Πολλοί από εμάς θυμόμαστε τις στιγμές που οι γονείς μας μάς έλεγαν ένα παραμύθι όταν ήμασταν παιδιά. Σίγουρα μέναμε εκστασιασμένοι με κάποια ιστορία, κάποιο κλασσικό παραμύθι που περιμέναμε με αγωνία να ακούσουμε το τέλος του.
Τι επίδραση έχει στα παιδιά μας αυτό;
Άρχισα να διαβάζω στα παιδιά μου πρώτα παραμύθια και αργότερα ιστορίες από την στιγμή που ήταν μωρά και παρόλο που φτάσαμε στο δημοτικό εξακολουθούμε να διαβάζουμε. Είναι μια εξαιρετική συνήθεια για να μοιραζόμαστε συναισθήματα, συμπεριφορές, εμπειρίες και να μαθαίνουν να διαχειρίζονται καταστάσεις.. Το εντυπωσιακό είναι πως κάνει και στις δύο πλευρές θαυμάσια δουλειά. Ανακαλύπτουμε τρόπους, σκέψεις και ρόλους για να καταλάβουμε τον κόσμο. Κάθε μέρα όταν έχουμε κάποιο κενό αρχίζω να τους διαβάζω μια καινούργια ιστορία για να χαλαρώσουμε από το πρόγραμμα μας. Είναι η δική μας ώρα …
Τι καταφέρνουμε όμως πραγματικά;
Αφιερώνοντας χρόνο στο να διαβάζουμε στα παιδιά βοηθάμε στην υγιή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη συνδετικών δεσμών μεταξύ των μελών της οικογένειας και στην άμεση επικοινωνία μαζί τους, καθώς σε καιρούς που η τεχνολογία έχει αντικαταστήσει κατά πολύ τις συζητήσεις με αυτά. Έρχεται η ώρα που μπορούμε να περάσουμε μηνύματα στα παιδιά για το καλό και το κακό, για την ελπίδα, την αγάπη και την ειρήνη.
Τα παιδιά γίνονται εξυπνότερα από τα παραμύθια;
Τα βιβλία που πρέπει να διαβάζουν οι γονείς στα παιδιά διαφέρουν για κάθε ηλικία. Για να έχει αποτέλεσμα η ανάγνωση βιβλίων από τους γονείς προς τα παιδιά πρέπει να επιλέγουμε βιβλία με διαφορετικούς χαρακτήρες και ονόματα, να αλλάζουμε το τόνο της φωνής μας αναλόγως με τις εικόνες έτσι ώστε να ενεργοποιούμε την φαντασία τους. Είναι αρκετοί οι γονείς που δεν διαβάζουν τα κλασσικά παραμύθια στα παιδιά τους γιατί οι ήρωες είναι τρομακτικοί.
Μια φορά ο γιός μου με ρώτησε «γιατί μαμά στα περισσότερα παραμύθια ο λύκος είναι κακός;» Ας αναλογιστούμε ότι ο λύκος ζει σε αγέλες προστατεύοντας τους πιο αδύναμους της ομάδας του και είναι πολύ υπερήφανος για αυτό…Έτσι ερχόμαστε αντιμέτωποι σε τέτοιου είδους ερωτήσεις καθώς αντιλαμβανόμαστε πως το κάθε παιδί είναι μοναδικό. Είναι σημαντικό να βρίσκουμε βιβλία που ταιριάζουν στον χαρακτήρα του και στην ιδιοσυγκρασία του, ώστε να μπορούμε να του μιλάμε με λεπτομέρειες χωρίς φόβο, να το βοηθάμε – με τον καιρό- να ανοίγει τα φτερά του.
Αρκετές έρευνες και μελέτες λένε πως τα παιδιά γίνονται εξυπνότερα διαβάζοντας παραμύθια, το σίγουρο είναι και το βλέπω αρκετά χρόνια πως αυτή η ώρα του παραμυθιού είτε είναι μεσημέρι, απόγευμα η βράδυ τα κάνει πιο χαρούμενα. Σίγουρα έχουμε δει αποτελέσματα στις δεξιότητες μνήμης, καλλιέργεια φαντασίας, λεξιλογίου, προφορικού η γραπτού λόγου και αργότερα στις εκθέσεις τους. Όλα αυτά τα σημαντικά αποτυπώματα δημιουργούν ένα πλούσιο ενήλικα που θα αντιμετωπίσει πιο ανώδυνα τις δυσκολίες στην ζωή του και έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει ευτυχισμένος.
Η πιο γλυκιά καληνυχτα…
Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε πως τρέχουμε με ταχύτητα φωτός και παρατηρούμε πως το ρολόι δεν μας περιμένει ακόμη και για να διαβάσουμε ένα παραμύθι για καληνύχτα στα παιδιά μας. Προσπαθήστε να το αλλάξετε. Ας δούμε πόσο πιο ήρεμα και χαρούμενα γίνονται είτε είναι στην αγκαλιά σας είτε όχι, όταν αφιερώνετε λίγο από τον χρόνο σας για να τους πείτε μια ξεχωριστή ιστορία. Ίσως να είναι από τις πιο ωραίες αναμνήσεις που θα έχουν στο μέλλον από εσάς.
Κείμενο: Ρία Σπύρου