Έχουμε πει πολλές φορές πως η καλή υγεία και λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος εξαρτάται απόλυτα από τις διατροφικές επιλογές μας – άλλωστε πολλές φορές το πεπτικό μας σύστημα παίζει ρόλο στη συνολική καλή μας υγεία. Κι αυτός ο κανόνας πρέπει να μας οδηγεί συνεχώς, ιδιαίτερα με την πάροδο του χρόνου.
Αν και το μικροβίωμα του εντέρου έχει την ικανότητα να ανανεώνεται, αυτή η ιδιότητα χάνεται σταδιακά ενόσω μεγαλώνουμε. Αυτό τουλάχιστον δείχνει μία έρευνα των πανεπιστημίων της Bologna, του Helsinki, της Φλωρεντίας, του Turku της Φινλανδίας και του Wageningen της Ολλανδίας η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2010. Στη διάρκεια της έρευνας παρατηρήθηκε πως σε συμμετέχοντες άνω των 40 η χλωρίδα του εντέρου τους επεξεργαζόταν λιγότερο εύκολα τις φυτικές ίνες που αυτοί προσλάμβαναν από τη διατροφή τους καθώς και μικρότερη παραγωγή λιπαρών οξέων σε σύγκριση με νεότερους συμμετέχοντες ηλικίας έως 30 ετών. Παράλληλα, σε μία άλλη έρευνα του πανεπιστημιακού κολλεγίου Cork της Ιρλανδίας που δημοσιεύθηκε το 2011 διαπιστώθηκε πως ενόσω μεγαλώνουμε μειώνεται ο πληθυσμός των καλών βακτηρίων του εντέρου ενώ αυξάνεται εκείνος των φλεγμονωδών πληθυσμών βακτηρίων.
Αυτή η μείωση του πληθυσμού των καλών βακτηρίων οφείλεται κυρίως στις αλλαγές στον τρόπο ζωής που προκύπτουν ενόσω μεγαλώνουμε. Οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να αλλάξουν εξαιτίας οδοντιατρικών προβλημάτων ή της δυσκολίας να μασήσει κανείς την τροφή. Αυτές οι αλλαγές μπροούν να επηρεάσουν επίσης και τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι διατροφικές επιλογές.
Παρ’ όλα αυτά, αυτή η γήρανση του πεπτικού συστήματος μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά αν φροντίζει κανείς να προσλαμβάνει μία ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών, κυρίως από λαχανικά και φρούτα. Οι ειδικοί συνιστούν να υπάρχει μία ποικιλία τροφών που θα μας εξοπλίζουν με φυτικές ίνες (άλλωστε ως γνωστόν, περισσότερες φυτικές ίνες ισοδυναμούν με μία ισορροπημένη πεπτική λειτουργία), ενώ ακόμη προτείνουν να χρησιμοποιούμε συμππληρώματα προβιοτικών, να αποφεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται τη χρήση αντιβιοτικών σκευασμάτων και βεβαίως να φροντίζουμε να κινητοποιούμαστε σε τακτική βάση.
Αυτό που έχει σημασία είναι πως, αν φροντίζουμε την καλή υγεία τόσο του πεπτικού συστήματος, όσο και όλου του οργανισμού μας, το να μεγαλώσουμε δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αντίθετα, μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή το ίδιο με πριν!
Πηγή: Well + Good
Photo credits: Bayshore Healthcare & Eating Well