Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη, ενώ το ποσοστό των γυναικών που αναμένεται να νοσήσει έστω και μία φορά στη ζωή του από κατάθλιψη είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των ανδρών. Γιατί συμβαίνει άραγε αυτό;
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Stanford μελετούν τα τελευταία χρόνια την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο κοινωνικό περιβάλλον, το νου, τον εγκέφαλο και το σώμα, για να μπορέσουν να καταλάβουν με ποιο τρόπο η μοναξιά, το άγχος και η ανθρώπινη συνύπαρξη μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.
Τα συμπεράσματα έχουν ως εξής: Οι άνδρες για να είναι ισορροπημένοι ψυχικά χρειάζονται να βρουν μια σύντροφο. Οι γυναίκες χρειάζονται να διατηρήσουν τη γυναικοπαρέα τους. Το γεγονός αυτό τους οδήγησε στο να ερευνήσουν τη σημασία της γυναικείας φιλίας, μιας και η παραπάνω αμφισβητείται έντονα λόγω του ανταγωνισμού που πιστεύεται ότι υπάρχει ανάμεσα στις γυναίκες.
Οι γυναίκες συνδέονται με τις φίλες τους διαφορετικά από ό,τι οι άνδρες με τους δικούς τους, καθώς επικοινωνούν διαφορετικά, αγαπούν διαφορετικά, βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Ο γυναικείος εγκέφαλος αντιδρά στο άγχος παράγοντας οξυτοκίνη, την ορμόνη δηλαδή της αγάπης. Χάρη σε αυτήν την ορμόνη η γυναίκα αποφεύγει τις ακραίες συμπεριφορές και φέρεται πιο ήπια, σε σχέση με τους άνδρες. Η οξυτοκίνη βοηθά τη γυναίκα να μπορεί να συνυπάρξει πιο εύκολα με άλλες γυναίκες, αλλά και να φροντίζει τα παιδιά της.
Ο ποιοτικός χρόνος που περνά μια γυναίκα με τις φίλες της, προκαλεί στον οργανισμό την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Οι γυναίκες μοιράζονται τα συναισθήματά τους, ενώ οι άνδρες δημιουργούν σχέσεις με άξονα τις δράσεις και δραστηριότητές τους. Είναι σπάνιο να δει κανείς μια αντροπαρέα να συζητά για τα συναισθήματά της ή τις ανησυχίες της… Συνήθως θα μιλήσουν για αθλητισμό, για πολιτική, για αυτοκίνητα, για την επικαιρότητα, όχι όμως για τη σχέση τους και για το πώς νιώθουν μέσα σε αυτήν . Αντίθετα οι γυναίκες χρησιμοποιούν πιο συχνά φράσεις όπως: «νιώθω», «θέλω», «σκέφτομαι», «αισθάνομαι», «αγαπώ», πράγμα που τις κάνει να δένονται πιο εύκολα μεταξύ τους και να εκφράζουν αυτό που νιώθουν.
Πηγή: iatropedia.gr