από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*
Ενδιαφέρον άρθρο από το Am J.Life Med που αφορά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών. Με την αύξηση του μέσου όρου ζωής , αυξήθηκε και η συχνότητα εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων (ΚΑΝ) τα οποία αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στις Δυτικές κοινωνίες. Η πρόληψη των ΚΑΝ περιλαμβάνει μετατροπές του τρόπου ζωής και φάρμακα. Πολλοί όμως ασθενείς λόγω κόστους- παρενεργειών – προσωπικών αντιλήψεων, προτιμούν να λαμβάνουν συμπληρώματα φυτικά/βιταμινούχα/εναλλακτικής ιατρικής, ξεχωριστά η σε συνδυασμό με “κλασσικά” φάρμακα , παραγνωρίζοντας τις πιθανές επιπτώσεις στα ήδη λαμβανόμενα σκευάσματα αλλά και γενικώτερα στην υγεία τους. Τα συχνότερα λαμβανόμενα είναι τα εξής:
1) Βιταμίνες Β6,Β9,Β12, νιασίνη. Δεν έχει αποδειχθεί ότι ο συνδυασμός Β9-Β12 ( αν και μειώνει τα επίπεδα ομοκυστείνης η οποία προάγει την αρτηριοσκλήρυνση) ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (Σ.Ν), ενώ ο 3πλός συνδυασμός Β6,9,12 ενδεχομένως και να επιβαρύνει την Σ.Ν. Η νιασίνη (ως νικοτινικό οξύ), αν και αυξάνει την καλή -HDL χοληστερόλη, δεν είναι βέβαιο ότι μειώνει τα ΚΑΝ, συνοδεύεται συνήθως και από παρενέργειες (αύξηση σακχάρου και ουρικού, εξάψεις).
2) Συνένζυμο Q 10(ubiquinone). Ουσία με δράση βιταμίνης είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του 90% του ενεργειακού δυναμικού του ανθρώπου και η έλλειψή της είναι κακός προγνωστικός δείκτης ΚΑΝ-διαθέτει υποτασική δράση.
3) Προιόντα ελαίου ψαριών( ω3 απαραίτητα λιπαρά οξέα) με αντιφλεγμονώδη και υπολιπιδαιμική δράση-χωρίς να έχει αποδειχθεί η επίδρασή τους στη μείωση της θνησιμότητας από ΚΑΝ. Αλληλεπιδρουν με αντιπηκτικά και βιταμινούχα.
4) Σκόρδο. Ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, την χοληστερόλη,την πηκτικότητα και μάλλον καθυστερεί την πρόοδο των ΚΑΝ- εμπόδιο βέβαια η οσμή.
5) Απόσταγματα σπόρων ερυθρών σταφυλιών(προανθοκυανίδες). Διαθέτουν αντιοξειδωτικές και υποτασικές δράσεις, με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις στο όφελος για τα ΚΑΝ.
6) Πράσινο τσάι (πολυφαινόλες-κατεχίνες). Μειώνει την αρτηριακή πίεση και την κακή χοληστερόλη, αλλα αλληλεπιδρά με πληθώρα συνήθων φαρμάκων όπως αντιπηκτικών και σιδήρου.
7) Hawthorn,policosanol,red rice yeast- φυτικά προιόντα από κηρύθρα, ζαχαροκάλαμο, ρύζι, μύκητες. Ελατττώνουν την χοληστερόλη και την πηκτικότητα του αίματος αλλά αλληλεπιδρούν με το σκόρδο,βρογχοδιασταλτικά, αντιπηκτικά, αντιπαρκινσονικά.
8 ) Βιταμίνη Ε. Αντιοξειδωτική δράση, με αλληλοσυγκρουόιμενες απόψεις όσον αφορά το όφελος στα ΚΑΝ.
Συμπέρασμα: Όσοι θέλουν να λαμβάνουν ποικιλόμορφα συμπληρώματα διατροφής γιά πρόληψη η θεραπεία ΚΑΝ- ειδικά οι άνω των 65 ετών, πρέπει να ενημερώνονται από τους επαγγελματίες υγείας για τις πιθανές (και συχνές) αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες.
*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Πηγή: http://nikmara.wordpress.com/