Ο ιδρώτας είναι μία απόλυτα φυσιολογική λειτουργία του σώματός. Κι όμως, αν κι ο ιδρώτας είναι κατά βάση άοσμος, ενίοτε μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση, καθώς μπορεί να συνοδεύεται από την οσμή του σώματός μας η οποία ποικίλει από άτομο σε άτομο – ας το παραδεχθούμε, δε μυρίζουμε όλοι τριαντάφυλλο και γιασεμί από μόνοι μας! Και βέβαιη πολλές φορές ευθύνεται κι η λάθος επιλογή αποσμητικού προϊόντος. Όταν, όμως η μυρωδιά του ιδρώτα μας είναι τουλάχιστον ασυνήθιστη. Δε σημαίνει πως δεν κάνουμε σωστά μπάνιο, αλλά πολύ πιθανώς να υποβόσκει κάποιο άλλο αίτιο. Τι μπορεί να είναι αυτό;
01 Οι ιδρωτοποιοί αδένες μας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι εκκρινείς αδένες, οι οποίοι βρίσκονται σε όλο το σώμα κι εκλύουν τον ιδρώτα που αυτό αποβάλλει προκειμένου να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία του – και παράγουν τον φυσιολογικά άοσμο ιδρώτα. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι αποκρινείς αδένες βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στις μασχάλες κι ο ιδρώτας που αποβάλλουν έχει σύσταση που μοιάζει με έλαιο, οπότε και διασπάται από βακτήρια, δίνοντάς του την οσμή. Οι συγκεκριμένοι αδένες συνήθως ενεργοποιούνται σε περιόδους ή/και καταστάσεις άγχους.
02 Σε όλους μας έχει τύχει να πιούμε ένα ποτό και να νιώσουμε πως ιδρώνουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με το κόκκινο κρέας που, όντως δύσπεπτο, τα όποια υπολείμματά του αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα, ο οποίος συνήθως μυρίζει κάπως πιο δυσάρεστα. Επίσης, τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, είναι πλούσια σε θείο που, κι αυτό όταν αποβάλλεται με τον ιδρώτα, του δίνει μία κακή μυρωδιά. Η κατανάλωση αλκοόλ και κόκινου κρέατος πρέπει ούτως ή άλλως να γίνεται με μέτρο και, όσο για τα λαχανικά, φροντίζουμε να τα καταναλώνουμε βρασμένα σε νερό με αλάτι.
03 Συνήθως οι διαβητικοί εκπέμπουν μία γλυκερή οσμή, λόγω το γεγονότος πως η γλυκόζη του αίματός τους δε διασπάται κατά πώς πρέπει. Ακόμη, μία ασυνήθιστη μυρωδιά του ιδρώτα μπορεί να οφείλεται σε νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια και συνίσταται η άμεση συμβολή του θεράποντα ιατρού.
04 Σύμφωνα με μία έρευνα του 2011, ένας στους τρεις που παρουσίασαν κακοσμία ιδρώτα έπασχε από τριμεθυλαμινουρία. Πρόκειται για ένα μεταβολικό σύνδρομο όπου το άτομο σημειώνει απουσία ενός ενζύμου που διασπά την τριμεθυλαμίνη, μίας πρωτεΐνης που συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης του ενζύμου, μία μυρωδιά του ιδρώτα, της αναπνοής, ακόμη και των δακρύων που οι ειδικοί παρομοιάζουν με εκείνη του σάπιου ψαριού.
05 Ο θυρεοειδής είναι εκείνος που κατά βάση ελέγχει το μεταβολισμό μας, άρα είναι λογικό οποιαδήποτε διαταραχή να επηρεάζει άμεσα όλο το σώμα. Η έντονη εφίδρωση μπορεί να συνδέεται με τη νόσο Graves, μία μορφή υπερθυρεοειδισμού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί με αποτέλεσμα να παρατηρούνται επίσης τρόμος, ταχυκαρδία και κακή ποιότητα ύπνου. Σε μία τέτοια περίπτωση, επιβάλλεται η συμβολή ενδοκρινολόγου ο οποίος βάσει αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων και υπερηχογραφήματος θα δρομολογήσει στοιχημένη θεραπεία.
06 Ενίοτε η έντονη εφίδρωση συνοδεία κακοσμίας μπορεί να είναι παρενέργεια φαρμάκων. Συνήθως αυτή μπορεί να προκληθεί από αναλγητικά, αντικαταθλιπτικά, καρδιολογικά φάρμακα ή σκευάσματα για ορμονικές διαταραχές.
07 Ειδικά εμείς οι γυναίκες αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνουν οι ορμονικές διακυμάνσεις από νεαρή κιόλας ηλικία έως και την εμμηνόπαυση. Η μείωση των οιστρογόνων πριν την περίοδο ή στην εμμηνόπαυση συχνά μεταφράζεται από το σώμα ως υπερθέρμανση κι η πιο γνωστή αντίδραση είναι ο ιδρώτας, ο οποίος μπορεί και να διακατέχεται από κάποια οσμή. Επίσης, σε εγκυμονούσες γυναίκες μπορεί να παρατηρηθεί έντονη εφίδρωση λόγω των ορμονικών μεταβολών που επέρχονται με τη σύλληψη και την κύηση. Και βέβαια, όπως προαναφέραμε, πιθανώς να ευθύνεται και κάποια φαρμακευτική αγωγή για τυχόν ορμονικές διαταραχές.
Σε κάθε περίπτωση, η εφίδρωση που συνοδεύεται από πρωτόγνωρη οσμή πρέπει να διερευνάται ιατρικά προκειμένου να εντοπιστεί το κύριο αίτιό της.