Καθώς ο καιρός βελτιώνεται όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, πολλοί προγραμματίζουν συναθροίσεις συγγενών και φίλων για μπάρμπεκιου. Ωστόσο, προτού ανάψουν τη φωτιά, ίσως θα έπρεπε να μάθουν τα νέα που φέρνει μια νέα ανακάλυψη Βρετανών ερευνητών: Η μέση σχάρα μπάρμπεκιου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάνω από δυο φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα έχει ένα μέσο κάθισμα τουαλέτας.
Η μελέτη ανατέθηκε από την Jeyes, μια εταιρεία που παράγει προϊόντα καθαρισμού, στην ειδικό υγιεινής Λίζα Άκερλεϊ. Η ίδια είναι μια από τις κορυφαίες ειδικούς στην ασφάλεια τροφίμων στη Βρετανία και προειδοποιεί πως τα μικρόβια που βρίσκονται πάνω στη σχάρα μπορούν να μεταφερθούν στα ψητά και να προκαλέσουν γαστρεντερικές λοιμώξεις.
Γιατί όμως είναι τόσο βρώμικες οι ψησταριές που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο; «Οι κήποι» λέει η Άκερλεϊ, «λειτουργούν σαν μαγνήτες για τα επιβλαβή βακτήρια, όπως η e-coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια, επειδή είναι γεμάτοι με το οτιδήποτε, από φυτά σε αποσύνθεση έως πεταμένο φαγητό και περιττώματα ζώων ή πτηνών. Ακόμα και όσοι είναι σχολαστικοί με την καθαριότητα του σπιτιού μπορεί να αμελούν αυτήν του κήπου τους.
[quote_right]Η μέση σχάρα μπάρμπεκιου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάνω από δυο φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα έχει ένα μέσο κάθισμα τουαλέτας.[/quote_right] Το 71% των 1.400 ατόμων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι καθάριζαν το τραπέζι της κουζίνας τους καθημερινά και το 42% ότι καθάριζε με την ίδια συχνότητα την τουαλέτα. Όμως, μόνο το 28% δήλωσε ότι καθαρίζει πάνω από δυο φορές το χρόνο τα τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους και το 36% είπε πως το ίδιο συχνά καθαρίζει και τις σχάρες της ψησταριάς.
Τα καλά νέα, λέει η Λόρι Μέσινγκ από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είναι ότι υπάρχουν τέσσερα απλά βήματα για να γίνουν τα μπάρμπεκιου ασφαλέστερα. Πρώτον, καθαρίστε όλες τις επιφάνειες όπου τρώτε ή μαγειρεύετε και πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι (ή με απολυμαντική λοσιόν) προτού πιάσετε το φαγητό.
Στη συνέχεια, σιγουρευτείτε πως διατηρείτε χωριστά τα ωμά κρέατα και τα φρούτα για την αποφυγή μολύνσεων. Επίσης, τοποθετείτε το ψημένο κρέας σε νέο πιάτο (και όχι σε εκείνο όπου βρισκόταν όταν ήταν ωμό). Τέλος, χρησιμοποιείτε ένα θερμόμετρο για φαγητά, για να βεβαιωθείτε πως όλα ψήθηκαν σε ικανοποιητική θερμοκρασία ώστε να μην έχουν βακτήρια – στους 71οC για τα μπιφτέκια, στους 63οC για τις μπριζόλες, στους 74οC για τα κοτόπουλα κ.ο.κ.
Τελικό και βασικό: Να είστε προσεκτικοί εντός και εκτός σπιτιού. «Αν ψήνετε στο σπίτι, να μαρινάρετε το κρέας μόνο στο ψυγείο, ποτέ στο τραπέζι της κουζίνας ή έξω» λέει το βρετανικό Ινστιτούτο Διατροφικών Τεχνολογιών. Επίσης, να πετάτε τη μαρινάδα που ήρθε έστω και για λίγο σε επαφή με ωμό κρέας.
Πηγή: εδώ