Άνυδροι κήποι, από τον Γιώργο Μαθιουδάκη

από τον Γιώργο Μαθιουδάκη – Landscape Architect and Urban Designer*

Ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα όπου οι περίοδοι ξηρασίας είναι πάρα πολύ έντονοι ειδικά από το Μάιο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ τα τελευταία χρόνια οι βροχοπτώσεις έχουν περιορισθεί αρκετά. Αυτό σε συνδυσμό με την διαπίστωση ότι το νερό αποτελεί πολύτιμο πόρο,ανοίγουν νέες προοπτικές για τη δημιουργία άνυδρων κήπων με εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά και τεράστια οφέλη για αυτόν που τους δημιουργεί και τους προσέχει.
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή,  και να σας εξηγήσω τι σημαίνει “άνυδρος μεσογειακός κήπος” και στη συνέχεια θα μοιραστώ μαζί σας μερικές πολύτιμες συμβουλές για την δημιουργία ενός  στο σπίτι σας.  “Άνυδρος κήπος” είναι αυτός που χρειάζεται ελάχιστο ή σχεδόν καθόλου νερό για να επιβιώσει καθώς τα φυτά που τον απαρτίζουν είναι από την φύση τους προσαρμοσμένα σε αυτές τις συνθήκες.

Ένα από τα πιο όμορφα παραδείγματα άνυδρου κήπου, σε μεγάλη κλίμακα φυσικά, είναι τα Κυκλαδίτικα νησιά μας. Και ποιός δεν έχει αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν να φυτρώνει ζωή με χρώμα και να παίρνει σχήμα στην πάροδο του χρόνου, μέσα από την πέτρα και κάτω από τον δυνατό ήλιο. Κι όμως η παλέττα των ειδών και των χρωμάτων είναι τεράστια και αυτό το μαγικό τοπίο είναι πάρα πολύ εύκολο να το «μεταφέρουμε» και στο δικό μας σπίτι ή μπαλκόνι.
Τι φυτά όμως ταιριάζουν σε έναν τέτοιο κήπο όπως λογικά θα αναρωτηθείτε.

Στην οικογένεια λοιπόν των ξηρόφυτων ανήκουν το Δενδρολίβανο, η Λεβάντα, το Θυμάρι, η Ρίγανη, η Λεβαντίνη, η Σάλβια, το Σχίνο, η Γκάουρα, το Τεύκριο, η Μυρτιά, η Κουμαριά, το Σπάρτο, το Ιπποφαές, η Φιλλυρέα, η Λαδανιά, ο Ασπάλαθος, ο Μετροσίδερος, η Βεστρίτσια, η Αχίλλεια και άλλοι πολλοί θάμνοι και αρωματικά που αν συνδυαστούν σωστά, μπορούν δημιουργήσουν ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα διαφορετικών χρωμάτων, μεγεθών και ανθοφορίας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Δεν είναι όμως μόνο οι θάμνοι, οι πόες και τα αρωματικά αλλά υπάρχουν και δένδρα που είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στην ξηρασία όπως για παράδειγμα η Ελιά, το Κυπαρίσσι, η Αριά, η Κρανιά και άλλα ,που αν συνδυαστούν με διάφορους ξυροφυτικούς θάμνους και αρωματικά φυτά μπορούν να δημιουργήσουν κήπους,  οι οποίοι είναι βγαλμένοι από την ελληνική μυθολογία.
Μια βασική αρχή ενός άνυδρου κήπου είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε καθόλου χλοοτάπητα (Γκαζόν) καθώς απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού για την συντήρηση του, έτσι προσπαθούμε να το αποφεύγουμε όσο μπορούμε. Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιλογή των φυτών, να αγοράσετε μικρά φυτά ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα και να τα φυτεύσετε στις αρχές του φθινοπώρου, ώστε να επωφεληθούν  από τις μερικές βροχοπτώσεις που είναι πιο έντονες τότε.

Θα πρέπει να προσέξετε επιπλέον να εμποδίζετε την εξάτμιση της υγρασίας του χώματος, για αυτό φυτέψτε περισσότερα φυτά στο τετραγωνικό ώστε να έχετε πιο παχιά βλάστηση.

Πριν κλείσω θα ήθελα να σας επισημάνω ότι κάποιες φορές χρειάζεται να κάνουμε ένα βαθύ πότισμα δηλαδή αραιό πότισμα με μεγάλες ποσότητες, που επιτρέπει στο νερό να εισχωρήσει βαθιά στο έδαφος και ενθαρρύνει το φυτό να αναπτύξει βαθιές ρίζες για να αντιμετωπίσει καλύτερα την ξηρασία.

Ένας απλούστατος τρόπος βαθύ ποτίσματος είναι να βάλετε  τα παιδιά σας να δημιουργήσουν μια μεγάλη λεκάνη , βάθους περίπου 20εκ. γύρω από το φυτό (ή γύρω από μία ομάδα μικρών φυτών) κατά την φύτευση. Κατά το πότισμα, η λεκάνη πρέπει να γεμίζει ως επάνω και να επιτρέπει στο νερό να εισχωρήσει βαθιά.
Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις είμαι στην διάθεση σας και να επισκέπτεστε συχνά το “περιοδικό” γιατί όχι μόνο  θα αναπτύξουμε και άλλα θέματα γύρω από το τοπίο αστικό και μη, αλλά και θα οργανώσουμε και κάποιους περιπάτους, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα την ευρύτερη έννοια του τοπίου αλλά και της αρχιτεκτονικής του.

*Για περισσότερες πληροφορίες και για να επικοινωνήσετε με τον κ. Μαθιουδάκη, πατήστε εδώ

You may also like