Θεωρητικά το να κοιμηθούμε καλά το χειμώνα δεν ακούγεται και τόσο δύσκολο: οι νύχτες διαρκούν περισσότερο, τα σκεπάσματα είναι ιδανικά για να κουρνιάσουμε και να αποκοιμηθούμε. Στην πράξη, όμως, η εποχή του χειμώνα μπορεί για κάποιους να σημαίνει νύχτες όπου το συνεχές στριφογύρισμα είναι σύνηθες και βεβαίως ανεπιθύμητο. Τι πρέπει να προσέξουμε αν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία;
01 “Κυνηγάμε” περισσότερο φως. Το χειμώνα το φυσικό φως είναι σαφώς λιγότερο κι αυτό μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα μας. Φροντίζουμε, λοιπόν να εκτεθούμε όσο περισσότερο γίνεται σ’ αυτό, είτε φεύγοντας από το σπίτι κατά τις πρώτες ώρες της ανατολής είτε, αν την ώρα που φεύγουμε για τη δουλειά μας δεν έχει ακόμη ξημερώσει, να βγαίνουμε μέσα στη μέρα, για παράδειγμα για το διάλειμμά μας για φαγητό.
02 Αντιστεκόμαστε στον απογευματινό “υπνάκo”. Το χειμώνα είναι πιθανό να αισθανόμαστε περισσότερο κουρασμένοι, όμως η ανάγκη για ξεκούραση που αυτή η αίσθηση προκαλεί είναι περισσότερο πλασματική κι όχι βιολογική. Επομένως, αποφεύγουμε να ξαπλώσουμε, ακόμη κι αν δεν έχουμε σκοπό να κοιμηθούμε, αλλά να δούμε μία ταινία ή να δουλέψουμε στο laptop. Είναι προτιμότερο να βγούμε για έναν περίπατο ή ακόμη και να κάνουμε τη γυμναστική μας. Το δεύτερο μάλιστα, αν το θέσουμε σαν αναπόσπαστο τμήμα της μέρας μας τουλάχιστον για κινητοποίηση μισής ώρας, θα μας βοηθήσει να καταναλώσουμε περισσότερη ενέργεια και θα διευκολύνει τον ύπνο μας τη νύχτα.
03 Δεν υπερβάλλουμε με το φαγητό και το αλκοόλ. Ακριβώς επειδή οι χειμερινές συνθήκες μπορεί να μας αποτρέψουν από το να γυμναστούμε, μπορούν και να μας κάνουν να τρώμε περισσότερο – για να μην υπολογίσω και τις εορταστικές περιόδους. Ειδικά αν τρώμε μεγάλα γεύματα πριν το φαγητό, είναι πολύ πιθανό ο ύπνος μας να χαλάσει εξαιτίας της καούρας και της δυσπεψίας. Ακόμη, το αλκοόλ μπορεί να δίνει την αίσθηση πως μας χαλαρώνει όταν το καταναλώνουμε, όμως όταν αρχίζει κι αποβάλλεται από το σώμα, αποκτά ακριβώς αντίθετη δράση κι έτσι μπορεί να μας κάνει να ξυπνήσουμε μέσα στη νύχτα και πιθανότατα να δυσκολευτούμε να αποκοιμηθούμε ξανά.
04 Δεν το παρακάνουμε με τη θέρμανση. Είναι λογικό να θέλουμε στο σπίτι μας θερμοκρασία που να προκαλεί θαλπωρή κι όχι να θυμίζει τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν έξω από αυτό. Για να καταφέρουμε να αποκοιμηθούμε, όμως, η θερμοκρασία του σώματός μας πρέπει να πέσει κατά έναν με δύο βαθμούς. Όταν ο θερμοστάτης στο υπνοδωμάτιο είναι ρυθμισμένος σε υψηλή θερμοκρασία, το κλίμα είναι αποθαρρυντικό για το σώμα να αποκοιμηθεί.
05 Προστατευόμαστε σωστά από γρίπη και κρυολογήματα. Όταν ταλαιπωρούμαστε από βήχα, συνάχι και πυρετό, εκ των πραγμάτων ο ύπνος μας γίνεται τουλάχιστον άστατος. Άρα παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, εμβολιαζόμαστε (ειδικά αν ανήκουμε σε ευάλωτη ομάδα) κι αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που ήδη νοσούν. Αλλά ακόμη κι αν τελικά αρρωστήσουμε, καλό είναι να έχουμε κατά νου πως κάποια σκευάσματα, όπως αντιβηχικά σιρόπια, περιέχουν συστατικά που προκαλούν διέγερση κι άρα μπορεί να μας εμποδίζουν να αποκοιμηθούμε εύκολα το βράδυ.
06 Αποφεύγουμε όσο γίνεται περισσότερο το άγχος. Η φράση “winter blues” κρύβει και μία δόση αλήθειας, μια που ο χειμώνας (λίγο οι γιορτές, λίγο αυτά τα άτιμα resolutions) μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα θλίψης, ειδικά σε όσους πάσχουν από εποχιακή διαταραχή διάθεσης. Και βέβαια το αίσθημα άγχους για όσα μας προβληματίζουν δεν έχουν ποτέ θέση στην κρεβατοκάμαρά μας, ειδικά το χειμώνα. Επομένως στρεφόμαστε σε μεθόδους που μπορούν να μας χαλαρώσουν (διαλογισμός, hobby, γυμναστική κοκ) ή ακόμη μπορούμε να αναζητήσουμε κι επαγγελματική υποστήριξη, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Αν, λοιπόν, είστε από εκείνους που βιάζεστε να φύγει ο χειμώνας μήπως και καταφέρετε να κοιμηθείτε, ελέγξτε μήπως υπάρχει κάποιο λάθος στην καθημερινότητά σας. Από κει κι έπειτα… όνειρα γλυκά!