Πλένουμε με ειδικό σαπούνι καθημερινά το πρόσωπό μας, φροντίζουμε να κάνουμε απολέπιση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, δεν ξεχνάμε τις κρέμες προσώπου. Kάποιες φορές όμως φαίνεται πως η ακμή δεν αντιμετωπίζεται “με τίποτα”. Αν σε αυτές τις γραμμές αναγνωρίζετε τον εαυτό σας, τότε πιθανώς η ακμή σας να θέλει να σας πει κάτι. Τι μπορεί λοιπόν, κάθε τύπος ακμής να σημαίνει, ανάλογα και με το σημείο όπου εμφανίζεται;
01 Κάτω τμήμα προσώπου, πηγούνι και λαιμός
Η ακμή κυστικού τύπου σε αυτά τα τμήματα συνήθως συσχετίζεται με απορρύθμιση των ορμονών μας. Συνήθως συμβαίνει λίγο πριν αδιαθετήσουμε αλλά και σε καταστάσεις άγχους. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τύπος χαρακτηρίζεται από κύστες . Επειδή έχουν τη ρίζα τους σε μεγάλο βάθος των στιβάδων της επιδερμίδας, αργούν να ιαθούν και, μέχρι να γίνει αυτό, είναι πιθανό να επανέλθει άλλη μία ορμονική διαταραχή. Έρευνες διαπιστώνουν πως τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να ισορροπήσουν τα ορμονικά επίπεδά μας. Φυσικά όχι πριν συμβουλευτούμε το δερματολόγο και το γυναικολόγο μας. Ενώ οι δερματολόγοι τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποπειραθούμε να “σκάσουμε” τις κύστες ώστε να μη δημιουργήσουμε ουλές.
02 Μέτωπο
Εκ των πραγμάτων το σώμα αντιδρά όταν είμαστε πολύ αγχωμένοι κι ένα προειδοποιητικό σημάδι είναι τα σπυράκια στο μέτωπο. Με το στρες αυξάνεται η κορτιζόλη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή σμήγματος. Σε συνδυασμό με νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας κι άλλα βακτήρια, οι πόροι φράζουν και τα σπυράκια είναι το τελικό αποτέλεσμα. Για να τα αντιμετωπίσουμε, συνεχίζουμε να τηρούμε ευλαβικά τη ρουτίνα καθαρισμού της επιδερμίδας. Αναζητούμε τρόπους να μετριάζουμε το καθημερινό άγχος. Και βεβαίως δε διστάζουμε να ζητήσουμε και ιατρική υποστήριξη από το δερματολόγο μας.
03 Γύρω από το στόμα
Ειδικά αυτήν την περίοδο, ένοχη μπορεί να είναι κι η μάσκα προστασίας που πλέον χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Μπορεί, όμως, και να οφείλεται σε κάποια ορμονική διαταραχή, όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Στην περίπτωση των πολυκυστικών ωοθηκών… Πιθανώς να παρατηρήσουμε και ασταθείς κύκλους περιόδου, αρχή κατάθλιψης ή ακόμη και προβλήματα γονιμότητας. Αν η ακμή δεν είναι το μόνο σύμπτωμα τότε είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή. Αν όμως, η ακμή γύρω από το στόμα είναι το μόνο πρόβλημα… Τότε αυτή οφείλεται είτε στη μάσκα είτε σε λιπαρότητα της επιδερμίδας είτε ακουμπάμε πολύ συχνά το πρόσωπό μας χωρίς να έχουμε καθαρίσει τα χέρια μας.
04 Πρόσωπο, πλάτη και γλουτοί
Κατά την εφηβεία δεν είναι κι εντελώς παράλογο η ακμή να εμφανίζεται κυριολεκτικά παντού. Στην περίπτωση ενός ενήλικα, όμως, εξάρσεις στο πρόσωπο, την πλάτη, το στήθος και τους γλουτούς μπορούν να υποδηλώνουν αντιδράσεις του οργανισμού σε φαρμακευτικές αγωγές. Όπως εκείνη για ορμονικές διαταραχές ή ακόμη και για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Συνδυαστικά με σχολαστικό καθαρισμό, το πρόβλημα μπορεί να εξομαλυνθεί. Αν όμως επιμένει, καλό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας για πιθανή αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής. Ή ακόμη και για τη διακοπή της.
