Με τόσες μελέτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για ένα σωρό (κυριολεκτικά) δίαιτες που υπόσχονται υγεία, είναι λογικό πολλές φορές να χάνουμε το λογαριασμό. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως η μεσογειακή διατροφή αποδεδειγμένα παρέχει τα περισσότερα οφέλη. Ωστόσο, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος και οι διατροφικές συνήθειες από τον ψυχρό Βορρά και πιο συγκεκριμένα τις Σκανδιναβικές χώρες.
Για τι ακριβώς μιλάμε όμως;
Όπως συμβαίνει και στη μεσογειακή διατροφή, έτσι και στη σκανδιναβική προτείνεται να καταναλώνουμε τροφές εγχώριες και “της εποχής”. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε καθαρές πρωτεΐνες, “καλά” λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες. Η μόνη διαφορά είναι το λάδι, καθώς εκεί είναι πιο σύνηθες το κραμβέλαιο ή αλλιώς το λάδι canola. Το συγκεκριμένο λάδι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το δικό μας ελαιόλαδο.Παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαγειρική με υψηλότερες θερμοκρασίες χωρίς αυτό να εισέλθει στο φαγητό σε μεγαλύτερη απ’όσο πρέπει ποσότητα.
Τι επιτρέπεται;
Κατά βάση, τα γεύματα αποτελούνται από:
- Δημητριακά, όπως κριθάρι, σιτάρι και βρώμη
- Φρούτα, ιδίως μούρα
- Λαχανικά (με έμφαση σε εδώδιμες ρίζες, όπως τα καρότα και τα παντζάρια)
- Ψάρια πλούσια σε λιπαρά όπως σολομός, τόνος, μπακαλιάρος και σαρδέλες
- Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά
- Όσπρια
Επίσης συστήνεται να καταναλώνονται με μέτρο αυγά, κρέας κυνηγιού (για την Ελλάδα πιο κοινό είναι ο λαγός), αλλά και κοτόπουλο χωρίς την πέτσα. Ο λόγος που δεν προτείνεται το κόκκινο κρέας είναι το γεγονός πως περιέχεται περισσότερη καθαρή πρωτεΐνη κι έχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Εντούτοις, η κατανάλωσή του πρέπει να περιορίζεται το πολύ σε δύο μέρες την εβδομάδα.
Τι να αποφύγει κάποιος;
Δε θα ήταν λογικό να μην υπάρχουν και οι περιορισμοί στη σκανδιναβική διατροφή, έτσι η λίστα αυτή αποτελείται από:
- Κόκκινο κρέας
- Αλκοόλ
- Τροφές με πρόσθετα σάκχαρα
- Επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά)
- Τροφές πλούσιες σε αλάτι
- Fast food
- Αναψυκτικά με ζάχαρη
Σε γενικές γραμμές ο,τιδήποτε έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά αυξάνει τις φλεγμονές στον οργανισμό, οπότε καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους ή έστω να γίνεται με προσοχή.
Πώς μας βοηθάει η σκανδιναβική διατροφή;
Η ισορροπία στην κατανάλωση (ή μη) των παραπάνω τροφών εγγυάται σημαντικές βελτιώσεις στο σύνολο της υγείας μας. Σύμφωνα με μελέτες, η σκανδιναβική διατροφή βοηθά στη μείωση των φλεγμονών που σε βάθος χρόνου οδηγούν σε παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ. Παράλληλα, μειώνεται η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων… Ενώ ακόμη σχετίζεται και με τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Και βέβαια συμβάλλει στη διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους κι είναι ιδανική και για απώλεια περιττών κιλών.
Πόσο εύκολα, όμως, μπορεί κανείς να την υιοθετήσει;
Η αλήθεια είναι πως κάποιες από τις τροφές από τις οποίες αποτελείται η σκανδιναβική διατροφή θέλουν περισσότερη αναζήτηση, ιδίως τα μούρα ή το κρέας κυνηγιού. Επομένως είναι πιθανό να χρειαστούν κάποιες αναπροσαρμογές στις επιλογή των τροφίμων.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, μεγαλύτερη σημασία έχει η φιλοσοφία της, καθώς ενθαρρύνει την επιλογή τροφών που μας παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την υγεία μας.
Πηγή: Cleveland Clinic
Featured image : unsplash.com/@phanhfank