Σε μία εποχή που οι άνθρωποι πλέον εργάζονται για λόγους… ψυχικής ισορροπίας και όχι πλέον για την εξασφάλιση του ευ ζην, μιας και μία και μόνη δουλειά δύσκολα καταφέρνει να μας το εξασφαλίσει, έγινε μία σειρά μελετών που αποσκοπεί στην ανάλυση της επίδρασης που έχει η εργασία στην προσωπική ζωή ενός σύγχρονου ανθρώπου.
Μία μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ ανάμεσα σε 1.734 ζευγάρια, έδειξε ότι οι σύντροφοι που δεν θεωρούν πολύ σημαντικά τα χρήματα και τον πλούτο στηρίζουν σε πιο γερά θεμέλια το γάμο τους, ενώ οι τσακωμοί τους είναι σπάνιοι.
Σε μία άλλη μελέτη σε δείγμα 280 υπαλλήλων αλλά και των αντίστοιχων συζύγων τους, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που υφίστανται καθημερινά προσβολές από τους προϊσταμένους τους είναι πιο πιθανό να μεταφέρουν την έντασή τους στο σπίτι τους. Ένα προσβλητικό αφεντικό στερεί από τον υφιστάμενό του την αυτοεκτίμηση, και αυτό τον οδηγεί στο να συγκρούεται στις προσωπικές του σχέσεις. Καλό θα ήταν επομένως, να κάνει κανείς κάτι που να τον χαλαρώνει και να διώχνει την ένταση προτού γυρίσει σπίτι.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 2 στους 3 εργαζόμενοι στρέφονται στο ποτό για να χαλαρώσουν μετά από μία κοπιαστική ημέρα στην εργασία τους. Αυτό αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να εθιστούν στο ποτό, χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβάνονται.
Ανθυγιεινή εργασία
Ο όρος ανθυγιεινή εργασία έχει μεταβληθεί με τα χρόνια ως προς την έννοιά του. Πλέον ανθυγιεινή δεν θεωρείται μόνο η εργασία κατά την οποία ο εργαζόμενος έρχεται αντιμέτωπος με επικίνδυνες δραστηριότητες ή τοξικές ουσίες, αλλά και ο εργαζόμενος ο οποίος καθημερινά υποφέρει από στρες και κατάθλιψη, τα οποία μακροπρόθεσμα προκαλούν ανεπανόρθωτο κακό στην υγεία.
Σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες, δύο από τις πιο ανθυγιεινές δουλειές είναι αυτή του δικηγόρου αλλά και του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
Οι δικηγόροι παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και στρες στο γενικότερο πληθυσμό, ενώ μόλις 4 στους 10 θα πρότειναν στους νέους να ακολουθήσουν την δικηγορία.
Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο σε όλη του τη ζωή με ασταθή και πολλές φορές εξοντωτικά ωράρια. Οι εργαζόμενοι με βάρδιες, και ιδιαίτερα τη νύχτα, πάσχουν από διαταραχές ύπνου, αυξημένο στρες, ενώ παρουσιάζουν και υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, ευερέθιστου εντέρου και διαφόρων παθήσεων της καρδιάς.
Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτά τα επαγγέλματα που… κάνουν κακό στην υγεία! Κάθε δουλειά κρύβει κινδύνους, δεδομένου ότι οι πραγματικές αιτίες ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών βρίσκονται μέσα μας, στην ψυχολογία μας αλλά και στο χαρακτήρα μας. Οφείλουμε λοιπόν, να οριοθετούμε και να ταξινομούμε καλύτερα τις προτεραιότητές μας και τις αξίες μας, και να μην υπερτιμούμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας.