Γαλακτομπούρεκο, από τον chef Στέλιο Μάνδαλο

Όχι, το γαλακτομπούρεκο δεν είναι “εύκολο” γλυκό, αλλά η όλη προσπάθεια και διαδικασία αξίζει να την περάσουμε για απολαύσουμε το εντυπωσιακά γευστικό αποτέλεσμα, όπως μας το συστήνει ο chef Στέλιος Μάνδαλος.

ΥΛΙΚΑ:
1300ml γάλα
360 gr. σιμιγδάλι ψιλό
300gr. ζάχαρη
7 κρόκους αβγών
2 βανίλιες
265gr.  βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κομμένο σε  κομμάτια
100gr. βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
1 κιλό φύλλα κρούστας (2 πακέτα)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με 200 γραμμάρια ζάχαρη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο το μείγμα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα φέρνουμε σε βρασμό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν,  τα αποσύρουμε από τη  φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Σιγά σιγά θα αρχίσει να πήζει (αν δεν πήξει αρκετά –περίπου σαν χυλός το  ξαναβάζουμε για λίγο στην φωτιά).

12016331_1496244804034317_2088943069_o

Δοκιμάζουμε με ένα κουτάλι  τη θερμοκρασία  του μείγματος  από γάλα- ζάχαρη -σιμιγδάλι,  η αίσθηση που θα έχουμε είναι ότι θερμοκρασία  που θα νιώσουμε δεν είναι καυτή αλλά και δεν μας “κρυώνει” (δηλαδή περίπου στους 37 βαθμούς) τότε ρίχνουμε τα 265 γρ βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα.

Προσοχή αν οι κινήσεις μας αν δεν είναι γρήγορες και το μείγμα χάσει θερμοκρασία και δεν λιώνει το βούτυρο, επαναφέρουμε την κατσαρόλα για πολύ λίγο στην φωτιά ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Μόλις λιώσει το βούτυρο ενσωματώνουμε και το μείγμα ζάχαρης με τους κρόκους. Το μείγμα μας πρέπει να έχει λεία και γυαλιστερή υφή και να είναι “δεμένο”.

Στρώνουμε 10 φύλλα κρούστας στο βουτυρωμένο ταψί  και ενδιάμεσα “ψεκάζουμε” με το βούτυρο. Στρώνουμε το μείγμα και σκεπάζουμε με 10 φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με το βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά με μία  ώρα αναλόγως τον φούρνο ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

12006963_1496244440701020_1015462917_o
ΥΛΙΚΑ: για το σιρόπι
600 gr. ζάχαρη,
600 gr. νερό
1 ξύλο κανέλας

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και ζάχαρη και τα φέρνουμε σε βρασμό για 7 λεπτά.
Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

Tip: Μπορούμε για καλύτερη γεύση να χρησιμοποιήσουμε κανονικές βανίλιες έχοντας τες βάλει από το βράδυ μέσα στο γάλα ψιλοκομμένες για να “βγάλουν” περισσότερο άρωμα. Χρησιμοποιούμε το γάλα στην συνταγή σουρώνοντας.

Ο Στέλιος Μάνδαλος είναι head chef στο BarBara Que (Εθνικής Αντιστάσεως 27, Βριλήσσια)

You may also like