Νομίζω πως θα συμφωνήσουμε με τον κανόνα που λέει πως η σωστή διατροφή καθορίζει και την αποτελεσματική μας γυμναστική. Ας εξερευνήσουμε, λοιπόν, λίγο περισσότερο αυτόν τον κανόνα γνωρίζοντας τι πρέπει να προσέχουμε πάντα.
Πριν την προπόνηση…
01… μερικοί υδατάνθρακες χρειάζονται. Μπορεί από πολλές trendy δίαιτες να λείπουν, όμως οι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που περιέχονται στις μπανάνες και τη βρώμη, είναι εκείνοι που μεταβάλλονται σε σάκχαρα απαραίτητα για την ενέργεια που χρειαζόμαστε κατά την προπόνηση. Ένα γεύμα γεμάτο πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει το σώμα να δώσει προτεραιότητα στη δραστηριότητά του παρά στην πεπτική διαδικασία, όμως μπορεί να προκαλέσει και (τουλάχιστον) ενοχλητικές κράμπες. Σημασία επίσης έχει η ποσότητα, αλλά και ο χρόνος που θα καταναλώσουμε το συγκεκριμένο γεύμα. Ιδανικά, ένα γεύμα πλήρες σε υδατάνθρακες και αξίας 300 έως 500 θερμίδων πρέπει να καταναλώνεται δύο με τρεις ώρες πριν τη γυμναστική μας και μία ώρα πριν από αυτήν αν μιλάμε για 100 έως 200 θερμίδες.
02… αποφεύγουμε τις λιπαρές τροφές. Τα λιπαρά στις τροφές επιβραδύνουν την πέψη και κατά συνέπεια και τη μετατροπή της τροφής στην απαραίτητη για τη γυμναστική μας ενέργεια. Επίσης, το τελευταίο που χρειαζόμαστε ενόσω γυμναζόμαστε είναι οι κράμπες στο στομάχι.
03 … επιλέγουμε σωστά την έντασή της, γιατί από αυτήν εξαρτάται και το γεύμα μας. Αν, για παράδειγμα, κάνουμε HIIT ή συμμετέχουμε σε boot camp προπόνηση, είναι προτιμότερο να φάμε κάτι ελαφρύ, που χωνεύεται εύκολα δύο ώρες πριν τη γυμναστική μας. Οποιοδήποτε γεύμα λίγα μόλις λεπτά πριν την προπόνηση, μπορεί να μας προκαλέσει καούρες και ενοχλήσεις στο στομάχι.
Αφότου ιδρώσουμε…
01… γεμίζουμε το στομάχι μας το αργότερο μισή ώρα μετά το τέλος της γυμναστικής μας. Τότε είναι που το σώμα θα διαμοιράσει τα θρεπτικά στοιχεία εκεί όπου χρειάζεται. Για την ακρίβεια, ειδικά αν κάνουμε ασκήσεις με βάρη, οι πρωτεΐνες βοηθούν την ανάπτυξη μυϊκού ιστού κι οι υδατάνθρακες λειτουργούν και πάλι ως καύσιμο.Το καλύτερο είναι ένα γεύμα με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες με αναλογία 4 προς 1. Ένα smoothie φρούτων και ξηρών καρπών ή ακόμη κι ένα χαμηλό σε λιπαρά σοκολατούχο γάλα μπορούν να μας τονώσουν.
02… δεν υπερβάλλουμε. Μπορεί να θεωρούμε πως μετά την προπόνηση μας αξίζει για την προσπάθειά μας μία πίτσα με γευστικά αλλαντικά, όμως στην πραγματικότητα αναιρούμε την όποια προσπάθεια. Για παράδειγμα, το τρέξιμο σχεδόν πέντε χιλιομέτρων “καίει” περίπου τριακόσιες θερμίδες, δηλαδή ένα κομμάτι αυτής της πίτσας που λαχταράμε να “τσακίσουμε”. Άλλωστε, είναι μεν γευστική αλλά δεν είναι και θρεπτική, πόσο μάλλον μετά τη γυμναστική!
03…Εξυπακούεται πως δεν παραλείπουμε ποτέ την ενυδάτωση πριν αλλά και μετά την προπόνησή μας. Μία ώρα πριν τη γυμναστική μας πίνουμε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό (περίπου 240 ml) κι άλλο ένα αμέσως μετά. Αν η γυμναστική μας ήταν έντονη ή η θερμοκρασία ήταν υψηλή, μπορούμε να προσθέσουμε και ένα αναβράζον σκεύασμα ηλεκτρονικών για να αντικαταστήσουμε τα υγρά που χάσαμε με την εφίδρωση.
Είναι σημαντικό, όμως, να τονίσουμε πως οι παραπάνω κανόνες είναι μεν ένας οδηγός, όμως κάθε σώμα, κάθε στόχος και κάθε μορφή και ρυθμός γυμναστικής είναι διαφορετικά, το οποίο σημαίνει πως πρέπει να πειραματιστούμε με βάση τις ανάγκες μας και τη ρουτίνα μας προτού καταλήξουμε σ’ ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης.