από τη Ζωγράφω Τσιούμα, Δερματολόγο/Ομοιοπαθητικό*
Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί έκφραση της ατοπικής προδιάθεσης, που παρουσιάζει ένας οργανισμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συνυπάρχει ή να εναλλάσσεται με άλλες μορφές ατοπίας όπως είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, διαφόρων ειδών εκζέματα, ατοπική δερματίτιδα.
Η ευαισθησία των ανθρώπων στην επίδραση των αλλεργιογόνων είναι πολύ διαφορετική, στους περισσότερους ανθρώπους το δήγμα της μέλισσας ακολουθείται από τοπικά συμπτώματα φλεγμονής (ερύθημα, πρήξιμο, τοπικό άλγος) ενώ σε κάποιους άλλους εμφανίζεται πολύ γρήγορα αλλεργικό σοκ ή ακόμη και θάνατος.
Εκτός όμως από το δηλητήριο της μέλισσας πόσες ακόμη δηλητηριώδεις ουσίες υπάρχουν γύρω μας, που δε γίνονται αντιληπτές;
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα βιομηχανικά απόβλητα σε οποιαδήποτε μορφή, τα διάφορα χημικά, συντηρητικά, βελτιωτικά που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, λιπάσματα, που χρησιμοποιούνται στα κηπευτικά και στα δέντρα, τα αντιβιοτικά και στεροειδή, που καταναλώνουν οι αγελάδες και τα αιγοπρόβατα τα οποία στη συνέχεια φτάνουν και στο πιάτο μας ως κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα ακόμα και η ραδιενέργεια.
Όλα αυτά επηρεάζουν δυσμενώς τον ανθρώπινο οργανισμό, ο οποίος γίνεται υπερευαίσθητος και αντιδρά υπερβολικά όταν έρχεται σε επαφή με τις προαναφερθείσες ουσίες αλλά και με άλλες, που δεν αποτελούν κατά κανόνα δηλητήρια. Οι αλλεργίες στην εποχή μας έχουν λάβει διαστάσεις πανδημίας, η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί πολύ συχνή εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης και αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για τον ασθενή με υφέσεις και εξάρσεις.
Πώς αντιμετωπίζεται;
[quote_right]Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε πως η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσει κανείς Ομοιοπαθητική θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα είναι εκείνη κατά την οποία δεν παρατηρείται έξαρση.[/quote_right]
Η Κλασική Ιατρική αντιμετωπίζει το πρόβλημα συμπτωματικά χρησιμοποιώντας βρογχοδιασταλτικά, αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, κορτιζόνη, αντιισταμινικά ή και αντιβιοτικά. Από την άλλη πλευρά η Κλασική Ομοιοπαθητική -εναλλακτική μέθοδος- ανακουφίζει τον ασθενή αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ολιστικά και ιδιαίτερα αιτιολογικά.
Συνήθως οι ασθενείς επισκέπτονται το ομοιοπαθητικό ιατρείο και ζητούν βοήθεια όταν έχουν εμφανιστεί ήδη τα συμπτώματα, η κατάσταση όμως τότε είναι πιεστική. Ο ασθενής ζητά άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα του αναπνευστικού, που τον βασανίζουν κι έτσι δεν υπάρχει ούτε ηρεμία αλλά ούτε και υπομονή προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο, που θα τον απαλλάξει από την ταλαιπωρία.
Τα πιο κάτω ομοιοπαθητικά φάρμακα, συνταγογραφούνται πιο συχνά σε περίπτωση αλλεργικής ρινίτιδας:
–Arsenicum album: Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η υδαρής και ιδιαίτερα καυστική ρινική καταρροή. Παρατηρούνται ακόμη και διαβρώσεις στο ρινικό βλεννογόνο ενώ πολύ συχνά το πρόβλημα μετατοπίζεται βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα και εμφανίζεται βρογχικό άσθμα.
