Πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται στην καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας ώστε να νιώσουν ψυχική και σωματική ανάταση. Φυσικά, υπάρχουν κι οι αντιρρησίες που θεωρούν πως οποιαδήποτε μορφή διαλογισμού είναι – στην καλύτερη των περιπτώσεων – χάσιμο χρόνου. Ποια είναι τα επιχειρήματά τους αλλά και γιατί καταρρίπτονται μ’ ένα “finger snap”;
Μύθος 1ος: Πρέπει να διαλογιζόμαστε καθημερινά τουλάχιστον για 20 λεπτά
Ακόμη και το ένα λεπτό μπορεί να μας προσφέρει πνευματική ηρεμία και να καλλιεργήσει τη σωματική μας ευεξία, ειδικά αν κάποιος είναι “πρωτάρης”. Μία σειρά αναπνοών όπου η εισπνοή κι η εκπνοή διαρκούν από πέντε δευτερόλεπτα έκαστη είναι από μόνη της μία επαρκής τεχνική διαλογισμού. Από εκεί κι ύστερα με την εξάσκηση ο καθένας αποκτά τη δική του ρουτίνα.
Μύθος 2ος: Πρέπει να “αδειάσουμε” πρώτα το μυαλό μας
Ας είμαστε ρεαλιστές: οι σκέψεις δεν έχουν κουμπάκι on-off όπως το ραδιόφωνο. Επομένως είναι φύσει αδύνατο να μπλοκάρουμε ΚΑΘΕ σκέψη από το μυαλό μας. Όταν, λοιπόν, η παραμικρή σκέψη μας αποσπά την προσοχή, απλά εστιάζουμε πάλι στην αναπνοή μας. Ο σκοπός του διαλογισμού δεν είναι να εξαλειφθούν οι σκέψεις μας, αλλά να μπορούμε να τις ελέγχουμε ώστε να μη μας καταβάλλουν.
Μύθος 3ος: Ο διαλογισμός δεν έχει κανένα αποτέλεσμα
Με το διαλογισμό ισχύει ακριβώς ό,τι και με τη γυμναστική: όπως δε μπορεί το σώμα μας να μεταμορφωθεί μέσα σε μισή ώρα σωματικής άσκησης, έτσι και ο διαλογισμός δε μπορεί να μας προσφέρει όσα αποζητούμε μέσα σε λίγα λεπτά. Από τη στιγμή, όμως, που θα αποφασίσει κανείς πραγματικά να τον ενσωματώσει στην καθημερινότητά του, μόνο οφέλη θα απολάβει. Η χαλάρωση που προσφέρει ο διαλογισμός μας προστατεύει από φλεγμονές που συχνά οφείλονται στο άγχος, εξισορροπεί την κυκλοφορία του αίματος, μας βοηθά να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα και περισσότερο και φυσικά συμβάλλει στην αντιμετώπιση του stress και της κατάθλιψης.
Μύθος 4ος: Υπάρχει μόνο μία μέθοδος διαλογισμού
Με το διαλογισμό αυτό που επιδιώκουμε μεταξύ άλλων είναι η ψυχολογική ηρεμία κι η νηφαλιότητα να διαχειριστούμε τις εκάστοτε καταστάσεις. Οι ασκήσεις αναπνοών είναι σίγουρα η πιο διαδεδομένη μέθοδος, όμως δεν είναι η μοναδική – κι όχι, δεν είναι απαραίτητο να μουρμουράτε “Om”! Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός τεχνικών, όπως για παράδειγμα η ρυθμική αναπνοή στη διάρκεια ενός περιπάτου. Επίσης πρέπει να είναι να εφαρμοστεί όπου κι όποτε μας εξυπηρετεί – είτε λίγο πριν τη δουλειά ή ακόμη κι ενόσω μαγειρεύουμε!
Οποιαδήποτε τεχνική διαλογισμού κι αν εφαρμόζει κανείς (για πολλούς είναι κι η σωματική άσκηση) σημασία έχει κατά πόσο μας προσφέρει αυτά που αποζητούμε. Και το λέω από προσωπική εμπειρία, μια που οι τακτικές εγγραφές σε ένα ημερολόγιο μπορούν να με χαλαρώσουν. Από εκεί κι έπειτα, όσοι αντιτίθενται στην όποια αποτελεσματικότητά του, προφανώς είτε δεν προσπάθησαν αρκετά είτε δε βρήκαν την κατάλληλη γι’ αυτούς τεχνική. Οπότε είναι μία καλή ευκαιρία να τους αποδείξουμε πως αρκεί λίγη επιμέλεια!