια είναι ότι καλύτερο!

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στον έλεγχο της υπερβολικής παραγωγής ελαίου. Η ενσωμάτωση του πράσινου τσαγιού στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να είναι ευεργετική για το δέρμα με τάση ακμής.

Προβιοτικά

Το ξέρετε πως τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το kimchi και το ξινολάχανο, μπορούν να διατηρήσουν ισορροπημένη την χλωρίδα του εντέρου, να μειώσουν τη φλεγμονή και την ακμή;

Ολικής αλέσεως

Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι, κινόα και ψωμί ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Mπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας πιθανώς τις εξάρσεις της ακμής που προκαλούνται από αιχμές στην ινσουλίνη.

Τροφές προς Αποφυγή

Εκτός από την ενσωμάτωση τροφών που καταπολεμούν την ακμή στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να περιορίσετε ή να αποφύγετε ορισμένες τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το πλήρες γάλα, μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής λόγω ορμονικών διακυμάνσεων. Συγχρόνως, τα τηγανητά και τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν σε φραγμένους πόρους και αυξημένη παραγωγή λαδιού, οδηγώντας σε ακμή.

Πηγή: healthline.com

You may also like