Μία από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις που μπορούν να εμφανίσουν μικροί και μεγάλοι είναι το έκζεμα και μάλιστα θα εκδηλωθεί σίγουρα σε έναν στους δέκα ανθρώπους. Η ατοπική δερματίτιδα, όπως είναι επίσης γνωστή, εκδηλώνεται αρχικά με ξηρά σημεία του δέρματος, τα οποία αργότερα παρουσιάζουν φλεγμονή (ερυθρότητα και μικρά σπυράκια που μοιάζουν να περιέχουν υγρό) και δημιουργούν έντονη αίσθηση κνησμού.
Αν και, όπως προαναφέραμε, είναι μία κοινή πάθηση, το έκζεμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα του πάσχοντα, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα, αλλά κυρίως στα χέρια, τα γόνατα και τους αγκώνες. Ενίοτε μπορεί να οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση σε κάποιο προϊόν περιποίησης ή κάποιο είδος καθαριστικού, όμως αυτό μπορεί να καθοριστεί αν ο πάσχων παρακολουθεί τι μπορεί να προκαλεί τις εξάρσεις αυτές, με την αιτιολογία σαφώς να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εφόσον κάποιος εντοπίσει την αιτία που προκαλεί το έκζεμα μπορεί να μετριάσει την κατάσταση προσέχοντας κυρίως να μην ξύνει την προβληματική περιοχή, διατηρώντας τα χέρια και τα νύχια του καθαρά και στη συνέχεια αποφεύγοντας ό,τι μπορεί να την επηρεάσει:
01. Υφάσματα. Τα συνθετικά υφάσματα δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, οπότε η καλύτερη επιλογή είναι τα βαμβακερά ρούχα.
02. Διατροφή. Όπως συμβαίνει με την ακμή, για παράδειγμα, έτσι και με το έκζεμα κάποιες τροφές πιθανώς να το επιδεινώνουν. Οι πιο συνήθεις “ύποπτοι” είναι το γάλα και τα αυγά, όμως μπορεί υπεύθυνο μπορεί να είναι σχεδόν οποιοδήποτε τρόφιμο. Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να παρατηρούμε την όποια αντίδρασή έχει το δέρμα μας σε κάθε τροφή.
03. Ξηροδερμία. Το ξηρό δέρμα μπορεί να “σκάσει” ή να εμφανίσει αίμα ή πύον, κάνοντας την κατάσταση πιο επώδυνη. Το κλειδί είναι η σωστή και τακτική ενυδάτωση κι ιδανικά είναι τα σκευάσματα που είναι σχεδιασμένα αποκλειστικά για το έκζεμα κι όχι απλά μία τυχαία ενυδατική σειρά περιποίησης.
04. Άγχος. Αλίμονο που δε θα ήταν στη λίστα μας! Το άγχος αποδεδειγμένα ωθεί το σώμα να ενεργοποιήσει μηχανισμούς προστασίας, άρα φλεγμονή. Το να αποφύγει κανείς τελείως στρεσογόνες καταστάσεις είναι, δυστυχώς, μη ρεαλιστική συμβουλή, όμως μπορεί να απευθύνεται σε ανθρώπους που εμπιστεύεται ώστε να συζητά ή έστω να εξωτερικεύει τις σκέψεις και τα συναισθήματα που του προκαλούν άγχος.
05. Το περιβάλλον. Ενίοτε μπορεί να ευθύνονται οι απότομες αλλαγές του καιρού, αλλά και τα επίπεδα μόλυνσης στην ατμόσφαιρα. Ειδικά αν το έκζεμα εμφανίζεται κατά τη χειμερινή περίοδο, καλό είναι ο χώρος όπου διαμένουμε να βρίσκεται σε θερμοκρασία που να επιτρέπει στο σώμα να διατηρήσει τη δική του φυσιολογική θερμοκρασία.
Η συνήθης αγωγή που συνιστούν οι δερματολόγοι είναι αλοιφή που περιέχει στεροειδή, όπως κορτιζόνη, για αντιμετώπιση της φλεγμονής σε συνδυασμό με μία μαλακτική/ενυδατική αλοιφή. Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, συμβουλευόμαστε το γιατρό μας, καθώς είναι εκείνος ο μόνος που μπορεί να μας παραπέμψει σε μία πιο στοχευμένη κι οπωσδήποτε πιο αποτελεσματική αγωγή.