Διανύουμε εδώ και καιρό μία περίοδο που, δυστυχώς, μόνο άγχος προκαλεί. Και για κάποιους μία διέξοδος από αυτό μοιάζουν να είναι τα social media. Έλα, όμως, που εκεί ακριβώς είναι που μπορεί το stress να χτυπήσει “κόκκινο”; Καθώς ένα μεγάλο ποσοστό πληροφόρησης προέρχεται από αυτό.
Ναι, τα social media είναι ένα μέσο ώστε να είμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους μας που, λόγω των συνθηκών, δε μπορούμε να απολαύσουμε τη φυσική συντροφιά τους. Κι αυτό είναι ένα σωσίβιο. Εντούτοις, όταν το μόνο που συζητείται είναι η πανδημία του κορονοϊού και πώς αυτή έχει επηρεάσει τον καθένα μας, εκ των πραγμάτων η ανασφάλεια κι η αβεβαιότητα δε λένε να μας αφήσουν ήσυχους.
Τι λένε οι έρευνες;
Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα ερευνών στην Αμερική που, ακόμη κι αυτήν την ώρα, βιώνει το θρίλερ των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τις έρευνες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως ειδικά φέτος ένιωθαν περισσότερο άγχος κι εκνευρισμό τόσο εξαιτίας της πανδημίας όσο και της προεδρικής κούρσας. Στα συμπεράσματά τους, οι ειδικοί επεσήμαναν πως μπορεί κάποιος χρήστης να νιώθει μία προσωρινή ανακούφιση με την (έστω απομακρυσμένη) επαφή με τους φίλους και τους συγγενείς τους. Ωστόσο ανέφεραν επίσης πως ένιωθαν μειωμένη αυτοπεποίθηση. Εκδήλωναν συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.Τα ευρήματα αυτά συνάδουν και με παλαιότερες σχετικές έρευνες, φανταστείτε, λοιπόν, την έξαρση αυτών των συναισθημάτων με τα παρόντα ερεθίσματα.
Μήπως λοιπόν, είναι καλό να κάνουμε ένα break από τα κοινωνικά δίκτυα; Η απάντηση είναι “δεν είναι κακή ιδέα!
Πώς θα καταφέρνουμε να κάνουμε το διάλειμμα;
Ξεκινάμε διαγράφοντας τις εφαρμογές. Οι περισσότερες εφαρμογές των social media είναι πλέον προεγκατεστημένες στα smartphone. Όμως αυτό δε μας εμποδίζει από ένα δραστικό μέτρο. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη κι αν θελήσουμε να συνδεθούμε σε αυτά, η διαδικασία θα είναι πιο συνειδητή. Και θα μας αποτρέψει από το login για ασυναίσθητο scrolling.
Αυτή η κίνηση μας προσφέρει περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούμε με κάτι πιο εποικοδομητικό. Αλλά ακόμη κι αν δεν διαγράψουμε τις εφαρμογές μπορούμε και πάλι να αξιοποιήσουμε το χρόνο που θα περνούσαμε παρακολουθώντας τι έγινε στον διαδικτυακό κόσμο. Είναι η ιδανική αφορμή να “χτίσουμε” νέες συνήθειες, όπως ένα hobby (και ναι, ακόμη κι η μαγειρική μπορεί να γίνει hobby!). Μπορούμε επίσης να αφιερώσουμε χρόνο σε ένα βιβλίο ή να βγούμε για έναν περίπατο.
Υπάρχει η “χρυσή τομή”;
Αν πάλι η πλήρης διαγραφή των εφαρμογών παραείναι δραστική για κάποιους, η εναλλακτική είναι να παρακολουθούμε επιλεκτικά τις αναρτήσεις. Εκ των πραγμάτων θα δούμε στο feed αναρτήσεις με θεματολογία που μπορεί να μας αγχώνει, όμως μπορούμε πολύ απλά να τις προσπεράσουμε. Αν πάλι θέλουμε να ενημερωθούμε για τις τρέχουσες εξελίξεις, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ένα πιο αξιόπιστο κανάλι πληροφόρησης. Απόλαυσε, λοιπόν, τη νέα συνταγή της κολλητής σου που την ανήρτησε περήφανα στο Instagramκαι καμάρωσε τη χειροτεχνία των παιδιών της αδερφής σου! Ας μην ξεχνάμε πως οι ειδήσεις “τρέχουν” συνεχώς, δεν είναι απαραίτητο να τις παρακολουθούμε όλες μέχρι τελείας!
Τέλος, ακόμη κι αν θέλουμε να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις στον κόσμο, μπορούμε να βρούμε ειδήσεις που δίνουν μία νότα αισιοδοξίας σε αυτές τις γκρίζες μέρες (#διπλής!). Βλέπετε, υπάρχουν κι οι καλές ειδήσεις που μας επιβεβαιώνουν πως δεν είναι εντελώς χαμένο το παιχνίδι. Το ξέρουμε πως ο άνθρωπος είναι ικανός να σπείρει καλοσύνη και θαλπωρή. Με λίγα λόγια εξισορροπούμε τις επιδράσεις κάθε είδησης. Ναι, οι ανακοινώσεις των αριθμών σε ημερήσια βάση μπορεί να είναι τρομακτικές… Αλλά πόσο πιο όμορφο είναι το γεγονός πως ένα εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη “αντιστέκεται” (έως τώρα, τουλάχιστον) στο lockdown παρέχοντας φαγητό σε άπορους;
Τέλος, είναι βασικό πως πολλές φορές και το ίδιο το σώμα μας προειδοποιεί όταν το άγχος είναι δυσβάσταχτο. Μόλις “διαβάσουμε” αυτά τα μηνύματα, τότε είναι ώρα να αναλάβουμε δράση. Και να πατήσουμε εκείνο το ωραίο κουμπάκι που λέει “Αποσύνδεση”!
Photo credits:@nordwood (unsplash)