Θα το θέσουμε κομψά. Άσχημα πράγματα συμβαίνουν όταν δεν καθαρίζετε τα πινέλα του μακιγιάζ σας. Μιλάμε για την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών μικροβίων που μπορούν να μεταφερθούν στο δέρμα και να προκαλέσουν ερεθισμό, εστίες μόλυνσης και φραγμένους πόρους.
Εκτός όμως από τα μικρόβια που αναπτύσσονται, τα βρώμικα πινέλα μας εμποδίζουν να δημιουργήσουμε ένα άψογο μακιγιάζ. Ένα βρώμικο πινέλο, δεν μπορεί να διανείμει σωστά το χρώμα, με αποτέλεσμα να μην τοποθετείται το προϊόν έτσι όπως θα έπρεπε. Ένα βρώμικο πινέλο, μπορεί επίσης να αλλοιώσει το μακιγιάζ. Χρησιμοποιώντας βρώμικα εργαλεία, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούν τα χρώματα και τα προϊόντα που βρίσκονται από κάτω και να μην έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα πινέλα
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που βαριόμαστε να τηρούμε κατά γράμμα τις ρουτίνες ομορφιάς που έχουμε για το καθετί. Ο καθαρισμός των πινέλων όμως, όπως και το σωστό ντεμακιγιάζ δεν ανήκουν σε αυτές. Εξαρτάται από την χρήση που τους κάνετε και φυσικά από τα χρώματα που χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα μετά από ένα smokey, τα πινέλα των ματιών δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Πρέπει να καθαριστούν ολοκληρωτικά για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το επόμενο μακιγιάζ. Σε γενικές γραμμές, η αφαίρεση της χρωστικής, πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το κάθε μακιγιάζ, ενώ μια φορά την βδομάδα να γίνεται ένας σωστός και βαθύς καθαρισμός, ώστε να μπορούμε να τα διατηρήσουμε για πολλά χρόνια. Επίσης έχει σημασία, εάν χρησιμοποιούμε λιπαρά ή ξηρά προϊόντα, μιας και τα πρώτα αποτελούν ένα πολύ πιο φιλόξενο περιβάλλον για την δημιουργία μικροβίων.
Πώς να τα καθαρίσετε
Το να γνωρίζετε, πως ακριβώς πρέπει να πλένετε τα πινέλα σας, είναι τεράστιας σημασίας, μιας και η λανθασμένη μέθοδος μπορεί να καταστρέψει τα εργαλεία ομορφιάς. Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή του σωστού καθαριστικού με βάση τον τύπο των τριχών. Τα πινέλα με τεχνητές ίνες πρέπει να καθαρίζονται σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή, ενώ τα πινέλα που γίνονται από τις τρίχες των ζώων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν τα μαλλιά σας. Ένα κλασσικό σαμπουάν και λίγο conditioner είναι η δική μας πρόταση για εκείνα με την φυσική τρίχα, και μόνο όταν θέλουμε έναν βαθύ καθαρισμό. Διαφορετικά, υπάρχουν πολλά καθαριστικά πινέλων που θα αφαιρέσουν τις χρωστικές και θα τα απολυμάνουν, για την επόμενη χρήση τους.
Extra tip: Οι λάτρεις του DIY μπορούν να κάνουν το δικό τους καθαριστικό πινέλων, αναμειγνύοντας ένα φλιτζάνι νερό με μια κουταλιά της σούπας σαπούνι πιάτων και δύο κουταλιές της σούπας ξύδι. Εναλλακτικά, ένα μείγμα 50-50 σαπουνιού και ελαιόλαδου θα καθαρίσει επίσης τα πινέλα μας.
Ανεξάρτητα από το καθαριστικό πινέλων, είναι σημαντικό τα πινέλα να πλυθούν καλά για να αφαιρεθούν πλήρως τα υπολείμματα των προϊόντων. Τα πινέλα, θα πρέπει πάντα να είναι στραμμένα προς τα κάτω όταν πλένονται κάτω από το νερό, ώστε να μην τρέχει τίποτα στο εσωτερικό του ξύλου. Αναδιαμορφώστε τις τρίχες του πινέλου, όσο είναι ακόμα βρεγμένες και τοποθετήστε τα σε οριζόντια θέση και κατά προτίμηση, με το μέρος των τριχών στον αέρα, για να μπορούν να στεγνώσουν μέχρι το εσωτερικό τους. Μην χρησιμοποιείτε πιστολάκι για να τα στεγνώσετε, γιατί είναι πολύ πιθανό να προκληθεί παραμόρφωση των τριχών.