Yummy fish: Κριθαρότο πεσκανδρίτσας

Ξεκινάμε το ταξίδι μας στις γεύσεις, με ένα πολύ εύκολο, ελαφρύ και ανοιξιάτικο πιάτο, που μυρίζει θάλασσα. Το πολύ δημοφιλές σε όλους κριθαράκι, μαζί με κρόκο Κοζάνης και φιλέτο πεσκανδρίτσας, δημιουργούν έναν ξεχωριστό συνδυασμό, που τρώγεται ακόμη και από όσους δεν συμπαθούν τόσο το ψάρι.

 Θα χρειαστείτε:
4-5κ.σ. ελαιόλαδο
Ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή μια κ. γ αποξηραμένο
900 γρ. φιλέτο πεσκανδρίτσας κομμένο σε κύβους
2 ½ κ.σ. άνηθος φρέσκος / 2 ½ κ.σ.μαιντανός/ 1 κ.σ. κουρκουμάς
2-3 κλωστές κρόκου Κοζάνης
100 ml ούζο
400 γρ. κριθαράκι μέτριο
600 γρ. ζωμό λαχανικών ζεστό
Αλάτι &πιπέρι κατά βούληση
100 γρ κεφαλοτύρι

Σε ένα τηγάνι βάζω 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, και ρίχνω το φιλέτο πεσκανδρίτσας σε κύβους να σωταριστεί για περίπου 5-6 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε το ψάρι με το ούζο και το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο για να διατηρηθεί ζεστό.

Σε μια άλλη φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ή σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το κριθαράκι σιγά σιγά, τον άνηθο, τον κουρκουμά, τον κρόκο Κοζάνης και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα.

Με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο ζεστό ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε απαλά για να για να μην κολλήσει το μείγμα. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι το κριθαράκι ν’ απορροφήσει όλο το ζωμό. Προσθέτουμε ακόμη λίγο ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε με το ίδιο τρόπο, προσθέτοντας το ζωμό λαχανικών μέχρι να τελειώσει. Αυτό θα πάρει περίπου 20 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να χυλώσει.

Πέντε λεπτά πριν το κριθαράκι χυλώσει και το αποσύρουμε από το μάτι, προσθέτουμε το ψάρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι και μαύρο πιπέρι ή λίγο άνηθο ακόμη. Τέλος, ρίχνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα.

Tip1: Μπορούμε να βάλουμε τις κλωστές του κρόκου σε ένα λίτρο νερό και να το αφήσουμε για 24 ώρες να πάρει χρώμα και άρωμα. Το χρησιμοποιούμε όταν βράζουμε το κριθαράκι, για να προσθέσουμε γεύση και χρώμα.

Tip2: Το κριθαρότο αυτό, μπορεί να γίνει και με άλλο ψάρι φιλέτο, όπως πέρκα ή γλώσσα. Σε αυτή την περίπτωση, μειώνουμε το χρόνο ψησίματος του ψαριού.

 

Η συνταγή είναι της Λίας Κωλέτση, από το ουζερί Νικόπολις, στο Χαλάνδρι

You may also like