Όπως όλοι γνωρίζουμε, η σωστή διατροφή μας εξοπλίζει με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που το σώμα μας χρειάζεται για να παραμείνει υγιές. Υπάρχουν, όμως κι οι περιπτώσεις όπου μπορεί κάποιο συστατικό μπορεί να λείπει από την καθημερινότητά μας. όπως η πρωτεΐνη, εν προκειμένω, που μας δίνει ενέργεια, “χτίζει” το μυϊκό μας σύστημα κι εξισορροπεί το σάκχαρο του αίματος. Η ποσότητα πρωτεΐνης που μπορεί να απορροφήσει το σώμα μας ημερησίως είναι από 20 έως 30 γραμμάρια. Ο παρακάτω οδηγός συμπτωμάτων μπορεί να μας κατατοπίσει για το αν καταναλώνουμε όση πρωτεΐνη πρέπει.
01 Παρά τη γυμναστική, η “κοιλίτσα” επιμένει. Χρησιμοποιώντας βάρη στην προπόνηση, οι ίνες των μυών “σπάνε”. Για να γίνει επανόρθωση κι ενδυνάμωση των μυών, είναι απαραίτητο ένα γεύμα με πρωτεΐνη μετά τη γυμναστική, ώστε οι μύες να τροφοδοτηθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, χάνουμε μυϊκή μάζα.
02 Έντονη επιθυμία για γλυκά ή αλμυρά σνακ. Όταν από κάποιο γεύμα λείπει η πρωτεΐνη, νιώθουμε λιγούρες και στρεφόμαστε σε γλυκές και λιπαρές τροφές. Η πρωτεΐνη εμποδίζει αυτές τις λιγούρες και διατηρεί το αίσθημα κορεσμού. Το καλό είναι πως κρέατα όπως η γαλοπούλα, το στήθος κοτόπουλου ή το μοσχαρίσιο φιλέτο είναι εξαιρετικές πηγές άπαχης πρωτεΐνης.
03 Ξηρό δέρμα που ξεφλουδίζει. Η πρωτεΐνη είναι ένα ουσιαστικό τμήμα της δομής των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Αν ξαφνικά το λαμπερό δέρμα έδωσε τη θέση του στην ξηρότητα, τότε μάλλον λείπει η πρωτεΐνη από τη ζωή μας.
04 Αίσθημα πείνας μόλις μία ώρα μετά από γεύμα. Οι υδατάνθρακες απαιτούν λιγότερο χρόνο πέψης σε σύγκριση με την πρωτεΐνη. Αν, λοιπόν, νιώθουμε πως πάλι πεινάμε (παρά το γεγονός πως φάγαμε πριν από λίγη ώρα), τότε αυτό σημαίνει πως η διατροφή μας είναι ακατάστατη. Για παράδειγμα, ένα μπολ με δημητριακά και γάλα θα αυξήσει το σάκχαρο του αίματος άμεσα, αλλά αυτό θα πέσει επίσης άμεσα. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους ο “μαγικός” συνδυασμός είναι 30% λιπαρά, 30% υδατάνθρακες και 40% πρωτεΐνη.
05 Συνεχές αίσθημα κόπωσης. Η πρωτεΐνη μας προσφέρει ένα αίσθημα εγρήγορσης. Όταν, όμως, νιώθουμε συνεχώς εξαντλημένοι, πιθανώς να παρουσιάζουμε έλλειψη σιδήρου. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου, όπως η κινόα, τα φασόλια, κι ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι κι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης.
06 Μαλλιά λεπτά που “σπάνε”. Έχασαν τον πρωτύτερο όγκο τους τα μαλλιά μας; Τότε σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή μας. Η απώλεια μαλλιών είναι σύνηθες φαινόμενο διατροφών χαμηλών σε θερμίδες και πρωτεΐνες. Ακόμη κι αν κάποιος ακολουθεί χορτοφαγική δίαιτα, πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνει τροφές φυτικής προέλευσης με τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα μας δε μπορεί να παράξει μόνο του.
07 Χάνουμε βάρος, αλλά εξακολουθούμε να αισθανόμαστε στενά τα ρούχα μας. Παρά την απώλεια κιλών, είναι πιθανό να χάνουμε μύες αντί για λίπος, το οποίο συνήθως συμβαίνει με την αλλαγή των ορμονών ενόσω μεγαλώνουμε. Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι ακόμη πιο σημαντική γιατί τότε χάνουμε μυϊκή μάζα.
08 Μειωμένη διάθεση. Από την πρωτεΐνη προσλαμβάνουμε τα αμινοξέα που έχουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη κι η ντοπαμίνη. Χωρίς αυτά τα αμινοξέα, επόμενο είναι να βιώνουμε μεταβολές στη διάθεσή μας, άγχος κι ενίοτε κατάθλιψη.
09 Συνεχές αίσθημα “φουσκώματος”. Ακόμη κι αν κάποιος αποφεύγει αναψυκτικά και τροφές που προκαλούν φούσκωμα, αν δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, πιθανώς να παρατηρηθεί πρήξιμο στα πόδια, την κοιλιά και τους αστραγάλους. Η πρωτεΐνη είναι εκείνη που διατηρεί την ισορροπία των υγρών των κυττάρων στο σώμα.
10 Αισθανόμαστε άρρωστοι συχνότερα. Η πρωτεΐνη μας εξοπλίζει με τα αντισώματα που χρειάζεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όταν, λοιπόν, βρίσκουμε τον εαυτό μας συχνά θύμα κρυολογήματος, ο συνήθης ύποπτος είναι η έλλειψη πρωτεΐνης. Οι περισσότερες πρωτεϊνούχες τροφές περιέχουν ψευδάργυρο, ο οποίος επίσης βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων.
Λοιπό, πόσο σίγουροι είστε πως τρώτε την πρωτεΐνη που χρειάζεστε;