Στη μεγάλη λίστα των οφελών για τον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωση σπαραγγιών προστίθεται άλλο ένα… Σύμφωνα με ερευνητές στη Νότια Κορέα τα σπαράγγια διαθέτουν κάποιες χημικές ουσίες που περιορίζουν τα συμπτώματα της μέθης.
Ασπίδα προστασίας
Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου Jeju της Νότιας Κορέας διαπίστωσαν ότι μεταλλικά στοιχεία αλλά και ορισμένα αμινοξέα των σπαραγγιών καταφέρνουν να αντικαθιστούν αντίστοιχα στοιχεία που καταστρέφονται στα ανθρώπινα κύτταρα εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ – η απώλεια αυτών των στοιχείων έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ο έντονος πονοκέφαλος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα του ήπατος από τοξίνες. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα σπαράγγια αποτελούν ασπίδα και ενάντια στον διαβήτη.
«Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι τα σπαράγγια μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και να προστατεύσουν τα κύτταρα του ήπατος» αναφέρει ο B Y Kim, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές για να έχουμε το μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση σπαραγγιών πρέπει να καταναλώνουμε και τα φύλλα αλλά και το κοτσάνι τους. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Food Science».
Πηγή: TO BHMA