Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο στάθηκαν οι πρόσφατες φωτογραφίες της δημοσιογράφου Νανάς Καραγιάννη, η οποία δυστυχώς δεν έχει καταφέρει ακόμη να απαλλαγεί από το “σύγχρονο κακό” που λέγεται νευρική ανορεξία, και πλήττει εκατοντάδες κορίτσια από την προεφηβική κιόλας ηλικία.
Η νόσος αυτή αφορά στη σταδιακή ελάττωση της πρόσληψης τροφής (στερεάς και υγρής), χωρίς να υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο, με αποτέλεσμα την απώλεια του σωματικού βάρους κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Τα αίτιά της είναι άγνωστα. Ίσως μέρος τους να ανάγεται σε κληρονομική προδιάθεση, όμως σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει η έλλειψη αυτοεκτίμησης και τα πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και τον σημερινό τρόπο ζωής.
Τα πρότυπα που προβάλλονται καθημερινά, με τις λεπτοκαμωμένες σιλουέτες και την πολύ υγιεινή διατροφή, συνήθως έχουν αρνητικό αντίκτυπο πάνω στις νεαρές ηλικίες, καθώς εύκολα παρερμηνεύονται, δημιουργώντας έτσι εσφαλμένες εντυπώσεις και στερήσεις χωρίς λόγο. Υγιεινή διατροφή άλλωστε, δεν σημαίνει ελλειπής ή μικρή σε ποσότητα διατροφή. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το θέμα αυτό.
Έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη συχνότητα της νόσου της νευρικής ανορεξίας σε γυναίκες, και μάλιστα κυρίως νεαρής ηλικίας, ενώ έχουν σημειωθεί ακόμη και θάνατοι σε χρόνιες και βαριές περιπτώσεις. Για να γίνει σωστή διάγνωση θα πρέπει πρώτα να αποκλεισθούν όλα τα άλλα παθολογικά αίτια, τα οποία μπορεί να είναι υπεύθυνα για την μεγάλη απώλεια βάρους. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν μικροβιολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες στη διαγνωστική διαδικασία.
Η θεραπεία της νόσου έγκειται τόσο σε ιατρική όσο και σε ψυχολογική υποστήριξη. Κάποιες φορές κρίνεται αναγκαία και η εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ μπορεί να υπάρξουν και κάποιες επιπλοκές, όπως η καρδιακή δυσλειτουργία, ο οστεοπόρωση και η αφυδάτωση.
Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία του ατόμου που νοσεί, καθώς θα πρέπει η θεραπεία να ξεκινήσει από μέσα και να προχωρήσει προς το σώμα. Οι ασθενείς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία και υπομονή, και καλό θα ήταν να έχουν δίπλα τους ανθρώπους που αγαπούν και τους στηρίζουν.
Σε περίπτωση που ως γονείς ή φίλοι έχετε κάποια υποψία ότι κάποιος αγαπημένος σας μπορεί να πάσχει από αυτή τη νόσο, μη διστάσετε να τον παραπέμψετε σε κάποιο γιατρό, ή και σε κάποιο ψυχολόγο. Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει και έγκαιρη θεραπεία.