05 Στήθος
Αν δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με κάποια ορμονική διαταραχή, τότε η ακμή στο στήθος μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης δερματικής πάθησης. Για παράδειγμα, η θυλακίτιδα μπορεί να είναι μία πιθανή αιτία, καθώς αυτό που συμβαίνει είναι φλεγμονή στους θύλακες της επιδερμίδας. Συνήθως προκαλείται από την πολύωρη χρήση ρούχων από υφάσματα που δεν επιτρέπουν το σώμα να αναπνέει, ειδικά όταν γυμναζόμαστε. Ή από το ξύρισμα. Σε κάθε περίπτωση, ο δερματολόγος μπορεί να μας κατευθύνει προς την αιτία αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
06 Γραμμή του μπικίνι
Η θυλακίτιδα που προαναφέραμε μπορεί να προκληθεί επίσης από στενά ρούχα, λιπαρή επιδερμίδα, (υπέρ)δραστικά προϊόντα καθαρισμού κι απολέπισης. Στη δε γραμμή του μιπικίνι, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται και στις τρίχες που “γυρίζουν” προς τα μέσα εξαιτίας της αποτρίχωσης. Μπορεί να παρατηρήσουμε μία μικρή κύστη όπου έχει παγιδευτεί η τρίχα. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, καλό είναι να αφιερώνουμε λίγο χρόνο σε ήπια απολέπιση της περιοχής μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
07 Άνω τμήμα του προσώπου
Αν παρά τον τακτικό καθαρισμό του προσώπου παρατηρούμε σπυράκια στο μέτωπο και το άνω τμήμα του προσώπου, όπως τα ζυγωματικά, πιθανώς η απάντηση να βρίσκεται στο έντερο. Συγκεκριμένα, ο μύκητας Candida τείνει να αναπτύσσεται σε διάφορες περιοχές του εντέρου. Το σημείο του προσώπου όπου παρατηρούνται οι εξάρσεις ακμής μπορεί να προσδιορίσει αν το πρόβλημα έγκειται στο λεπτό ή το παχύ έντερο. Βέβαια, κάποιες φορές πιθανώς κι ο καθαρισμός του προσώπου να μην είναι επαρκής από μέρους μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ακμή του προσώπου. Αν, όμως, οι εξάρσεις αυτές επιμένουν, καλό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας ώστε να μας βοηθήσει να διερευνήσουμε τυχόν προβλήματα του εντέρου.
08 Σαγόνι και μετωπιαία γραμμή τριχωτού της κεφαλής
Συνήθως σπυράκια και μικρές κύστες σε αυτά τα σημεία προκύπτουν αν αγγίζουμε συχνά το πρόσωπό μας, δε λουζόμαστε συχνά… Ή αντιμετωπίζουμε λιπαρότητα στην επιδερμίδα εξαιτίας ορμονικών διακυμάνσεων και στρες. Κάποιες φορές, όμως, μπορεί να είναι και προειδοποίηση για φλεγμονή των ωοθηκών. Αυτή μπορεί να προκαλέσει μείωση των οιστρογόνων και, κατ’ επέκταση, ανισορροπία των επιπέδων τεστοστερόνης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γυναικολόγος μας μπορεί να μας καθοδηγήσει σε λύση του προβλήματος.
09 Μάτια
Τα σπυράκια γύρω από τη μύτη, το στόμα και τα μάτια πιθανώς να οφείλονται σε περιφερική δερματίτιδα, η οποία έχει συνδεθεί με τη ροδόχρου ακμή. Συνήθως αυτού του είδους οι εξάρσεις αντιμετωπίζονται όπως κι η ροδόχρους ακμή. Ωστόσο καλό είναι πρωτίστως να έχουμε αποκλείσει πιθανή επίδραση στεροειδών στο πρόσωπο ή κάποια άλλη ευαισθησία σε προϊόντα περιποίησης.
Η ακμή είναι σίγουρα αντιαισθητική. Μπορεί κάποιες φορές να μας ταλαιπωρεί, όμως σε αυτήν την περίπτωση ίσως και να μας προειδοποιεί. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι πάντα να μοιραζόμαστε τυχόν ανησυχίες μας με το γιατρό μας ώστε να μας κατευθύνει ανάλογα στη ρίζα του προβλήματος αλλά και την επίλυσή του.
Πηγή: Bustle
Featured image: unsplash.com/@taylormae