Μπορεί να είστε πολύ καλά «διαβασμένη» για την προγραμματισμένη σας συνέντευξη, όπως έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν και θέματα που καλό είναι να αποφύγετε να αναλύσετε ή να δώσετε σχετικές πληροφορίες. Ένα από αυτά είναι η οικογενειακή σας κατάσταση. Εάν δεν σας ρωτήσει ο συνεντευξιαστής σας, μην αρχίσετε εσείς να τους δηλώνετε ότι είστε διαζευγμένη ή προσφάτως παντρεμένη, εάν έχετε παιδιά και τι κάνουν αυτά στη ζωή τους. Για να μη σας ρωτάει πάει να πει ότι αυτές οι πληροφορίες δεν παίζουν κανένα ρόλο στην αξιολόγησή σας.
Σημαντικό είναι επίσης να μην αναφέρετε τον τρόπο με τον οποίο σας προσέλαβαν στις προηγούμενες εταιρίες. Ακόμη και αν σας ρωτήσουν θα απαντήσετε ότι ήταν αποτέλεσμα προσωπικής σας αναζήτησης. Είναι τελείως περιττή πληροφορία ο τρόπος με τον οποίο μπήκατε σε μια εταιρία. Εάν πιστεύετε ότι πρέπει να είστε απόλυτα ειλικρινής σε κάθε είδους ερώτηση που σας θέτουν σκεφτείτε καλύτερα ποια θα ήταν η εντύπωση που θα δημιουργούσατε εάν λέγατε ότι στη μία περίπτωση την εργασία, σας την βρήκε ο νονός σας, την άλλη ο πεθερός σας μέσω ενός συγχωριανού του, την τρίτη ένα πολιτικό μέσο και ούτω καθεξής. Κάποιος που θα άκουγε όλα τα παραπάνω θα σκεφτόταν ότι εσείς κάθετε στον καναπέ σας και περιμένετε να τρέξουν φίλοι για γνωστοί για να σας «βολέψουν» κάπου.
Στην ερώτηση γιατί αποχωρήσατε από προηγούμενους εργοδότες, μη σκεφτείτε να βγάλετε τα άπλυτά τους στη φόρα. Συλλογιστείτε το πόσο ρισκάρετε να μην σας επιλέξουν για τη θέση, υπό την υποψία ότι εάν δεν ευοδοθεί η συνεργασία σας, εσείς θα είστε ικανή να τους διασύρετε στον επόμενο εργοδότη σας.
Επίσης, ο συνεντευξιαστής σας πολλές φορές απευθύνει μια ερώτηση ρουτίνας, ελπίζοντας να πάρει μια διαφορετική απάντηση από αυτές που δέχεται συνήθως. Για παράδειγμα στην ερώτηση «Αναφέρατε κάποιο μειονέκτημα του χαρακτήρα σας», πιστέψτε ότι ο εξεταστής παρακαλάει να απαντήσετε κάτι διαφορετικό από «Το μεγαλύτερο μειονέκτημά μου είναι η τελειομανία μου»!
Καταρχήν δίνοντας αυτή την απάντηση είναι σα να του φωνάζετε ότι δεν είστε ειλικρινής. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ποιο είναι το αδύνατο σημείο σας. Πείτε το και αναλύστε τον τρόπο που το διαχειρίζεστε. Εάν για παράδειγμα είστε κυκλοθυμική πείτε ότι παρακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης στρες. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε ότι έχετε επίγνωση της κατάστασης και ότι έχετε κάνει ένα βήμα βελτίωσης.
Κατά συνέπεια επικοινωνείτε στον συνεντευξιαστή σας ότι είστε σε θέση να αναγνωρίζετε και τα ευρύτερα προβλήματα που θα προκύψουν στην εργασιακή σας απασχόληση και θα είστε σε θέση να βρείτε τρόπους αντιμετώπισής τους.
Τέλος, εάν τα πράγματα δεν σας έχουν έρθει όπως θα επιθυμούσατε, προσπαθήστε να δείτε την αισιόδοξη πλευρά της ζωής και προπάντων μη δείξετε την απαισιοδοξία σας και την απογοήτευσή σας στον εξεταστή σας. Σκεφτείτε ότι δεν είναι φίλος σας και ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σας προτιμήσει επειδή του δείξατε το πόσο ανάγκη έχετε τη δουλειά.
Πηγή: http://www.executiveassistants.gr/