Καλώς ή κακώς, όσο και να προσπαθούμε να τηρήσουμε την τακτική μας προπόνηση, είναι φορές που αυτό δεν είναι εφικτό. Και το λέω από προσωπική εμπειρία. Λόγω ζέστης δύσκολα θα βγω για το jogging μου έως ότου δροσίσει λίγο η ατμόσφαιρα και περιορίζομαι σε μερικά setsασκήσεων στο σπίτι με την άνεση του κλιματισμού. Για όποιο λόγο κι αν προκύπτει αυτό το διάλειμμά διαρκείας, όταν έρχεται η ώρα να επανέλθουμε, διστάζουμε γιατί απλά φοβόμαστε πως έχουμε “σκουριάσει”. Ή μήπως όχι;
Αν δοκιμάσουμε να εφαρμόσουμε μερικές μόνο από τις ασκήσεις που συνηθίζαμε να κάνουμε, θα διαπιστώσουμε πως η κίνηση γίνεται εξίσου εύκολα. Μάλιστα δεν αισθανόμαστε τη δυσφορία της πρώτης φοράς παρά ίσως στο ελάχιστο. Η απάντηση σε αυτό είναι η μυϊκή μνήμη.
Τι είναι η μυϊκή μνήμη;
Στην ουσία πρόκειται για τη σύνδεση που έχει πραγματοποιηθεί ανάμεσα στον εγκέφαλο και το σώμα όταν αυτό μαθαίνει μία νέα κίνηση. Από τη στιγμή που θα μάθει την κίνηση ο εγκέφαλος, αυτή βελτιώνεται κι από ένα σημείο κι έπειτα γίνεται σχεδόν μηχανικά. Γενικότερα οι κινήσεις του σώματος προκύπτουν από τις νευρολογικές οδούς που ξεκινούν από τον εγκέφαλο. Περνούν από το νωτιαίο μυελό και καταλήγουν στα άκρα μας. Έτσι, κάθε φορά που εφαρμόζουμε μία νέα άσκηση, επηρεάζονται όχι μόνο οι μύες, αλλά κι οι νευρώνες. Αυτοί καταλήγουν σε αυτούς τους μύες που ενεργοποιούνται με την άσκηση, με αποτέλεσμα οι μύες να προσαρμόζονται σταδιακά στην όλη κίνηση.
Ακόμη κι αν κάποιος έχει να γυμναστεί για ένα χρόνο, η επιστροφή στη συνήθειά του γίνεται πολύ πιο ομαλά. Οι κινήσεις έχουν εντυπωθεί στο σώμα χάρη στο νευρομυϊκό συντονισμό. Και μπορεί αρχικά η άσκηση να μην αποδοθεί με τον ίδιο ρυθμό ή ένταση, όμως το σώμα θα τα ανακτήσει όλα αυτά πολύ ευκολότερα.
Με λίγα λόγια; Μην απελπίζεσαι! Μη νιώθεις τύψεις για αυτήν την “αργία”. Από τη στιγμή που θα επιστρέψεις στη γυμναστική σου, το σώμα σου και πάλι θα σε ευχαριστεί!
Πηγή: Well + Good/ Photo credits: @morgan_inspired (unsplash)