Δεν μας φτάνει που ήδη έχει ξεκινήσει η περίοδος των εποχικών ιώσεων και των κρυολογημάτων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία του κορονοϊού. Το τρίπτυχο “χρήση μάσκας – καθαριότητα – φυσική απόσταση” είναι η βασική μας άμυνα απέναντι στον ιό. Όμως όλα διευκολύνονται αν φροντίζουμε να ενδυναμώσουμε και το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας. Κι αυτό επιτυγχάνεται με τις σωστές διατροφικές συνήθειες αλλά και τη γυμναστική.
Πώς, όμως, επιδρά η γυμναστική στο ανοσοποιητικό σύστημα;
Από τη στιγμή που ξεκινάμε την τακτική μας προπόνηση, η έντονη κίνηση του σώματος αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται από το σώμα επινεφρίνη και κορτιζόλη. Οι δύο αυτές ορμόνες συνδέονται με την κατάσταση εγρήγορσης “fight-or-flight” στην οποία εισέρχεται το σώμα. Ως αποτέλεσμα, ενεργοποιούνται περισσότερα λεμφοκύτταρα ώστε αυτά να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε παθογόνο παράγοντα. Αυτή η αντίδραση του οργανισμού αποδεικνύεται χρήσιμη ακόμη και για όσους είναι σε επίπεδο αρχαριών σε ό,τι αφορά τη σωματική άσκηση.
Στη συνέχεια, όσο περισσότερο καιρό γυμναζόμαστε, τόσο ενισχύεται η “μνήμη” του ανοσοποιητικού μας. Αυτό συμβαίνει επειδή σε βάθος χρόνου, αυξάνεται ο αριθμός των Τ λεμφοκυττάρων στον οργανισμό, τα οποία έχουν την ιδιότητα να εντοπίζουν τυχόν μολυσμένα κύτταρα και να τα εξουδετερώνουν. Έτσι σταδιακά το σώμα “εκπαιδεύεται” ώστε να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει άμεσα οποιονδήποτε παράγοντα που προκαλεί φλεγμονές ή λοιμώξεις.
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μορφή άσκησης που μπορεί να μας ωφελήσει;
Σαφώς κι οποιοσδήποτε τύπος προπόνησης είναι αποτελεσματικός. Εντούτοις τη “μαγική” συνταγή αποτελεί κυρίως ο συνδυασμός της cardio με την ελλειπτική άσκηση, όπως το HIIT. Η cardio προπόνηση ενεργοποιεί το σώμα στο σύνολό του. Οι προπονήσεις που εστιάζουν στη μυική ενδυνάμωση ενισχύουν την ανοσποιητικη απόκριση. Αυτό συμβαίνει λόγω των μυϊκών συσπάσεων κατά την προπόνηση που απελευθερώνουν στο σώμα πρωτεΐνες. Κάποιες από αυτές ενεργούν ως ορμόνες οι οποίες διατηρούν το μέγεθος του θύμου όπου παράγονται τα Τ λεμφοκύτταρα. (σημ.: το μέγεθος του θύμου μειώνεται όσο μεγαλώνουμε, με αποτέλεσμα να μειώνονται κι οι αριθμοί των Τ λεμφοκυττάρων).
Άρα πρέπει να ιδρώνουμε σε καθημερινή βάση;
Δεν είναι απαραίτητο να “χτυπιόμαστε” κάθε μέρα στα όργανα του γυμναστηρίου ή με τα βάρη στο σπίτι για ώρες, καθώς ο ελάχιστος ιδανικός χρόνος είναι (ανά εβδομάδα) τα 150 λεπτά ήπιας άσκησης ή τα 75 λεπτά έντονης προπόνησης. Ακόμη καλύτερα είναι να υπάρχει ένας συνδυασμός προπονήσεων, δηλαδή η εβδομάδα να διαμοιράζεται σε ήπια άσκηση με joggingή ποδήλατο και σε προπόνηση για μυϊκή ενδυνάμωση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κινητοποίηση και μόνο στην οποία ωθούμε το σώμα μας θα είναι σαφώς ευεργετική και θα μας προσφέρει ακόμη σημαντικότερα αποτελέσματα αν συνδυάζεταιο με προσεγμένη διατροφή και ποιοτικό ύπνο.
Πηγή: Shape
Photo credits: @tirachard-kumtanom(pexels)