-Allium sativum: Το ρινικό έκκριμα είναι πολύ πιο καυστικό σε σχέση με το Arsenicum, ενώ συχνά εμφανίζονται εξελκώσεις στο άνω χείλος, έντονο φτέρνισμα και δακρύρροια.
–Phosphorus: Έντονος βήχας και πόνος στην περιοχή του λάρυγγα.
–Euphrasia: Άφθονη, καυστική δακρύρροια αλλά και ρινόρροια και δυνατός βήχας.
–Nux Vomica: Χαρακτηρίζεται από ρινική καταρροή, που εναλλάσσεται με ρινική απόφραξη. Η κατάσταση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σοβαρή και να φτάσουμε μέχρι και σε collapsus .
–Lycopodium: Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου και κυνάγχη, που ξεκινά από δεξιά.
–Sabadilla: συχνό φτέρνισμα, έντονο κνησμό στη μύτη και υδαρές ρινικό έκκριμα.
–Natrium muriaticum: Το πρόβλημα εμφανίζεται συνήθως κατά τη θερινή περίοδο (ζέστη) και συνίσταται σε υδαρές ρινικό έκκριμα και έντονο φτέρνισμα.
–Apis mellifica: Δέρμα έντονα ερυθρό και πρησμένο, που θυμίζει φλούδα πορτοκαλιού. Αίσθημα καύσου και τρυπήματος, που βελτιώνεται με κρύα επιθέματα.
-Urtica urens: Υπάρχει αφόρητος κνησμός, αίσθημα καύσου και τσιμπήματος, που βελτιώνονται με ζεστά επιθέματα.
–Kali-Ιodatum και Spongia: όταν εκτός από την αλλεργική ρινίτιδα συνυπάρχουν προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα.
–Naja: Αλλεργική ρινίτιδα με ξηρότητα στο λάρυγγα και ασθματική αναπνοή. Οι ασθενείς χειροτερεύουν με την κατάκλιση και στον ύπνο.
Η εποχή εμφάνισης της αλλεργικής ρινίτιδας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του σωστού φαρμάκου. Για παράδειγμα όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται στο τέλος του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου τότε ενδείκνυνται συνήθως: Allium cepa, Dulcamara, Gelsemium, Psorinum.
Οι εναλλακτικοί ιατροί εφαρμόζοντας την ομοιοπαθητική θεραπεία έχουμε στη διάθεσή μας ένα πολύ δυνατό όπλο εντελώς ακίνδυνο και κατάλληλο για όλους-νεογέννητα, έγκυες, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς-προκειμένου να ανταπεξέλθουμε την ασθένεια του 21ου αιώνα, που είναι οι αλλεργίες.
Σημείωση: Oι πληροφορίες για τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι μόνο προς πληροφόρηση των ασθενών για τη φύση των φαρμάκων. Δεν συνιστάται να παίρνετε ομοιοπαθητικά φάρμακα χωρίς την συμβουλή του ομοιοπαθητικού σας ιατρού. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αλληλεπίδρασης με οποιοδήποτε συμβατικό φάρμακο, απλά μερικές φορές κάποια απο τα συμβατικά φάρμακα (αντιβιοτικά, κορτιζόνη) μπορούν να αναστείλουν την ομοιοπαθητική θεραπεία.
Η παρασκευή και η κυκλοφορία τους είναι επίσημα κατοχυρωμένες απο την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (κοινοτική οδηγία ΟΔ/92/73/ΕΟΚ της 22/09/1992 και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας απο 1/1/1994 που ακολούθησε).
Η θεραπεία γίνεται πάντα με την συμμετοχή του ομοιοπαθητικού ιατρού ο οποίος, θα προτείνει την δοσολογία και το πλέον κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο.
* Η κα Τσιούμα είναι Δερματολόγος/Ομοιοπαθητικός και μπορείτε να επικοικωνήσετε μαζί της στα:
τηλ. 210 99 56 550 και [email protected]