Ζούμε σε μια εποχή που το κινητό τηλέφωνο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της πλειοψηφίας του κόσμου, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, επάγγελμα, κλπ. Μ’ αυτό δουλεύουμε, ξυπνάμε, κοιμόμαστε, βγάζουμε φωτογραφίες, διαβάζουμε και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο θα ασχοληθούμε το πρωί μόλις ξυπνήσουμε. Φαντάζει, πια, σαν ένα τόσο φυσιολογικό κι αυτονόητο πράγμα που αποτελεί σχεδόν προέκταση του χεριού μας.
Η επιστημονική κοινότητα, όμως, έρχεται κάπου εδώ να κάνει μια σημαντική αποκάλυψη και να συσχετίσει τη χρήση του κινητού με ένα από τα πιο συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας, την αϋπνία.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς, ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα smartphones ήτα tablet που εκπέμπουν τεχνητό φως κάνουν κακό στον ύπνο. Αυτό το είδος φωτός, απορυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι και καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που βοηθάει στο να αισθανόμαστε νύστα. Επομένως, με το να είμαστε στο Facebook, με το να στέλνουμε μηνύματα και γενικά με το να χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε άλλη σχετική λειτουργία του κινητού το βράδυ, αυξάνουμε τις πιθανότητες να νιώθουμε αδυναμία να αποκοιμηθούμε.
Επιστήμονες, ως εκ τούτου, διεξήγαν δύο έρευνες, που δημοσιεύτηκαν στο CellPress, για να εξερευνήσουν περαιτέρω το θέμα και να δώσουν μία λύση στο παραπάνω πρόβλημα. Τα αποτελέσματα της πρώτης έδειξαν ότι στους εθελοντές-πειραματόζωα, που πέρασαν έξι ημέρες σε camping στο Colorado χωρίς φακούς και ηλεκτρονικές συσκευές, τα επίπεδα της μελατονίνης αυξήθηκαν γρηγορότερα κατά 2.5 ώρες, κάνοντάς τους να κοιμηθούν 2.5 ώρες νωρίτερα από τη στιγμή που θα το έκαναν στο σπίτι.
Στο δεύτερο πείραμα συμμετείχαν εννιά άνθρωποι που στάλθηκαν για μία εβδομάδα στο Colorado και πέντε που παρέμειναν στα σπίτια τους, για να μπορέσουν να συγκριθούν καλύτερα οι μεταξύ τους διαφορές. Οι συνθήκες στο Coloradoπάλι ίδιες, χωρίς φακούς, ηλεκτρονικά και οτιδήποτε εκπέμπει τεχνητό φως. Το συμπέρασμα; Καθόλου μακριά από το πρώτο πείραμα: Οι εννιά στην εξοχή πήγαιναν για ύπνο δύο ώρες νωρίτερα από αυτούς που έμειναν στο σπίτι, επιβεβαιώνοντας την αρχική διαπίστωση, ότι δηλαδή το τεχνητό φως συμβάλλει σημαντικά στην κατάσταση της αϋπνίας.
Μήπως, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε για μία κακιά για τον οργανισμό μας συνήθεια και να περιορίσουμε τις επιβλαβείς της επιπτώσεις;