Μαζί με το θερινό σινεμά η παράσταση σε ανοιχτό θέατρο είναι μια από τις αξεπέραστες καλλιτεχνικές απολαύσεις που θαρρώ πως μόνο η Ελλάδα με τα αρχαία θέατρά της και τις γλυκές καλοκαιρινές βραδιές της μπορεί να σου προσφέρει.
Για μένα είναι ο ιδανικότερος τρόπος να πέσει η αυλαία του καλοκαιριού. Κάθε τέλος Αυγούστου θυμάμαι τον εαυτό μου, από την εφηβεία κι έπειτα, να αδημονώ πότε θα έρθουν στο κλεινόν άστυ οι παραστάσεις του καλοκαιριού. Φέτος ανυπομονώ να δω τους «Πέρσες» του Αισχύλου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Οι «Πέρσες» είναι το πρώτο από τα σωζόμενα έργα του Αισχύλου και αντλεί τους χαρακτήρες και την υπόθεσή του από ιστορικά γεγονότα. Το έργο πραγματεύεται τη συντριβή των Περσών στη Σαλαμίνα από το συμμαχικό στόλο των Ελλήνων. Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία μάχη που έδωσαν οι Έλληνες. Με τη νίκη τους έθεσαν οριστικό τέρμα στις περσικές διεκδικήσεις στα εδάφη τους.
Οι «Πέρσες» παίχτηκαν πρώτη φορά το 472 π.Χ., ενώ η ναυμαχία της Σαλαμίνας είχε προηγηθεί το 480 π.Χ. Ο Αισχύλος τοποθετεί το σκηνικό στο παλάτι του Πέρση ηγεμόνα και γράφει ένα αντιπολεμικό έργο εξυμνώντας υποδόρια τους Έλληνες χωρίς κομπασμούς σε βάρος των ηττημένων. Κατά την έναρξη, ο Πέρσης ηγεμόνας Ξέρξης δεν έχει επιστρέψει ακόμα από την εκστρατεία του στην Ελλάδα. Η περσική αυλή ανησυχεί, καθώς έχει καιρό να πληροφορηθεί για την πορεία της εκστρατείας. Η Άτοσσα, μητέρα του βασιλιά Ξέρξη και σύζυγος του νεκρού Δαρείου, ανησυχεί περισσότερο, καθώς το προηγούμενο βράδυ ταραγμένα όνειρα την επισκέφθηκαν στον ύπνο της.
Δυστυχώς οι ανησυχίες της δεν αργούν να επιβεβαιωθούν. Σύντομα εμφανίζεται αγγελιοφόρος που πληροφορεί το Χορό των σεβάσμιων Περσών και την ίδια για τη συντριπτική ήττα και τη φυγή του περσικού στρατού από τα ελληνικά εδάφη. Τα άσχημα νέα επιβεβαιώνει και ο Ξέρξης που επιστρέφει λίγο αργότερα για να έρθει αντιμέτωπος με την «ύβρη» που διέπραξε: η αλαζονεία και η απληστία τον έκαναν να ξεπεράσει τα όρια του επιτρεπτού και τον οδήγησαν στην πτώση.
Οι «Πέρσες» ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα και κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Πρωταγωνιστούν: ο Γιάννης Φέρτης– φάντασμα του Δαρείου, ο Άκης Σακελλαρίου– Άτοσσα, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος-Αγγελιοφόρος και ο Γιώργος Κολοβός στο ρόλο του Ξέρξη.
Μετά την περιοδεία της στην Ελλάδα, η παράσταση παρουσιάζεται σήμερα στη Νέα Σμύρνη στο Θέατρο Άλσους.
Εισιτήρια διαθέσιμα στο site του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος!
Περισσότερα στοιχεία για την Θεοδώρα Μπάκα, διαβάστε εδώ