Δοκιμάστε το συγκεκριμένο πιάτο έχοντας στο πλάι σας φρέσκο ψωμί και την αγαπημένη σας μπύρα. Τρώγεται καλύτερα- όπως τα περισσότερα λαδερά- σε θερμοκρασία δωματίου.
Χρόνος παρασκευής : 40-45 λεπτά , για 4-5 άτομα
[check_list]
- Θα χρειαστείτε ένα τηγάνι-ψηστιέρα, ένα μέτριο τηγάνι και ένα ταψί
[/check_list].
ΥΛΙΚΑ:
2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες ( ή λευκές Σαντορίνης ) κομμένες σε ροδέλες
4 κίτρινες ή πορτοκαλί πιπεριές κομμένες σε χοντρές λωρίδες
600 γρ. ώριμες ντομάτες τριμμένες στο χοντρό μέρος του τρίφτη ή 1 κουτάκι κονκασέ
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 μέτριες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ ματσάκι βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγη ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Λίγες σταγόνες λεμόνι
½ φλ. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για να αλείψετε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Αλείψτε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές με λίγο ελαιόλαδο, αρτύστε με αλάτι και πιπέρι και ψήστε στο τηγάνι-ψηστιέρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να τρυπιούνται με πιρούνι.
Ρίξτε στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και λίγο αργότερα προσθέστε και το σκόρδο. Φέρτε το μερικές βόλτες και τότε σβήστε με τη ντομάτα και ρίξτε αλάτι-πιπέρι και τη ζάχαρη. Αφήστε τη να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά και προς το τέλος προσθέστε τον βασιλικό ή τον μαϊντανό. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τη σάλτσα κατά μέρος. Λαδώστε ελαφρά το ταψί και τοποθετήστε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές εναλλάξ. Λούστε τες με τη σάλτσα ντομάτας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε το φαγητό στην ησυχία του να κρυώσει λίγο.
Ανακατέψτε το γιαούρτι με αλάτι, πιπέρι και το λεμόνι.
Σερβίρετε το μελιτζανοφαγητό σε θερμοκρασία δωματίου με μια γερή κουταλιά από το μείγμα γιαουρτιού.
Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…