Είναι γεγονός! Η εργασία πλέον θεωρείται πολύτιμο αγαθό και όταν την έχουμε πρέπει να την προσέχουμε και να την αγαπάμε! Ιδανική δουλειά ή καλύτερα ιδανική θέση εργασίας δεν υπάρχει! Αυτό σημαίνει ότι καμία δουλειά δεν παρέχει απόλυτη ικανοποίηση στον εργαζόμενο, αλλά και καμία δουλειά δεν είναι αυτό που ο εκάστοτε εργαζόμενος ονειρευόταν να κάνει στη ζωή του.
Στην αρχή όταν βρισκόμαστε σε μία νέα θέση εργασίας όλα είναι καλά. Μας αρέσει το περιβάλλον, μας βολεύουν οι συγκοινωνίες, μας κεντρίζει το ενδιαφέρον η ανακάλυψη των νέων αρμοδιοτήτων και γενικότερα, ένας καινούργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά μας. Μετά από κάποια χρόνια, όμως, η δημιουργικότητα γίνεται ρουτίνα και το γεγονός ότι συνηθίζουμε στα ίδια και τα ίδια, μας κάνει να αναζητήσουμε μία νέα λιγότερο ανιαρή εργασία. Τότε ακριβώς είναι που θα πρέπει να αναλάβετε δράση εσείς και να ανακόψετε την απογοήτευση που νιώθετε, τονώνοντας τα συν της δουλειάς και παραγκωνίζοντας τα μείον.
Συμβουλές για δυνατούς εργαζόμενους
Α. Γίνετε πιο δημιουργικοί: Πολλές φορές, επειδή φοβόμαστε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη επιπλέον καθηκόντων ξεχνάμε τη δημιουργικότητά μας σπίτι μας! Δοκιμάστε να μοιραστείτε με το αφεντικό σας τις νέες ιδέες σου για το project, οργανώστε το γραφείο σας έτσι ώστε να σας εμπνέει και βάλτε κόκκινο χρώμα γύρω σας. Το κόκκινο ενισχύει την αποτελεσματικότητα και τη δημιουργικότητα ενός εργαζομένου.
Β. Διασκεδάστε Δεν εννοούμε φυσικά να ανεβείτε στο γραφείο σας και να αρχίσετε να χορεύετε… αλλά να κάνετε χιούμορ, να αστειευτείτε και να συγχρωτιστείτε με τους συναδέλφους σας κάθε τόσο, ώστε να αναπληρώνετε την ενέργειά και να βελτιώνετε τη διάθεσή σας. Έρευνα πανεπιστημίου των ΗΠΑ ανακάλυψε ότι οι εργαζόμενοι που περνούσαν καλά στο γραφείο έτειναν να είναι πιο αποδοτικοί και πιο δημιουργικοί στη δουλειά τους.
Γ. Σκεφτείτε τις καλές στιγμές της ημέρας ή της βδομάδας: Στο τέλος κάθε βδομάδας σκεφτείτε τι διεκπεραιώσατε με επιτυχία, πότε ακούσατε μπράβο για κάποια εργασία και πόσες φορές κατακτήσατε τους στόχους που είχε θέσει η εταιρεία για εσάς. Μετά από αυτό θα νιώσετε πιο ικανοποιημένοι με τη δουλειά σας και θα επανέλθετε με περισσότερη όρεξη την επόμενη βδομάδα.
Δ. Αναγνωρίστε την προσφορά σας: Μην μειώνετε τη δουλειά ή τις αρμοδιότητές σας. Όλες οι δουλειές έχουν τα δύσκολα και τα εύκολα. Όλες οι δουλειές χρειάζονται προσόντα και ικανότητες, άλλες λιγότερα άλλες περισσότερα. Αν σας ενοχλεί ο τίτλος της θέσης μην σκέφτεστε ότι είστε γραμματέας για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι οργανώνετε το γραφείο και επικοινωνείτε με ανθρώπους διαμορφώνοντας το προφίλ της εταιρείας.
Ε. Βρείτε το δυνατό σας σημείο: Όλοι οι άνθρωποι έχουν τις πιο ενεργητικές και πιο παθητικές ώρες της ημέρας. Άλλος είναι πιο αποδοτικός τις πρωινές ώρες, άλλος τις μεσημεριανές, άλλος τις βραδινές. Αν σας επιτρέπεται και είναι εντός των δικαιωμάτων σας στην δουλειά, δοκίμαστε να κανονίσετε τα ραντεβού σας την ώρα που σας βολεύει και είστε πιο αποτελεσματικοί, π.χ. το μεσημέρι. Αμέσως θα διαπιστώσετε ότι θα παρουσιάσετε υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας και φυσικά, μεγαλύτερη απόδοση.