Με σωστή δράση και μεθοδικότητα.
Όσο κι αν δεν τα θέλουμε, τα λάθη είναι κομμάτι της ζωής μας, προσωπικής κι επαγγελματικής. Ειδικά στην επαγγελματική, τα τρέμουμε, καθώς μπορούν και να μας καθορίσουν… ή μήπως όχι; Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν διαπιστώσουμε σφάλμα; Προσοχή, δε μιλάμε για λάθη που γίνονται από αδιαφορία κι επιπολαιότητα, εκεί ανοίγει άλλο κεφάλαιο, το οποίο δεν είναι της παρούσης!
01 Δρούμε άμεσα. Η στιγμή που αντιλαμβανόμαστε το λάθος είναι κι εκείνη που πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Το να καθόμαστε και να το παρακολουθούμε αγχωμένοι δε διορθώνει την κατάσταση. Αναλόγως το πρόβλημα, μάλιστα, η απραγία μπορεί και να το διογκώσει. Για παράδειγμα, αν αντιληφθούμε πως στείλαμε σε λάθος παραλήπτη ένα e-mail, επικοινωνούμε άμεσα με το συνεργάτη και του εξηγούμε ψύχραιμα την κατάσταση. Έτσι το πρόβλημα μπορεί ακόμη και να εξαφανιστεί πριν ακόμη αυτό κάνει αισθητή την ύπαρξή του.
02 Αναλαμβάνουμε την όποια ευθύνη. Ας είμαστε ειλικρινείς: κανένας συνεργάτης και (σίγουρα) κανένας εργοδότης δεν εκτιμά την ευθυνοφοβία και την άδικη απόδοση ευθυνών. Μία τέτοια τακτική όχι μόνο δε διευκολύνει την κατάσταση αλλά, με την εμπλοκή κι άλλων ατόμων που (πιθανώς) δεν έχουν και σχέση με αυτήν, μπορεί να γίνει αφορμή για εντάσεις. Όταν , όμως, αναλαμβάνουμε την ευθύνη του όποιου σφάλματος και παράλληλα δρούμε για να το διορθώσουμε, θα εκτιμηθεί αυτή η αντιμετώπιση κι όχι το σφάλμα αυτό καθ’ αυτό.
03 Εργαζόμαστε γρήγορα, αλλά αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση σύντομα, αλλά αυτό δε θα γίνει με σπασμωδικές κινήσεις και πανικό. Άλλωστε, η βιασύνη μπορεί να επιφέρει ακόμη περισσότερα λάθη από αυτό που προσπαθούμε να διορθώσουμε. Άρα εδώ χρειαζόμαστε μεθοδικότητα. Ελέγχουμε προσεκτικά κάθε πληροφορία που θα μας βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και καταγράφουμε κάθε μας βήμα. Έτσι, η όλη πρόοδος θα υπάρχει σαν αρχείο. Αυτό θα βοηθήσει αν κάποιος θίξει το ζήτημα του σφάλματος, καθώς τότε θα μπορούμε να παρουσιάσουμε τη στρατηγική που εφαρμόσαμε για να το διορθώσουμε.
04 Κρατάμε σημειώσεις του τι συνέβη. Τα λάθη συμβαίνουν, αλλά είναι σημαντικό να μαθαίνουμε από αυτά. Πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση για να καταλάβουμε τι ακριβώς πήγε στραβά. Αφού, λοιπόν, έχουμε διορθώσει το λάθος μας, αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να αναλογιστούμε πώς αυτό έγινε. Αν παρακολουθήσουμε το γεγονός βήμα βήμα, τότε θα το αναγνωρίσουμε. Στη συνέχεια μελετάμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικά το γεγονός αν (ω μη γένοιτο) επαναληφθεί.
05 Προχωράμε. Παίρνουμε βαθιά ανάσα και πάμε παρακάτω! Το λάθος έγινε, διορθώθηκε, δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε. Δεν “κολλάμε” στο γεγονός, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται. Εφόσον αναλάβαμε ευθύνη, δράσαμε στρατηγικά, το διορθώσαμε και αντιληφθήκαμε τι ακριβώς έγινε, απλά φροντίζουμε να μην επαναληφθεί. Ό,τι έγινε, έγινε, οπότε προχωράμε και φροντίζουμε να μάθουμε από το λάθος μας και να βελτιωθούμε!
Με λίγα λόγια…
Το αν είμαστε ικανοί για τη δουλειά μας δεν το καθορίζει το λάθος, αλλά ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε. Κι όταν αυτός είναι ψύχραιμος και λειτουργικός, αυτό είναι που θα εκτιμηθεί στο τέλος της ημέρας!