Από κάθε μέσο πληροφόρησης, αλλά ακόμη και στη δουλειά (για όσους ακόμη εξακολουθούμε να εργαζόμαστε) το κυρίως θέμα που συζητείται είναι η πανδημία του κορονοϊού. Ο τρόπος που λειτουργεί ειδικά απέναντι στο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού, τα αυστηρά μέτρα προκειμένου να μπορεί το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η αγωνία μας για εμάς και τους αγαπημένους μας είναι μόνο μερικοί από τους προβληματισμούς που ακούγονται σε καθημερινή βάση. Και η αλήθεια είναι πως, όσο τακτικά και σχολαστικά κι αν πλένουμε τα χέρια μας, όσο κι αν περιορίζουμε τις κοινωνικές επαφές, όσο κι αν προφυλαγόμαστε, η ανησυχία που κατακλύζει τον κόσμο πολύ εύκολα μπορεί να επηρεάσει κι εμάς. Τότε είναι η στιγμή που πρέπει να δώσουμε έμφαση στην προστασία της ψυχολογίας μας προκειμένου να μην καταβληθούμε. Κι αυτή η καταβολή μπορεί να επηρεάσει και το σώμα μας.
Γιατί, λοιπόν, να ξεκινήσει κανείς να διαλογίζεται ειδικά αυτήν την περίοδο;
- Ο διαλογισμός ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Έρευνες του πανεπιστημίου της California και του Harvard έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο διαλογισμός μπορεί να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για την ακρίβεια, σε δοκιμές με αυτοΰπνωση παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των λεμφοκυττάρων, μίας συγκεκριμένης ομάδας λευκών αιμοσφαιρίων που συμβάλλουν στην παραγωγή αντισωμάτων που καταστρέφουν παθογόνα κύτταρα. Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι πως ο διαλογισμός…
- … ανακουφίζει από το άγχος, το οποίο συχνά συνδέεται με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Με το στρες ο οργανισμός παράγει κορτιζόλη, η οποία σε περιπτώσεις παρατεταμένου στρες καταστέλλει την ικανότητα των λευκοκυττάρων να αντιμετωπίσει πιθανούς παθογόνους παράγοντες, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό μας σύστημα να γίνεται πιο ευάλωτο σε αυτούς. Στόχος του διαλογισμού είναι η επίτευξη της ενσυνειδητότητας, δηλαδή της ικανότητάς μας να επικεντρωνόμαστε στο παρόν κι όχι σε όσα μας προβληματίζουν ή μας κάνουν να αγωνιούν για το μέλλον. Αυτό σημαίνει αποδοχή των συναισθημάτων μας ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Εφόσον γίνει αυτό, τότε δεν αναλώνουμε τη σκέψη μας στο τι συνέβη και το τι θα συμβεί, με αποτέλεσμα να περιορίζουμε σημαντικά το άγχος.
- Ο διαλογισμός συμβάλλει στη βελτίωση της συναισθηματικής μας υγείας.
Η κατάσταση παρατεταμένου εγκλεισμού, η απόσταση από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, η αγωνία του αν θα νοσήσουμε κι εμείς οι ίδιοι αλλά και η ανησυχία για τις επιπτώσεις του κορονοϊού σε κοινωνικά αλλά και οικονομικό επίπεδο μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα κατάθλιψης. Η χαλάρωση που επιφέρει ο διαλογισμός μπορεί να καταπολεμήσει αυτά τα συναισθήματα και να εστιάσουμε σε κάτι που είναι σημαντικό για εμάς.
Πώς μπορεί να ξεκινήσει κανείς να διαλογίζεται;
Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι οι ασκήσεις αναπνοών, οι οποίες βοηθούν να επικεντρωθούμε στο παρόν καθώς δίνουμε την προσοχή μας στην αναπνοή μας και τις αισθήσεις μας. Για κάποιον που ξεκινάει τώρα μία τέτοια συνήθεια, καλό είναι να επιλέξει μία εφαρμογή από το app store, οι περισσότερες έχουν οδηγίες για το πώς θα χαλαρώσουμε το σώμα μας ώστε να κάνουμε τις ασκήσεις. Προσωπικά προτείνω τη Simple Habit αλλά και την εφαρμογή της Μεθόδου Wim Hof.
Δε χρειάζεται να ξεκινήσουμε αφιερώνοντας πολύ χρόνο. Μέχρι να αρχίσει να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα ο διαλογισμός, χρειάζεται υπομονή – άλλωστε στην ουσία ο εγκέφαλός μας εκπαιδεύεται στο να αποκτήσει ένα νέο τρόπο σκέψης. Ξεκινάμε αφιερώνοντας λίγα μόλις λεπτά και σταδιακά μπορούμε να αυξήσουμε το χρόνο που θα αφιερώνουμε. Μπορούμε, όμως, και να κάνουμε μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα ώστε να “χτιστεί” αυτή η νέα συνήθεια”. Βασικό είναι αυτό να γίνεται σε ένα χώρο που μας χαλαρώνει ώστε να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και να πλαισιώνουμε τι διαδικασία με κάτι που θα εντείνει την αίσθηση χαλάρωσης, όπως ένα αρωματικό κερί ή μία playlist με ορχηστρική μουσική.
Όπως κάνουμε με κάθε νέα συνήθεια, έτσι κι ο διαλογισμός πρέπει να ενταχθεί σε κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας μας ώστε να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας και να είναι μία σταθερά αντίστοιχη, για παράδειγμα, με το πλύσιμο των δοντιών μας.
Για όσους ήδη έχουν ενσωματώσει το διαλογισμό στη ρουτίνα τους, είναι σημαντικό να διατηρήσουν τη συνήθεια, ανεξάρτητα του τι μπορεί να μας προβληματίζει ή των υποχρεώσεων που πιθανώς μας περιμένουν.
Σε κάθε περίπτωση, ο διαλογισμός (κι όποια μορφή του επιλέξει κανείς) μπορεί να μετατραπεί σ’ έναν ισχυρό σύμμαχό μας αυτό το διάστημα. Δεν είναι αργά, επομένως, να ξεκινήσει κάποιος να καλλιεργεί ψυχολογική και σωματική αντοχή.
Πηγή: Psychology Today
Photo credits : @dearseymour/ @samaustin (unsplash)