Η νέα μόδα στον κλάδο διαχείρισης του πλούτου είναι οι πλούσιες γυναίκες. Όλες οι μεγάλες τράπεζες και οικονομικοί οργανισμοί φαίνεται ότι προσφέρουν πλέον και «ειδικά προγράμματα» για γυναίκες.
Μάλιστα πρόσφατη έρευνα προειδοποιούσε για μεγάλη έλλειψη γυναικών οικονομικών συμβούλων, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των πλουσίων γυναικών, που προβλέπεται να αναδειχθούν τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το πρόβλημα ότι οι εκτιμήσεις διαφέρουν. Ο υπολογισμός του πόσες είναι τώρα και πόσες θα είναι στο άμεσο μέλλον, έχει εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι μαντικής τέχνης..
«Γυναίκες ελέγχουν το 27% του παγκόσμιου πλούτου»
Η πιο συνηθισμένη πηγή είναι τα στοιχεία της Εφορίας, σύμφωνα με τα οποία το 2005 περίπου οι μισοί φορολογούμενοι με περιουσιακά στοιχεία πάνω από 675.000 δολάρια ήταν γυναίκες, η συνολική «αξία» των οποίων ήταν 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Όμως, μελέτη του 2009 του Harvard Business Review έδειξε ότι γυναίκες είχαν υπό τον έλεγχο τους το 51,3% του πλούτου στις ΗΠΑ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 14 τρισεκατομμύρια προσωπικών περιουσιακών στοιχείων, ποσό που η μελέτη προέβλεπε ότι θα αυξηθεί σε 22 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2019.
Η Παγκόσμια Τράπεζα από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι γυναίκες ελέγχουν μόλις το 1% του παγκόσμιου πλούτου, όμως οι κορυφαίοι σύμβουλοι επιχειρήσεων της Boston Consulting Group ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 27%.
«25 τρισ. δολάρια σε γυναικεία χέρια μέχρι το 2030»
Μια άλλη έρευνα του Αμερικανικού Κολεγίου Οικονομικών Υπηρεσιών, υπολόγισε ότι 25 τρισεκατομμύρια δολάρια θα περάσουν σε γυναίκεία χέρια μέχρι το 2030, μέσω κληρονομιών και συζύγων και σε αυτό το διάστημα οι γυναίκες θα καταλήξουν να έχουν υπό τον έλεγχο τους το 66% του εθνικού πλούτου στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 45% των εκατομμυριούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γυναίκες, δηλαδή είναι περίπου 1.500.000. Άλλοι ωστόσο εκτιμούν, ότι ο αριθμός είναι αρκετά μικρότερος. Πρόσφατα η Τράπεζα BMO υπολόγισε ότι οι γυναίκες είναι μόνο το ένα τρίτο των αμερικανών εκατομμυριούχων, δηλαδή λιγότερο από 1.000.000. Περίπου το 15% εξ αυτών είναι αυτοδημιούργητες -εκτιμά η ΒΜΟ- ενώ οι υπόλοιπες απέκτησαν την περιουσία τους από γάμο ή κληρονομιά.
Είναι δε ακόμα μικρότερο το ποσοστό τους στην κατηγορία των δισεκατομμυριούχων. Λιγότερο από το 10% πιστεύεται ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία παγκοσμίως και ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι αυτοδημιούργητες.
Οι γυναίκες κερδίζουν έδαφος
Φυσικά, ο υπολογισμός του πλούτου είναι ριψοκίνδυνη υπόθεση, είτε πρόκειται για τον πληθυσμό των εκατομμυριούχων, είτε για την καθαρή αξία τους. Και η εκτίμηση για τις γυναίκες είναι ακόμα πιο δύσκολη λόγω της φύσης των οικογενειακών περιουσιών και του τρόπου απόκτησης τους. Για τα παντρεμένα ζευγάρια, για παράδειγμα, πως υπολογίζεται η περιουσία της «γυναίκας» σε σχέση με την περιουσία της «συζύγου»; Πώς μπορεί να εκτιμηθεί ποιός είναι ο «πρωταρχικός κάτοχος του πλούτου»;
Και ο προσδιορισμός πόση από την περιουσία μιας γυναίκας είναι δική της, πόση «οικογενειακή» και πόση προέρχεται από τις δραστηριότητες του συζύγου της, συχνά είναι υποκειμενικός. Πάντως, όποιοι και να είναι οι σωστοί αριθμοί, είναι ξεκάθαρο ότι οι γυναίκες κερδίζουν έδαφος και όσον αφορά στο εισόδημα κι όσον αφορά στον πλούτο.
Πηγή: Fortune Greece