Μαρμελαδα αλλιώς, από πιπεριες Φλωρινης, κατακόκκινη, γευστική, με μια υποψία καυτερού. Οι σαρκώδεις πιπεριές Φλωρίνης δίνουν τέλεια υφή στη μαρμελάδα, το τζίντζερ και η καυτερή πιπεριά την κάνουν “τόσο όσο” πικάντικη, το μηλόξιδο και η ζάχαρη ανεβάζουν την ένταση της γεύσης της.
Θα χρειαστείτε:
- 600 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά
- ½ μήλο
- 1 μικρή, ώριμη και σφικτή ντομάτα
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 200 ml μηλόξιδο
- 200 γρ. ζάχαρη (καλύτερα καστανή)
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (αν σας αρέσει η ένταση που δίνει το τζίντζερ, βάλτε περισσότερο, 1 κουταλιά της σούπας, ταιριάζει πολύ)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ (προαιρετικά)
- αλάτι
Προετοιμασία:
Πλένουμε τις πιπεριές.
Αφαιρούμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζουμε σε μπλέντερ και τις πολτοποιούμε. Αν θέλετε μπορείτε να αφήσετε τα σπόρια από την καυτερή πιπερίτσα και περισσότερη αψάδα.
Πολτοποιούμε την ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μήλο και τα βάζουμε όλα μαζί σε ευρύχωρη και πλατιά κατσαρόλα.
Ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χρειάζεται περίπου 15 λεπτά βρασμού σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μηλόξιδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το τζίντζερ. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να βράσει το μείγμα μέχρι να “γυαλίσει”, ένδειξη ότι έχει δέσει. Αυτό θα πάρει περίπου 45-50 λεπτά.
Προσθέτουμε τον χυμό από μισό λεμόνι, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε την καυτή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε, τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν και η μαρμελάδα πιπεριάς είναι έτοιμη.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνταγή… μπείτε στο Foodurismo.gr