Ένας από τους στόχους που θέτουμε όταν ξεκινάμε μία προσεγμένη διατροφική καθημερινότητα δεν είναι μόνο ο έλεγχος του σωματικού βάρους, αλλά κυρίως η επαρκής πρόσληψη βιταμινών, πρωτεϊνών και θρεπτικών στοιχείων που ο οργανισμός χρειάζεται για την ομαλή λειτουργία του. Ενίοτε στρεφόμαστε και στα συμπληρώματα διατροφής ώστε να επιβεβαιώσουμε πως όντως παίρνουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Το ασβέστιο εμπίπτει στα θρεπτικά συστατικά που το σώμα μας έχει ιδιαίτερη ανάγκη, όμως, η υπερβολή μπορεί να αναιρέσει τις ιδιότητές του.
Το ασβέστιο είναι ουσιώδες για τη δημιουργία και συντήρηση υγιών οστών, ενώ επίσης συμβάλλει στην απώλεια του περιττού βάρους και περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Στους δε ηλικιωμένους συχνά χορηγούνται συμπληρώματα ασβεστίου για πρόληψη της οστεοπόρωσης που κάνει τα οστά πιο ευάλωτα σε κατάγματα τα οποία θεραπεύονται πολύ δυσκολότερα και που μπορούν να περιορίσουν την ανεξαρτησία και τη δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης των ατόμων αυτών.
Η σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, όμως, γίνεται με τη βοήθεια της βιταμίνης D και αν κάποιος παρουσιάζει έλλειψη σ’ αυτήν, το πλεονάζον ασβέστιο καταλήγει στις αρτηρίες κι όχι στα οστά. Αποτέλεσμα η δημιουργία πλακών που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακόμη, μπορεί να επιφέρει κοιλιακούς και μυϊκούς πόνους, μεταπτώσεις στη διάθεση και νεφρολιθιάσεις.
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσλαμβάνουμε το απαραίτητο για μας ασβέστιο αποκλειστικά μέσω της διατροφής, καθώς το σώμα το χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά όταν το απορροφά από τις τροφές αντί από συμπληρώματα. Για όσους δεν έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, το βιολογικό γιαούρτι προσφέρει 450 mg ασβεστίου ανά μερίδα (η Ημερήσια Συνιστώμενη Ποσότητα ανέρχεται στα 1000 έως 1200 mg), πρωτεΐνες, αλλά και την απαραίτητη για την απορρόφηση βιταμίνη D. Άλλες τροφές από τις οποίες το σώμα αντλεί ασβέστιο είναι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, οι φακές και τα φασόλια, οι σαρδέλες, ο σολομός και οι σπόροι σουσαμιού, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως το μεγαλύτερο μέρος της ΗΣΠ πρέπει να προσλαμβάνεται από φυτικής προέλευσης τροφές. Τέλος, καλό είναι να περιοριστεί η κατανάλωση νατρίου (αλάτι) και η μείωση (αν όχι η διακοπή) του καπνίσματος προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια ασβεστίου από το σώμα.