Σαλάτα με σταφύλια, πεπόνι & ξινομυζήθρα

ΥΛΙΚΑ:
-1 Γαλλική σαλάτα ή ένα μικρό μαρούλι
-1 μικρό τσαμπί σταφύλι μοσχάτο
-350 γρ. πεπόνι κομμένο σε κύβους
-200 γρ. ξινομυζήθρα
-Λίγα κλωνάρια φρέσκος δυόσμος
-40 γρ. κουκουνάρι

*για τη Vinaigrette

-1 λεμόνι (χυμό)
-6 κ.σ. ελαιόλαδο
-1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
-Αλάτι & πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Πλένουμε και κόβουμε τη σαλάτα ή το μαρούλι με τα χέρια μας σε μεγάλα κομμάτια. Η σαλάτα μας για να μείνει «ζωντανή» πρέπει να μην έχει υγρασία. Καλύτερα να τοποθετήσουμε τα φύλλα της σαλάτας σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά.

Σε ένα αντικολλητικό ταψάκι απλώνουμε το κουκουνάρι και το καβουρντίζουμε στους 150ο για 7-8 λεπτά. Ετοιμάζουμε τη vinaigrette, χτυπώντας στο χέρι με τον αβγοδάρτη ή στο μπλέντερ τη μουστάρδα με το λεμόνι και σιγά σιγά προσθέτουμε το λάδι. Στο τέλος δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Κόβουμε σε κύβους το πεπόνι και το αναμειγνύουμε με τη σαλάτα σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε και τις ρόγες σταφυλιού, το κουκουνάρι και την ξινομυζήθρα και περιχύνουμε με τη vinaigretteλίγο πριν να σερβίρουμε τη σαλάτα στο τραπέζι.

TΙΡ:
Όλες οι σαλάτες παραμένουν τραγανές, όταν η sauceή η vinaigretteδεν έχει αναμειχθεί για πολύ ώρα. Τα φύλλα, ιδιαίτερα στις πράσινες σαλάτες, είναι πολύ ευαίσθητα και θα μαραθούν γρήγορα με την προσθήκη του όξινου (εσπεριδοειδή ή ξίδι), εάν αυτό παραμείνει για πολύ ώρα.

H vinaigrette είναι μια παρασκευή που φυλάσσεται για 2-3 ημέρες στο ψυγείο, όμως όταν είναι να καταναλωθεί θα πρέπει να μένει για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Πηγή: http://mastercook.gr/

You may also like