Κίτρινη δύναμη για μικρούς και μεγάλους!

Η επανέναρξη της σχολικής χρονιάς μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών μας, που πιθανότατα κατά τη διάρκεια των εορτών , ξέφυγαν λίγο από τον…σωστό δρόμο και έφαγαν κανένα μελομακάρονο ή σοκολατάκι παραπάνω. Και τι πιο υγιεινό από τα γλυκά και πεντανόστιμα φρέσκα φρούτα; Και πιο συγκεκριμένα, από δυο αγαπημένα εξωτικά φρούτα, όλο βιταμίνες, που θα δώσουν στο παιδί σας την ενέργεια που χρειάζεται! Μιλάμε, βέβαια, για την μπανάνα και τον ανανά!
Πολλοί γονείς παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους δεν τρώνε φρούτα. Ίσως, όμως, αυτό να συμβαίνει γιατί και οι ίδιοι δεν τα προτιμούν και δεν τα περιλαμβάνουν καθημερινά στο τραπέζι τους. Εάν και εσείς υιοθετήστε σωστότερες οικογενειακές, διατροφικές συνήθειες, εντάσσοντας στο πρόγραμμά σας τον ανανά και την μπανάνα, που έχουν και τα δύο υπέροχη γεύση, επομένως είναι δύσκολο να μην αρέσουν σε κάποιον, μικρό ή μεγάλο, θα δείτε ότι και τα παιδιά σας θα στραφούν προς αυτά!

Ο ανανάς είναι ένα πολύ εντυπωσιακό εμφανισιακά φρούτο, με γλυκιά, αλλά ταυτόχρονα όξινη γεύση, που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, αλλά και στη μαγειρική. Ενώ είναι πεντανόστιμος (κατά πολλούς πρόκειται για το νοστιμότερο φρούτο) μάλλον αδικείται λίγο, εξαιτίας της δυσκολίας που παρουσιάζει ο καθαρισμός του. Για τον λόγο αυτόν πολλοί γονείς επιλέγουν να τον καταναλώνουν τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους κονσερβοποιημένο. Κάτι τέτοιο θα ήταν καλό να αποφεύγεται από τη στιγμή που ο φρέσκος ανανάς περιέχει βιταμίνες, ανόργανα άλατα, φυτικές ίνες και ένζυμα που βελτιώνουν σημαντικά τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. με άλλα λόγια, έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Μάλιστα, επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι τρώνε συστηματικά ανανά διατηρούν πιο εύκολα το ιδανικό σωματικό βάρος τους. Εάν προμηθευτείτε, λοιπόν, ένα από τα ειδικά μαχαίρια κοπής ανανά, ή αν δείτε ένα online βίντεο με οδηγίες καθαρισμού του φρούτου, σίγουρα θα τον εντάξετε στην καθημερινή οικογενειακή σας διατροφή και τα παιδιά σας θα τον λατρέψουν!

 
Η μπανάνα είναι ένα από τα αρχαιότερα και τα πλέον αγαπημένα φρούτα στον κόσμο. Μάλιστα, αποτελεί ένα ιδανικό σνακ για το σχολείο, καθώς μεταφέρεται και καθαρίζεται πολύ εύκολα, ακόμα και από πολύ μικρά παιδιά. Eίναι πλούσια σε σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και C, ενώ δεν έχει καθόλου χοληστερίνη.

Καθώς έχει μεγάλη ενεργειακή αξία, βοηθάει πάρα πολύ στην ανάπτυξη των παιδιών, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν συστηματικά μπανάνες έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις.

Μπορείτε να επιλέξετε τις κλασικές, τις βιολογικές, ακόμα και τις μικρές (baby) μπανάνες και να τις εντάξετε στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών σας! Ένας άλλος τρόπος που μπορεί να καταναλωθεί η μπανάνα ως σνακ είναι με τη μορφή τσιπς, που είτε μπορείτε να αγοράσετε από μαγαζιά με ξηρούς καρπούς είτε μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας, κόβοντας μπανάνες σε λεπτές φέτες και ψήνοντάς τις μέχρι να γίνουν τραγανές σε πολύ ζεστό φούρνο, αφού πρώτα τις έχετε αλείψει με λίγο λεμόνι ή λάιμ.

Ας δούμε μερικές πολύ απλές συνταγές με τα αγαπημένα μας φρούτα, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

 

Milkshake Μπανάνα
Για δύο ποτήρια θα χρειαστείτε:
• Δύο καθαρισμένες ώριμες μπανάνες
• Ένα φλιτζάνι τσαγιού από το αγαπημένο σας φρέσκο γάλα
• Δύο μπάλες παγωτό κρέμα
Εκτέλεση: Χτυπάμε πολύ καλά όλα μας τα υλικά στο blender, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

 

 

 

 


Σάντουιτς με μπανάνα

Για ένα σάντουιτς θα χρειαστείτε:
• Μία καθαρισμένη ώριμη μπανάνα
• Δύο φέτες ψωμί του τοστ της αρεσκείας σας
• Δύο κουταλιές της σούπας μέλι
• Λίγη κανέλα
Εκτέλεση: Απλώνετε το μέλι στις φέτες του ψωμιού, κόψτε από πάνω την μπανάνα και πασπαλίστε με κανέλα! Κλείστε το σάντουιτς και… καταβροχθίστε το! Αν θέλετε να κακομάθετε λίγο το παιδί σας και τον…εαυτό σας, αντικαταστήστε το μέλι και την κανέλα με σοκολατένια πραλίνα φουντουκιού!

 

 

Γιαούρτι με ανανά
Για 4 άτομα θα χρειαστείτε:
• Δύο κεσεδάκια γιαούρτι
• 800 γραμμάρια φρέσκο ανανά
• Τριμμένο ανάλατο φιστίκι (ή άλλον ξηρό καρπό της αρεσκείας σας)
Εκτέλεση: Χτυπάτε καλά στο μπλέντερ το γιαούρτι με τον ανανά, μοιράζετε σε 4 ατομικά μπολ, γαρνίρετε με το τριμμένο φιστίκι και σερβίρετε.

 

 

κείμενο: Πελιώ Παπαδιά,από το Τaλκ

You may also like