Και ποιος δεν έχει ακούσει τη παλιά, λαϊκή, σοφή παροιμία που οι μαμάδες και οι μπαμπάδες αναφέρουν πότε πότε.
«Δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι…».
Αυτή η φράση, πίσω από την απολυτότητα της και την περίτεχνη προσπάθειά της να μας αποπροσανατολίσει από παρέες και ανθρώπους, κρύβει αρκετές δόσεις ακατέργαστης και ωμής αλήθειας.
Πόσες φορές κι αν έχουμε «κάνει πέρα» ανθρώπους, απλά και μόνο επειδή δεν συνάδουν τα «πιστεύω», οι αντιλήψεις ή ακόμη και ολόκληρος ο τρόπος ζωής μας;
Η αλήθεια είναι πως στην προσπάθεια να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, διαρκώς «παίρνει η μπάλα» και πολλές σχέσεις που είχαμε χτίσει με τους άλλους ανθρώπους, με πολύ κόπο. Φτάνει όμως μια στιγμή που το ξεκαθάρισμα φαντάζει (και είναι) η μόνη λύση.
Το «δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι» είναι αποδεδειγμένα σωστό, με πληθώρα τεκμηρίων. Αν για παράδειγμα, είσαι ένας μαθητής του 13 κι έχεις τον κολλητό σου, ο οποίος ποτέ δεν συγκεντρώνει μέσο όρο κάτω του 18 τότε, αργά ή γρήγορα, θα «χωρίσετε τα τσανάκια σας». …Γιατί;
Μα είναι απλό.
Περίπτωση 1η: Ή θα γίνεις κι εσύ σταδιακά, χωρίς να το καταλαβαίνεις κιόλας, μαθητής του 19…
Περίπτωση 2η: Ή που εσύ θα είσαι αυτός που ασκεί περισσότερη επιρροή σ’εκείνον και θα τον «μετατρέψεις» σταδιακά σε μαθητή όμοιο με εσένα. Δηλαδή του 12.
Μέση λύση συνήθως, δεν υπάρχει. Κακά τα ψέματα, όσο κι αν ταιριάζουν δύο άνθρωποι και καταλήγουν να κάνουν παρέα, αν δεν έχουν ίδιες ή παρεμφερείς αναζητήσεις, όμοια πρότυπα ζωής και παρόμοια κοινωνικά status, το πιο πιθανό είναι πως (σε όποια ηλικία και να βρίσκονται) στο τέλος θα καταλήξουν δύο απλοί γνωστοί. Όσα κι αν έχουν να μοιραστούν δύο άνθρωποι, τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πως μπορεί να έρθει μια μέρα που δεν θα υπάρχει απολύτως κανένα σημείο επαφής για τους δυο τους.
Με λίγα λόγια, «ο όμοιος στον όμοιο» …τη συνέχεια την ξέρετε.
Δύσκολα μπορούν να συνυπάρξουν στη φιλία μια δικηγόρος με έναν υπάλληλο, ένας οικονομολόγος με μια πωλήτρια, ένας σατανιστής με μια βουδίστρια, ένας γκέι με έναν στρέιτ, κοκ.
Τα δύσκολα είναι για τους ανθρώπους κι όλα σ’αυτή τη ζωή είναι πιθανά, στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως τέτοιες φιλίες, αργά ή γρήγορα, οδηγούνται στην αποτυχία.
Γι’αυτό το λόγο, καλό είναι να κρατάμε «μικρό καλάθι» και να μην πέφτουμε θύμα ενθουσιασμού, ακόμα και με τους φίλους μας.
Τίποτα δεν είναι δεδομένο και κανείς δεν εγγυάται πως η οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση θα κρατήσει για πάντα.
Ακόμη και η φιλία…
Για να μάθετε περισσότερα για τη Μαρκέλλα Χρυσοστόμου, πατήστε εδώ